Yahu, scale olması için çaba harcadığımı da nereden çıkartıyorsunuz
Fiilen bu uçağın inşaatına nisanda başladım. Temmuzda komple Türkiyedeydim, ne etti, 5 ay. Sadece 5 ayda uçak ortaya çıktı tamamen, ve diyorum ki ayrıca, en geç 3 ay sonra uçacak bu meret. Ne eder? 8 ay
benim hayatımda 8 ayda sıfırdan ve inşaat yaparak scale bir uçağı uçar hale getirdiğim görülmüş müdür
Rudder servosuna bakın, elevator servolarına bakın, aileron servosuna bakın. Sırf bunlar benim "scale" diyebileceğim bir modelde asla katiyen olmayacak şeyler
Bu bir eğitim uçağı, scale bir model değil bu böyle biline. Ama bir yandan da, işi karmaşıklaştırmadan modeli gerçeğindekine benzetmeye çalışıyorum, yani scale değil ama "stand off scale" sınıfında birşey yapmaya çalışıyorum
.
İşin şakası bir yana bu uçak için en büyük çabayı scale özelliklerden çok fonksiyonel kısımlar için harcıyorum. Hava kanallarını yapmak benim için 3D tasarım becerileri kazanmak açısından ciddi bir meydan okumaydı, onca çaba ve başarısızlık sonucunda "yahu ben hiçbir şey bilmiyormuşum" diyerekten sıfırdan kendi kendimi eğittim ve sonunda yapabildiğim için aldığım tatmini bu uçağın üzerine 100.000 perçin koysam alamam
Boyama konusunda söylediklerine hiçbir itirazım yok, benim de zaman zaman yaptığım birşeydir bu, ya da bazen "what if" boyamalar da yapılabilir. Misal 1955 yılında donanmamızın bir uçak gemisi olsaydı konulu "what if" çalışması yapmak istersek bu uçağı Türk Deniz Kuvvetleri" renkleriyle de yapabiliriz (bugünkü donanma hava araçlarımızın turuncu beyaz olması bir işaret mi acaba
) Ama bazen, özellikle de uçağı sevdiysem, aramda bir bağ oluştuysa o zaman o uçağı gerçekte uçtuğu renklerle, şemayla yapmayı bir nevi "tarihine saygı" olarak görüyorum
Aynı uçaktan birden fazla yaparsam ikinciden itibaren bu tür farklı boyamalara itirazım olmaz ama