ZMR H250 CF Mini Quad Multicopter

Nesimi abi uçuşlar bi harika şimdi merak etmedim değil. Bir lipo örneğin 1500 luk lipo, kac dakikada şarj oluyor? Bir lipo ile günde kaç kez uçuş yapmak gerekir? Bizim güvenliğimiz açısında bir sorun teşkil eder mi?

Nesimi Bey, ciddi bir uçak geçmişiniz olduğu için soruyorum, niye yatışlarda, rudder ve aileronu beraber kullanmıyorsunuz ?

Alper Sahin' Alıntı:
Abi tebrikler, güzel uçuş olmuş, titreşim olayını çözmüşsün. Çok ufak birşeyler kalmış

Teşekkürler Alper. Kamerayı modele sıkıca bağlayınca daha iyi oldu. Diğer damper türü şeyler fayda etmedi bir türlü. Deli bağlar gibi bağladım kamerayı. :D

fatih solgun' Alıntı:
Nesimi abi uçuşlar bi harika şimdi merak etmedim değil. Bir lipo örneğin 1500 luk lipo, kac dakikada şarj oluyor? Bir lipo ile günde kaç kez uçuş yapmak gerekir? Bizim güvenliğimiz açısında bir sorun teşkil eder mi?

Teşekkürler Fatih. Zamanla daha iyi olacak. Ben pilleri alanda şarj etmiyorum. Fazla pil alıp hepsi bitene kadar uçuş yapıyorum. Gerçi dün arkadaşın miniye de pil gerektiği için şarj ettik benimkileri. Benim pilleri evde 3A ile şarj ediyorum. 40 dakika civarı sürüyor. Lipo pili dinlendirmek şartıyla istediğin kadar şarj edebilirsin. Fazla ısınıp şişmemesine dikkat etmelisin.

Zafer SAHIN' Alıntı:
Nesimi Bey, ciddi bir uçak geçmişiniz olduğu için soruyorum, niye yatışlarda, rudder ve aileronu beraber kullanmıyorsunuz ?

Zafer Hocam doğru uçak kullandım uzun süre ama bir sorun hele o zamanlar bu koordinasyonu nasıl yaptın diye. :D Koordineli kullandığım tek zaman gerçek planör kullandığım zamanlardı. Neyse günümüze gelecek olursak yaw rate değeri diğerlerine göre oldukça yüksek ayarlı. Roll ve Pitch 0,3 ayarlı iken yaw 0,8 de. Bu şekilde olması hoşuma gidiyor. Yaw ekseninde çok seri dönüşler yapabiliyorum. Hatta uçuş yönünde yaw ile 360 derece dönüp devam etmek istiyordum. Hafta sonu bunu da denedim ve gerçekten güzel bir hareket. Aslında ben kumandayı koordineli vermeye çalışıyorum ama rate farkından dolayı istediğimiz o güzel dönüşler olmuyor şimdilik. Yavaş yavaş bu ayarlara alışıyorum. Zamanla daha güzel olacaktır.

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Zafer Hocam doğru uçak kullandım uzun süre ama bir sorun hele o zamanlar bu koordinasyonu nasıl yaptın diye. :D Koordineli kullandığım tek zaman gerçek planör kullandığım zamanlardı. Neyse günümüze gelecek olursak yaw rate değeri diğerlerine göre oldukça yüksek ayarlı. Roll ve Pitch 0,3 ayarlı iken yaw 0,8 de. Bu şekilde olması hoşuma gidiyor. Yaw ekseninde çok seri dönüşler yapabiliyorum. Hatta uçuş yönünde yaw ile 360 derece dönüp devam etmek istiyordum. Hafta sonu bunu da denedim ve gerçekten güzel bir hareket. Aslında ben kumandayı koordineli vermeye çalışıyorum ama rate farkından dolayı istediğimiz o güzel dönüşler olmuyor şimdilik. Yavaş yavaş bu ayarlara alışıyorum. Zamanla daha güzel olacaktır.
Kendi adıma konuşacak olursam, dönüşlerde rudder+aileron kombinasyonunu düzgün vermediğim zaman(yani çoğu zaman), model havaya fırlıyor. İzlediğim videolarda da, özellikle garaj gibi yüksekliği kısıtlı ve dar alanlarda, throttle+elevator'un yanında rudder+aileron kombinasyonu, modelin sabit bir yükseklikte kalıp, seri dönüş yapabilmesini sağlamak için önemli ölçüde kullanılıyor.

