ZMR H250 CF Mini Quad Multicopter

Fatihsultanmehmed' Alıntı:
İRC 5.8 kullanıyorum, 5V filtreli çıkış var ama kameram 12V ile çalışıyor.
Fatih sen iki sekilde yapabilirsin o zaman. Sistemi hem 3s hem 4sde hicbir degisiklik yapmadan kullanabilmek icin.
Birinci ve bence mantikli olan immersiondaki filtrelenmis cikisi 12volta cevirip kamerada kullanacaksin.
Alici ve kart icin kucuk bir 5v regulator veya bec kullanacaksin ama 4se kadar destegi olacak. Elimde suan bol miktarda olmak uzere :) istersen gonderirim. 5vluk bec bulmak kolay. Video verici sistemin filtresiz olmasina kameradan daha fazla musamaha gosterir. Sikinti yasayacagini sanmiyorum ama yasarsan video vericiye once filtre uygulayabilirsin

İkinci yol elindeki malzemelerle oluyor. İmmersionun 5vluk cikisini naze ve alicida kullanirsin.
Kamera icin 12v step-updown regulatorum var demistin onuda ana pilden alacagin voltaji 12 volta cevirerek kullanirsin. Ama regulator cikisina muhakkak filtre uygulamalisin. Filtreninde cikisini hem video vericiye hemde kameraya baglarsin.

Not: ben pdbdeki lineer regulatorlere pek guvenmiyorum.

Muhabbeti baltalamak istemem ama abiler şu son sayfada yazılanları görünce hobiden soğudum desem abarmış olur muyum? Dönen muhabbet sadece bana mı "yabancı dil" gibi geliyor? Valla girdik bakalım bu işe ama nolacak belli değil. Ben siparişini verdiğim ubec i nasıl bağlayacam diye kara kara şema arayıp alt yapı oluşturmaya çalışırken birde regulator vs. çıktı. Sıfırdan başladığım için sizin muhabbetlerden bişeyler yakalayıp anlamaya çalışsamda nafile gibi...

Hadi hayırlısı bakalım.

fatih solgun' Alıntı:
Muhabbeti baltalamak istemem ama abiler şu son sayfada yazılanları görünce hobiden soğudum desem abarmış olur muyum? Dönen muhabbet sadece bana mı "yabancı dil" gibi geliyor? Valla girdik bakalım bu işe ama nolacak belli değil. Ben siparişini verdiğim ubec i nasıl bağlayacam diye kara kara şema arayıp alt yapı oluşturmaya çalışırken birde regulator vs. çıktı. Sıfırdan başladığım için sizin muhabbetlerden bişeyler yakalayıp anlamaya çalışsamda nafile gibi...

Hadi hayırlısı bakalım.

Fatih ben de öyle sessiz sedasız izliyorum. Bakalım nasıl sonuca bağlayacağız. Aslında iş bu kadar karışık değil ama bu işe başlamak isteyenler bu yazılanları görünce başlamaktan korkacak gibi geliyor bana da. Aslında filtreli çıkış verebilen bir verici seçildiğinde bunların hiçbirine gerek kalmıyor. Örneğin benim şu an kullandığım Boscam TS832 her ne kadar büyük ve biraz ağır bir verici olsa da 16 volt girişe ve kamera için 12 volt filtreli çıkışa sahip. Şu an sistemimde herhangi bir filtre veya regülatör kullanmıyorum. İstediğim zaman alete 4S pil bağlayıp uçurabilirim. Eklemeden geçmeyim TS832 her ne kadar 600 mw olarak etiketlense de testlerde en fazla 400 mw çıkış verebildiği görülüyor. Ancak bunun yanında İstanbul üzerinde CP antenle 4,5 km lik bir uçuş videosu da izledim.

UBEC için şemaya gerek var mı? Girişini direk pile lehimleyeceksin. PDB kullanıyorsan eğer ESC leri bağladığın kısma lehimleyeceksin. 5 volt çıkışını da kartın motor girişlerindeki herhangi bir artı ve eksiye bağlayacaksın. Tabi bunu kullanırken her ihtimale karşı ESC lerin servo soketindeki kırmızı fişleri çıkarmayı unutma.

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Berke bunları yapmadan önce alıcıyı kontrol ettin mi? Yeni sevkedilen alıcılar yeni yazılım yüklenmiş olarak geliyor. Seninki de yakın zamanda geldi. Büyük ihtimal yazılımı güncellenmiş olarak gelmiştir.
nesimi abi yani firmware yukseltmeden ppm modda 8 ch kullanabilirmiyim?

Berke Karlı' Alıntı:
nesimi abi yani firmware yukseltmeden ppm modda 8 ch kullanabilirmiyim?

Yeni firmware çıktıktan sonra ürettikleri D4R alıcılara yeni yazılımı yükleyerek satmaya başladılar. Tayip'in alıcı yaklaşık 3 ay önce geldi ve 8 kanal olarak kullanabiliyoruz. Alıcı şu an bende ve herhangi bir güncelleme yapmadım. Kutusunu da ben açmıştım. Zaten bu bilgilendirme BG ve HK sayfalarında vardı diye hatırlıyorum.

