Grumman F-9F Panther modeli inşaatı ("Dahta"dan model jet yapımı )

Haftasonuma saatler kala biraz grafiksel işlere el attım :)

Öncelikle gövdedeki milliyet işaretleri ve kodları 48 ölçekli sulu çıkartmayı taramak suretiyle dijital ortama taşıdım. Sonrasında sayıları modifiye edip benim modellediğim 126205 seri numaralı uçağın taşıdığı numaralara çevirdim. Sonra da RC modelin ölçeğine göre boyutlandırdım. Boyutları model üzerinde deneyip görmek için de hepsini normal kağıda bastım. Boyutlar kesinleştikten sonra sayılar ve harflere tekrar girişip kenarlarını köşelerini vs düzelteceğim ve sulu çıkartma olarak yüksek kalitede basacağım. Öte yandan bu kadar sayfa sulu çıkartma kağıdını heba etmektense bu meretleri kullanarak maske hazırlayıp bunları boyamayla uçağa eklemek daha mantıklı olacak gibi görünüyor. Sulu çıkartmayı sadece bakım ve uyarı yazıları için kullanmak daha akıllıca bir seçenek.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Pilotumuz Yüzbaşı Volkan'ın kaskı için de kendi kendime bir çalışma yapayım dedim, sonuç da hoşuma gitti. Boyut belirlemek için pek çok farklı boyutta bastım, evde kask üzerinde en uygun boyutu seçtikten sonra bu mereti sulu çıkartma kağıdına basıp kask üzerine uygulayacağım.

Son düzenleme:
Modele oranı güzel olmuş Evren abi.

Peki bunun kask üzerine kalıcı uygulaması nasıl olacak?

Teşekkürler Rasim. Boyuta kesin karar verince deseni şeffaf ıslak çıkartma (decal) kağıdına basacağım ve o çıkartmayı kaska yapıştıracağım. O meretler kıvrımlara ve kaskın yuvarlaklığına uyum sağlayarak yüzeye oturacaktır.

Olmaz mı abii. :heartxf::heartxf:
Hemen dekallere bas, şimşek açıları biraz daha küçük ve yaylı olabilir , ama hiç sorun değil. Pilota bir de yüzbaşı apoleti rica edelim o zaman bitti %p:RCKolik:
Şu pilota hastayım , 1/18 bulamadım , sanırım kendim yapacağım :laugh:

Teşekkürler Hakan hocam, decal basımı pazar sabahını bekleyecek mecbur, evdeki printer sizlere ömür, anca işyerindeki yazıcı ile basabilirim. Pazara kadar uçağın bakım ve uyarı yazılarını da hazır edebilirsem hepsini birden basarım bir dekal kağıdına.

Şimşekleri eğip bükmeye çalıştım ama beceremedim pek, bu kadar sürede yapabildiğimin en iyisi bu oldu. Biraz daha kurcalayabilirim, şimdi hem kasktaki detaylar hem boyut biraz daha net olduğu için birkaç detay dokunuşu yapabilirim haftasonu.

Pilotum apoletleri uçuş tulumu ve kemerler vs altında görünmüyor, ama omuzlarından birisine bir Türk bayrağı diğerine de bir “Peç” yapmak iyi olabilir :thumbup::RCKolik::saygilar:

Şu pilota hastayım , 1/18 bulamadım , sanırım kendim yapacağım :laugh:

1/18 piyasada bulmak için çok zor bir ölçek gerçekten de, yakin ölçek resin figürler de gereksiz pahalı. En iyisi kendinizin yapması, sizin elinizden gelebilecek bir şey olduğundan şüphem yok :thumbup: gövde zaten kolay, tel ve pamuk :) kafa işin en zor kısmı, onun için de bir ara bendeki kafayı 3 boyutlu taramaya çalışayım, işe yarar birşey çıkarsa uygun boyutta basar yollarım, ya da oradaki arkadaşlardan birisi de basabilir. :thumbup:

Milliyet işaretleriyle yazılar da fena olmamış. Kuyruktaki turuncu şeridi biraz genişletmem gerekli gibi görünüyor ama şu aşamada yapar mıyım bilmiyorum...

Kanatların tesviyesi tamamlandı ve kaplamaya geçildi. Alt taraflar cam elyafı ve epoksi ile kaplandı.

Yarın da üst taraflar kaplanacak. Hem yüzey alanı küçük olduğu ićin hem de nispeten düz bir yüzey olduğu için kanatların tesviyesi gövdeye nazaran çok daha hızlı olacaktır diye tahmin ediyorum. Ayrıca şu boyama işinin ağırlık katkısını cözmek amacıyla kanatları kaplama, tesviye ve boyama aşamasının her bir adımında tartmaya karar verdim, yüzey alanları kolay hesaplananileceği için birim alana gelen ağırlığı net bir şekilde görürüz bu sayede.

İlerleyen zamanlarda yüzbaşı Volkan'ı daha iyi görebilmek için kokpiti açılır tavan yapmak gibi bir proje olabilir mi acaba, mümkünse kumandadan :laugh:

Çok güzel ilerliyor, maşallah nazar değmesin :bravo: :bravo: %p

Mümkün tabiki, hatta panther için çok da skeyl bir özellik olur. Meretin gerçekleri inişe gelirken kanopiyi açık tutuyorlarmış. Modelde de iniş takımları açıkken ve flaplar aşağıdayken kanopiyi de açacak bir programlama yapılabilir, ya da basitçe boş bir kanala da atanabilir.

Teşekkürler ?