Uçuş yapabilmek için bu aralar daha fazla zaman ayırmaya çalışıyorum. Ama gene de 2 - 3 haftada bir fırsat bulabildiğim için, keyfi uçuştan ziyade işin teknik detayının nasıl olduğunu anlamaya çalışıyorum. Tecrübe, uçuş ile birlikte kazanılan bir şey tabii ama genede uçuş teknikleri hakkındaki detaylarıda paylaşabilirsek, (özellikle kendime olmak üzere :D ) herkese gayet yararlı olabileceğine inanıyorum.

Evet yeni yeni fpv ye ısınıyorum bu 4. uçuşumun videosu. PID ayarlarını yapmadığım için horizon modda uçtum. Bitişi bir düşüşle yaptım :D
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Berke Karlı' Alıntı:
Evet yeni yeni fpv ye ısınıyorum bu 4. uçuşumun videosu. PID ayarlarını yapmadığım için horizon modda uçtum. Bitişi bir düşüşle yaptım :D
Vay İzmit SEKA park uçtun demek ki Berke :) Bu uçuş gözlükle yaptığın bir uçuş olsa gerek doğru mudur ?

Berke Karlı' Alıntı:

Berke güzel uçuş olmuş ama kontrollere henüz tam hakim değilsin. O yüzden mümkün olduğunca insanların olmadığı alanlarda veya saatlerde uçmanı tavsiye ederim. Kullandığın model tamemen elektronik üzerine kurulu. En ufak bir sorunda veya arızada kontrolsüz bir şekilde düşecektir. Kendine veya başkalarına zarar vermen iyi olmaz.

Bana attığın videolar değil herhalde bu. Onda köprü altı geçiş denemesi yoktu. Zemin sayesinde aldıysa hasar pervane almıştır hasarı, var mı hasar? :D

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Vay İzmit SEKA park uçtun demek ki Berke :) Bu uçuş gözlükle yaptığın bir uçuş olsa gerek doğru mudur ?
Evet Mehmet abi, quanum dıy gözlük ( ) varya onunla uçtum. Tabi bu gözlüğe ufak bir lens modifiyesi yaptım daha büyük bir frensel lens kestim böylece görüntü biraz daha büyüdü.

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Berke güzel uçuş olmuş ama kontrollere henüz tam hakim değilsin. O yüzden mümkün olduğunca insanların olmadığı alanlarda veya saatlerde uçmanı tavsiye ederim. Kullandığın model tamemen elektronik üzerine kurulu. En ufak bir sorunda veya arızada kontrolsüz bir şekilde düşecektir. Kendine veya başkalarına zarar vermen iyi olmaz.
Haklısın Nesimi abi. Bu seka parkın tamamen boş olduğu günler genelde yağmurlu günler oluyor belki ramazanda daha boş olur diye tahmin ediyorum. Bu parktan başka uçuş alanım olmadığı için mecburen burada uçuyorum. Buranın güvenlik görevlisine felanda sordum insanlara zarar gelmemesi şartıyla uçurabilirsin dedi. Normalde köprünün oralarda takılıyorum ama ilk defa dalış denemesi yaptım :D. Kamerasız uçuş ağırlığı 530 gr(pil ile birlikte). Quad xiaomi yi kamera ve housingiyle birlikte aşağı yukarı 700 gr felan geliyor. Pilotajımı geliştirip housingi çıkaracağım sadece kamerayı takıp 63.5 gramdan kurtulacağım. 1400 mah 3 s pil ile 6 dk güvenli uçuş yapıyorum. 8 dk denedim pil çok ısındığı için throttle sticki sonuna kadar getirmeme rağmen quad yere indi Allahtan 10 metre uzağıma inmişti. Bende kumandanın timerını 6 dk ye ayarladım. Nesimi abi senin uçuş süren ne kadar?

Kadir Kurt' Alıntı:
Bana attığın videolar değil herhalde bu. Onda köprü altı geçiş denemesi yoktu. Zemin sayesinde aldıysa hasar pervane almıştır hasarı, var mı hasar? :D
Aynen Kadir bu başka bir video. Bu videonun boyutu daha yüksekti o yüzden senin de buraya bakacağını düşünerek buraya attım. :thumbup: Ağaca çarpmayayım diye sola aileronu fazla kaçırınca hafifçe çimlere düştü, hasar yok.

Berke Karlı' Alıntı:
Kamerasız uçuş ağırlığı 530 gr(pil ile birlikte). Quad xiaomi yi kamera ve housingiyle birlikte aşağı yukarı 700 gr felan geliyor. Pilotajımı geliştirip housingi çıkaracağım sadece kamerayı takıp 63.5 gramdan kurtulacağım. 1400 mah 3 s pil ile 6 dk güvenli uçuş yapıyorum. 8 dk denedim pil çok ısındığı için throttle sticki sonuna kadar getirmeme rağmen quad yere indi Allahtan 10 metre uzağıma inmişti. Bende kumandanın timerını 6 dk ye ayarladım. Nesimi abi senin uçuş süren ne kadar?