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Yeni firmware çıktıktan sonra ürettikleri D4R alıcılara yeni yazılımı yükleyerek satmaya başladılar. Tayip'in alıcı yaklaşık 3 ay önce geldi ve 8 kanal olarak kullanabiliyoruz. Alıcı şu an bende ve herhangi bir güncelleme yapmadım. Kutusunu da ben açmıştım. Zaten bu bilgilendirme BG ve HK sayfalarında vardı diye hatırlıyorum.
Ben göremedimde abi o yüzden bilmiyorum.Benim alici böyle hobbykingden 1ay önce sipariş etmiştim
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

fatih solgun' Alıntı:
Yazdıklarım biraz karıştı aslında ama benim burada asıl belirtmek istediğim nokta 4S kullanılacaksa, 5V'lik lineer regülatör(mesela kullanılan gibi) kullanımının, faydadan çok zarar getirebileceği ...

Bir diğer husus ise, hiç bir değişiklik yapmadan(belki sadece pervane), aynı modeli hem 3S hem de 4S'de kullanmak, en azından elektronik açıdan çok verimli olmayabiliyor, çünkü özellikle video kamera burada işi bozuyor. Bazıları 5V bazıları ise 12V ile çalışıyor, bazı vericiler temiz 5V veriyor bazıları vermiyor, 12V kullanabilmek için 3S'den 4S'e geçişte regülatör kullanmak gerekebiliyor, v.s. v.s. ...

Tüm parçalar satın alındıktan sonra "bu modeli hem 3S hem de 4S uyumlu hale getirmek için ne yapılması gerekir ?" şeklinde bir düşünce pek verimli olmayabiliyor. Parçalar satın alınmadan önce hangi pil ile kullanılacağına karar verip, parçaları buna uygun seçmek daha mantıklı bir yol olacaktır. Mesela şu anda kamera hariç elimdeki tüm elektonikler (EACHINE TX600 Video vericim de, ufak bir müdahale sonrası 5V ile çalışıyor) 5V ile çalışabiliyor. Hobywing'in 3A'lık UBEC'ini ve 5V'lık bir kamera aldıktan sonra tüm sistemim, ek hiç bir değişikliğe gerek olmadan, elektronik olarak hem 3S hem 4S'de kullanılabilir hale gelebilir... Ama elektroniğinizin bazısı 12V bazısı 5V ile çalışıyorsa, aynı anda 3S ve 4S uyumunu sağlamak için, yukarıdaki yazışmalardan anlaşılacağı üzere, çetrefilli yollara girmek gerekebilir.

Daha da uzatmadan, temel yapılandırma bu aşağıdaki gibi son derece basit. Ama sonrasında aldığınız kamera, video verici, GPS, led gibi eklentileri ekledikçe işin biraz karışması son derece normal :) .

irfan buzdağlı' Alıntı:
Fatih sen iki sekilde yapabilirsin o zaman. Sistemi hem 3s hem 4sde hicbir degisiklik yapmadan kullanabilmek icin.
Birinci ve bence mantikli olan immersiondaki filtrelenmis cikisi 12volta cevirip kamerada kullanacaksin.
Alici ve kart icin kucuk bir 5v regulator veya bec kullanacaksin ama 4se kadar destegi olacak. Elimde suan bol miktarda olmak uzere :) istersen gonderirim. 5vluk bec bulmak kolay. Video verici sistemin filtresiz olmasina kameradan daha fazla musamaha gosterir. Sikinti yasayacagini sanmiyorum ama yasarsan video vericiye once filtre uygulayabilirsin

İkinci yol elindeki malzemelerle oluyor. İmmersionun 5vluk cikisini naze ve alicida kullanirsin.
Kamera icin 12v step-updown regulatorum var demistin onuda ana pilden alacagin voltaji 12 volta cevirerek kullanirsin. Ama regulator cikisina muhakkak filtre uygulamalisin. Filtreninde cikisini hem video vericiye hemde kameraya baglarsin.

Not: ben pdbdeki lineer regulatorlere pek guvenmiyorum.

Ne zıkkım işmiş, kablo karmaşası azalsın istedik, yine bir sürü şeyle uğraşacağız. İrfan hocam, birinci söylediğiniz benim de aklıma yattı, Bir tane de 5V reg. gönderebilirseniz, çok sevinirim. umarım filtre ihtiyacı doğmaz onu da eklersek zmr yine karmakarışık olacak. Şu 85 gramlık minion'da hep gözüm kalmıştır. :saygilar: Zira 85gr nerde 145gr nerde...

Burada ortalık iyice karıştı en iyisi ben araya ufak bir video ile gireyim.

