Bugün Pantherin doğum günü ???
Panther ilk uçuşunu geçen sene bugün, yani 5 Mart 2019 tarihinde yapmıştı.
O zamandan bu zamana model toplam 50 uçuş yaptı ve yaklaşık 10 saatlik "Türbin çalışma saati" kaydetti. (tam olarak 9 saat 45 dakika).
Tüm makinalar için geçerli olduğu üzere uçakların (ve bizim model uçaklarımızın da) belli aralıklarla kontrolden geçmeleri ve bazı parçalarının değişmesi, sistemlerin bakımlarının yapılmaları gerekli. Panther daha önce 25. uçuşunun sonunda kapsamlı bir yapısal kontrol ve genel bakımdan geçmişti. Ayrıca bazı sert inişler sonrasında da benzeri kontroller yapmıştım. Bir sonraki bakım olarak da kafamda 50. uçuş vardı, ne var ki tam da 50. uçuşta model havada ilk ciddi mekanik sorununu yaşadı, neyse ki olay kırımla sonuçlanmadan yönetilebildi. Detaylar "Muscat uçuşları" başlığının 209 ve 210 numaralı mesajlarında paylaşılmıştı (
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
).
Bu hafta başından itibaren Panteri yeniden tezgaha alıp hem 50. uçuş sonrasın bakımını, hem yıllık kontrollerini hem de zaten aklımda olan birkaç iyileştirme/eklemeyi yapmaya başladım.
İlk olarak gövdedeki sistemlerin büyük kısmı söküldü.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Uçağın içini bu kadar boş görmeyeli epey olmuştu
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu bakımda yapılan değişikliklere geçmeden önce bir önceki kontrollerde yapılan ama paylaşmayı atladığım bir değişiklikle başlayayım. (26 Ekim 2019, 36. uçuşun sonunda yapılan ve modelin burun kısmında hasar oluşturan kötü inişi takip eden kontroller).
Bu kötü iniş burunda bir miktar hasara yol açmıştı. İnşaat sırasında bu tür bir aksaklık sonucunda önde iniş takımının bağlandığı gövde bölmelerine gelebilecek yüklere karşın iki bölmeyi her iki taraftan cam elyafı kumaş ve epoksi ile güçlendirmiştim, bu kontrollerde gördüm ki bu güçlendirme çok yerinde olmuş, bu fiberler üzerinde zorlanma/yırtılmabaşlangıcı belirtileri görülmekte, yani o güçlendirme olmasa burnun tamamen kırılıp kopması söz konusu olabilirmiş.
O iniş sırasında burun dikmesi haşat olduğu için dikmeyi değiştirmiştim, tabi burun dikmesine de epey bir yük bindirdiği için tüm retract mekanizmasını söküp kontrol etmiştim, O arada farkettim ki retractı kontrol eden motor/vidalı mil sisteminde (aktüatör de deniyor

) bir arıza var ve yaklaşık 1 cm lik bir boşlukla miller ileri geri oynuyor. Bu boşluk o kötü inişte mi oluştu yoksa uzun zamandır vardı da ben mi farketmedim bilmiyorum ama kırım öncesinden olma ihtimali pek de düşük değil zira iniş takımları elime geldikten bir süre sonra habersiz bir şekilde Robarttan bir zarf gelmişti, ve bu zarfın içinde burun dikmesi için bir aktüatör vardı. Zarf içerisinde başka hiçbir açıklama yer almaz iken üzerindeki etiketteki fiyat beyanında "bedelsiz ürün, garanti kapsamında değişiklik" gibisinden bir ifade vardı. O zaman için hayırdır inşallah demiştim, ama işin enteresan yanı bu yeni aktüatör elimdeki burun dikmesine uymuyordu. O zaman için bu "gizemi" bir kenara bırakıp yeni aktüatörü de kutuda saklamaya almıştım. Bu 36. iniş sonrası vakasında hemen aklıma bekleyen aktüatör geldi. Geldi gelmesine de aletin hiçbir yeri uymuyor ki

Herşeyden önce yeni aktüatör eskisinden epey bir daha uzun, kasaya sığmıyor. Dahası vidalı milin ucunda yer alan ve retract mekanizmasını itip çekiştiren zımbırtının vidalı mile geçtiği dişleri farklı (eskisi 2-56, yenisi 4-40 imperyal) yetmemiş, o zımbırtının vidalı mil üzerinde sabitlenmesini sağlayan set uskurların da çapları farklı. Fesuphanallah... Neyse, sen dahtadan koskocaman jet uçağı yapmışsın bunlar mı seni korkutacak diyerekten hem saksıyı hem makinaları çalıştırıp işe koyuldum.