Berke modelin oldukça ağır. Bu kadar ağırlıkla 1400 lük pili 6 dakika kullanıyorsan pili sömürüyorsun demektir. Timer ayarlamak yerine pil için buzzer edinmen daha doğru olur. Pillerin hücre voltajını 3,5 volt altına düşürmemelisin. Yoksa o pil sana pek uzun süre hizmet etmez.

Benim konfigürasyon da seninkine benzer. SJ4000 kamera ile 580 gr uçuş ağırlığı. Sanırım ağırlık kısmı benzemiyor. :D Benim buzzer 3,5 volt ayarlı. Modeli indirdiğimde voltaj 3,7 volta çıkıyor ki olması gereken de budur. 5030 pervane ile süre 5-5.30 dakika civarı ama tabi agresif kullanım bu süreyi düşürüyor. Şu an 6045 pervane kullanıyorum. Uçuş süresi 4-4.30 dakika civarı.

Ellerine sağlık güzel çalışma olmuş. :bravo:

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Berke modelin oldukça ağır. Bu kadar ağırlıkla 1400 lük pili 6 dakika kullanıyorsan pili sömürüyorsun demektir. Timer ayarlamak yerine pil için buzzer edinmen daha doğru olur. Pillerin hücre voltajını 3,5 volt altına düşürmemelisin. Yoksa o pil sana pek uzun süre hizmet etmez.

Benim konfigürasyon da seninkine benzer. SJ4000 kamera ile 580 gr uçuş ağırlığı. Sanırım ağırlık kısmı benzemiyor. :D Benim buzzer 3,5 volt ayarlı. Modeli indirdiğimde voltaj 3,7 volta çıkıyor ki olması gereken de budur. 5030 pervane ile süre 5-5.30 dakika civarı ama tabi agresif kullanım bu süreyi düşürüyor. Şu an 6045 pervane kullanıyorum. Uçuş süresi 4-4.30 dakika civarı.
Evet abi benim modelin ağırlık kısmı bayağı sorunluymuş :laugh: Pilotajımı birazdaha geliştirip şu housuingten kurtulacağım Abi naze32 ye buzzer taktım ama ne hikmetse habire bipliyo modele pili taktığım andan itibaren biplemeye başıyor. Bunun bir kurulumu felanmı var acaba ben buzzeri buradaki gibi taktım halbuki
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Merhaba bende 250 size toplamak istiyorum..
bir kaç sorum olacaktı;

-Gps desteği vs bu iş önemli midir..

-Controller olarak APM mi yoksa başka bir markamı seçmeliyim bu tercih sebepleri nelerdir

-Hazır belirlenmiş sisteme mi yoksa modifiye sisteme mi yönelmeliyim

bunlardan herhangi birini tercih etmelimiyim...

hazır sistemlerin frameleri bıraz sakat gibi geldi bana fakat nacizane fikirlerinizi alabilirmiyim..

250 sınıfı quadcopterlerde apm kullanılmıyor daha çok cc3d, naze32, flip32 gibi kartlar kullanılıyor bu quadcopterler zaten yarış için yani gps ye felan ihtiyaçları yok, eğer gps takacağım diyorsanız zaten 250 sınıfı toplamanıza gerek kalmaz 450 sınıfı bunun için daha uygun ve stabil. Ben sizin toplamanızı öneririm.

Berke Karlı' Alıntı:
Evet abi benim modelin ağırlık kısmı bayağı sorunluymuş :laugh: Pilotajımı birazdaha geliştirip şu housuingten kurtulacağım Abi naze32 ye buzzer taktım ama ne hikmetse habire bipliyo modele pili taktığım andan itibaren biplemeye başıyor. Bunun bir kurulumu felanmı var acaba ben buzzeri buradaki gibi taktım halbuki
Buzzer'in pil takılır takılmaz bir kaç defa ötmesi normal. Ama hiç susmuyorsa benim aklıma gelen iki sebebi var.

- Alıcı sinyali Naze tarafından okunamıyordur. Ama uçuş yapabildiğine göre bu seçenek, sorunu açıklamıyor.
- Tam yerini hatırlayamadım ama Baseflight'da "Auxillary Configuration", Cleanflight'da "Modes", sekmesi olması lazım ... O sekme altında, buzzer'in devamlı ötmesine yol açacak şekilde bir anahtar ataması yapılmıştır...