Denemeler devam ediyor. Cleanflight ve Oneshot ikilisini denemeye karar verdim. Yerli üretim 6045 pervaneler eşliğinde. Modelin bu son hali çok hoşuma gitti. Bunun üzerinden devam edelim bakalım bir süre. Bu arada uçuşu hızlı bir şekilde yapıp kaçmak gerekiyordu zira sol taraftan videoda da göreceğiniz üzere acayip bir şekilde hava kapattı ve geliyordu. Zaten ben matbaaya girdikten sonra yağmur başladı.

Bu arada aklıma geldi şu lanet olası jelloya bir çözüm bulmam lazım.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Berke Karlı' Alıntı:
Ben göremedimde abi o yüzden bilmiyorum.Benim alici böyle hobbykingden 1ay önce sipariş etmiştim

Berke kontrolcüye bağlayıp denemeni tavsiye ederim. Güncelleme yapmana gerek kalmayabilir.

Fatihsultanmehmed' Alıntı:
Ne zıkkım işmiş, kablo karmaşası azalsın istedik, yine bir sürü şeyle uğraşacağız. İrfan hocam, birinci söylediğiniz benim de aklıma yattı, Bir tane de 5V reg. gönderebilirseniz, çok sevinirim. umarım filtre ihtiyacı doğmaz onu da eklersek zmr yine karmakarışık olacak. Şu 85 gramlık minion'da hep gözüm kalmıştır. :saygilar: Zira 85gr nerde 145gr nerde...

bu henuz elime ulasmadi ama pazartesi muhtemelen elimde olur.

ben bunu kullaniyorum suan.

Buda eger kullanmazsam Zafer abiye verecegim shieldli olan :)
Bunun diger bir avantaji uzerindeki jumperin yerini degistirerek ister 12v ister 5v cikis verecek sekilde kullanilabiliyor olmasi. Henuz elime ulasmadi. Sitesinde de agirligi yazmiyordu. Pazartesi veya sali elimde olacak herhalde

Aslinda benim yapmak istedigim linkini verdigim sayfadaki gibiydi ama pololunun 500-600 malik regulatorunu almak lazim. Oda kargosuyla birlikte alabilecegim yerde cok pahali oluyordu. Bu modifiyede regulator battery pinlerinin girisine yerlestirince ekstradan pololuya giris icin kablo cekmenede gerek kalmiyor kalabaliktan bir nebzede olsa kurtariyor.

Yanliz babamin saglik problemi nedeniyle sali gununden once gonderme ihtimalim cok zor.
Elimde olanlardan hangisini istersen gonderirim. Bu sadece senin icin degil herkes icin gecerli tabi oncelik senin.

fatih solgun' Alıntı:

Hadi hayırlısı bakalım.
Fatih aslinda Zafer ve Nesimi abiler gerekli aciklamayi yapmis ama bende soyleyeyim.
İslerin bu kadar karismasinin ana sebebi sistemlerimizi en iyi sekle (berrak bir goruntu, bilesenlere asiri yuklenip yanma ihtimallerini ortadan kaldirmak, kablo karmasasini azaltmak, hafif olmak v.s.) sokma ihtiyaci ve farkli pil seceneklerini (3s-4s)ayni sistemde hicbirseyi degistirmeden kullanabilmek ve bunun bir degil bircok yolunun bulunmasi.en basit sistem opto olmayan esclerle 3slik pil kullanilarak yapilirki onda bile temiz goruntu istiyorsan filtreleme yapmak gerekir. Aslinda soylediklerimizde cok karisik degil. Modelciligi bilmeyen birine 3s-4s lipo dedigimizde belki hicbirsey anlamayacaktir ama sen anlayabiliyorsun. Bu soylediklerimizde zamanla kafanda oturacaktir. Bende hicbirsey bilmiyorken ve meslegiminde elektrik-elektronik-modelcilik ile hicbir alakasi yokken (diş hekimiyim) bunlari durdugum yerde degil okuyarak merak ederek ogrendim. Sende de birseyler zamanla oturacaktir merak etme. Benim bir huyum vardir aldigim ve alacagim herseyi arastirir kullanma klavuzunda yazan herseyi okur ve neyin hangi ozelligin ne ise yaradigini hep merak eder ve en iyi performansi nasil yakalayacagimi arastiririm.
Birseyler biliyorsam sebebi budur. Dedigim gibi bir muddet sonra sanada bazi seyler cocuk oyuncagi gibi gelecektir.
İstedigin seyleride sorabilirsin cok sukur forumumuz yardima hazir insanlarla dolu.

Arkadaşlar boşverin teknik konulara boğulmayı. Uçun gitsin işte.

Leyleğin ömrü laklakla geçer hesabı benimde habire ordan oraya gidip geleceğimi düşünmüyordunuz değil mi? Yavaş yavaş aletin son haline alışıyorum. Öğle araları benim için daha keyifli geçmeye başladı artık. Buyrun bugünün uçuşuna.

Bugün yine boş durmadık. Öğleden sonra ManHat'taydık.

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Bugün yine boş durmadık. Öğleden sonra ManHat'taydık.

Abi tebrikler, güzel uçuş olmuş, titreşim olayını çözmüşsün. Çok ufak birşeyler kalmış