Teşekkür ederim.
Şu uçuş bilgisayarı işine birazcık detay eklememgerektiğini sonradan farkettim
Bu meret aslında daha çok motora odaklı bir ürün, jet motoru FADEC'leri üreten Xicoy firmasının geliştirip sattığı bir cihaz. Çeşitli fonksiyonları var, en önemlisi de o anki atmosfer koşullarına göre motorun performansını değerlendirmesi ve motorla ilgili tüm parametreleri kaydetmesi. Buna ilaveten versiyona göre değişecek şekilde hava hızı, gps, G ölçüm ve kayıdı da yapıyor, istenirse telemetri ile bu verileri kumandaya gönderebiliyor. Hava hızı ölçen versiyonlarında istenirse modele konan bir LED ünitesiyle birlikte iniş yaklaşmasında olan uçağın hava hızı hakkında gerekli bilgileri ışık kodlarıyla pilota aktarıyor. Böylece pilot gözünü ve dikkatini modelden ayırmadan modelin hava hızını güvenli aralıkta tutabiliyor. Benim özellikle beklediğim bir diğer özelliği de çift türbin motorunu kontrol edebilmesi. Bu özelliğinde motorları tamamen otomatik ve sıralı bir şekilde çalıştırma, çalışma sırasında güçlerini senkron etme ve bir motorun stop etmesi durumunda gerekiyorsa diğer motora da müdahele etmek gibi becerileri var. Ama uçuşun kendisine yani uçağın uçuş kontrollerine hiçbir müdahele, stabilizasyon veya otopilot gibi bir özelliği yok
Kamera ve FPV konusu burada biraz hassas. Belki daha önceki yazılarımda denk gelmişsinizdir, burada aslında RC uçak uçurmak bile yasak! ama biz özel bir izinle bu askeri alanı kullanma şansına sahibiz, bu bölgenin polis birimlerinde kimlik bilgilerimiz de var böylece güvenle uçuş yapabiliyoruz. Ama bu alanı kullanma koşullarımızdan birisi kesinlikle havadan çekim yapmamak. O yüzden çok istememe rağmen uçağa kamera koymuyorum. Uçabilecek bir alanımız var zaten onu da kaybetmek tatsız olacağı için bu riske girmiyoruz. Oysa ki FPV (sabit kanat) benim çok sevdiğim bir branş, gerçek uçuş tecrübemle modelcilik sevdamı bir araya getiren çok keyif aldığım bir aktivite. Türkiye'de çok keyifli uçuşlar yapıyorduk. Burada serbest olursa veya serbest olan bir yerlere taşındığımda mutlaka yapacağım bir şey. Son günlerde olumlu yönde gelişmeler var RC uçuşun yasal hale gelmesi için, ben de merakla takipteyim, eğer gerçekten bu iş yasal hale gelirse o zaman kafamdaki planları harekete geçiririm. Türbin motorlu bir modelle FPV uçuş yapmak benim için henüz erken ama uzun vadede koşullar denk gelirse yapmak istediğim birşey o da