Önce mekanizmadaki sorunları çözdüm, neyse ki elimde imperyal ölçülerde klavuz/pafta sistemleri var, delikleri genişletip yeni dişler açıp aktüatörün ucundaki zımbırtıyı yeni aktüatöre taşımayı başarabildim.
Sonrasında Hurricane retractlarında yaptığım modifikasyondakine benzer bir şekilde gibi 3D yazıcı ile yeni bir ilave çerçeve tasarlayıp bastım (ABS kullandım). BU çerçeve mevcut aluminyum kasanın etrafına sıkı sıkıya geçip sarıp sarmalıyor, ama daha uzun bir yapıyla yeni ve uzun olan aktüatörün sisteme sabitlenmesini sağlıyor. Birkaç deneme ve tasarım iterasyonu sonrasında istediğim gibi çalışan bir sistem elde ettim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Çerçevenin kenarlarında mevcut kasaya sıkı sıkıya geçmesini sağlayan çıkıntılar ve tırnaklar var. Ucunda ise yeni aktüatörün vidalanması için gerekli delikler ve güçlenmdirmeler ekledim.
Bu çerçeve modeldeki iniş takımı montaj yataklarının arasında epeysıkı bir şekilde geçiyor, böylece yana doğru açılma şansı olmuyor ve aktöatörün hareketinin son anlarındaki burulmanın yükü de plastik parçalara değil yanlardaki yataklara aktarılıyor.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu sistem önce evde defalarca aç/kapa yapılarak test edildi, sorunsuz çalıştığına karar verince de panter yeniden uçuşa çıkartıldı. 14 uçuş sonrasında da sistem bakım için söküldüğünde yukardaki fotoğraflardaki görüntü söz konusuydu. Şu ana kadar iyi dayanmış gibi görünüyor. Ama açıkçası bu çözümü şimidlik sadece sezonu kurtarma çözümü olarak görmekteyim, zaten en fazla iki ay kaldı uçabilecek. Sonrasında eğer MF70 in CNC dönüşümünü de tam anlamıyla işler hale getirmiş olursam bu plastik parçanın yerine karbon veya aluminyum lehvadan yeni bir parça işleyip mevcut kasaya vidalanarak sabitlenen, daha uzun ömürlü bir modifikasyona gideceğim.
Değişen burun dikmesi ile birlikte direksiyon sistemini de yenilemem gerekmişti. Çözüm yine 3D yazıcıda ABS kullanarak basılan bir parçayla geldi:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu sistem de şimdilik gayet iyi çalışıyor, belki uzun vadede bunu yerine karbondan kesilen bir parça ile devam edebilirim.
Hazır dikme ve direksiyon sistemi yenilenirken kontrol tellerini de yenileyip fırdöndüler ve klipsler eklemiştim. Bu klipsler sayesinde bakım vs amacıyla sistemin sökülüp takılabilir olması sağlandı:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Burun dikmesi ile birlikte modelin tüm tekerlekleri ve ana tekerleklerin frenleri de değişmişti. Burun tekerleği:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Yeni ana tekerlekler ve frenleri:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol