ZMR H250 CF Mini Quad Multicopter

Berke Karlı' Alıntı:
İrfan abi görüntü alamıyorum. Vericinin 5885 e alıcınınkinide 5885 e ayarlıyorum ama görüntü gelmiyor. Kamerayı verici olmadan direkt olarak ekrana bağlayınca kameradan cam gibi görüntü alıyorum sapasağlam. Ne yapmam gerekiyor bir türlü bulamadım :(
Berke sana soyledigim sekilde yapilan baglanti tamamen dogru. Bir arkadasin boscam video verici ve alicisinin uzerindeki kanal semasinin ters olduguna denk gelmistim. Yani resimlerde gorulen switch pozisyonlari aslinda tersti. Videodan gordugum kadariyla alici ve verici uzerlerindeki resimde siyah gorunen kisim switchin oldugu pozisyon olarak yapmissin. Birde hepsinin tam ters pozisyonlarini dene. Yani alttakini uste ustekini alta al. Band switchleride dahil. Ama tum ihtimalleri elimine etmelisin. Yani once aliciya dokunmayip vericidrlileri ters cevir. Sonra vericidekileride ters cevir. Sonra alicidakileri eski haline getir. Bu son sansin bundada olmazsa ekipmanlari bana gondereceksin :)

irfan buzdağlı' Alıntı:
Berke sana soyledigim sekilde yapilan baglanti tamamen dogru. Bir arkadasin boscam video verici ve alicisinin uzerindeki kanal semasinin ters olduguna denk gelmistim. Yani resimlerde gorulen switch pozisyonlari aslinda tersti. Videodan gordugum kadariyla alici ve verici uzerlerindeki resimde siyah gorunen kisim switchin oldugu pozisyon olarak yapmissin. Birde hepsinin tam ters pozisyonlarini dene. Yani alttakini uste ustekini alta al. Band switchleride dahil. Ama tum ihtimalleri elimine etmelisin. Yani once aliciya dokunmayip vericidrlileri ters cevir. Sonra vericidekileride ters cevir. Sonra alicidakileri eski haline getir. Bu son sansin bundada olmazsa ekipmanlari bana gondereceksin :)
Abi sonunda sorunu çözdüm alıcının AV kablosuna ekek soket lehimlemiştim orada temassızlık varmış 3 gündür uğraşıyordum. Orayı oynatınca görüntüünn gidip geldiğini farkettim. En ufak sorundan bütün sistem gidiyor. :halay:

Berke Karlı' Alıntı:
Abi sonunda sorunu çözdüm alıcının AV kablosuna ekek soket lehimlemiştim orada temassızlık varmış 3 gündür uğraşıyordum. Orayı oynatınca görüntüünn gidip geldiğini farkettim. En ufak sorundan bütün sistem gidiyor. :halay:
Hadi hayirli olsun. Bosunami o kadar kafa patlattik :lollol:
Kirimsiz ucuslar...

Arkadaşlar,

Zmr için Nucleus stokta olmadığı için, DTI 'nin pdb sini aldım. Üzerinde 5v ve 12 V çıkışları var, 3 s ve 4S pilleri yine kullanmak istiyorum,fakat 3s pillerde 12V çıkışta şöyle bir şeyden bahsedilmiş, 3s olarak kullandığmda görüntü de skıntı yaşarmıyım ?

"This is a relatively simple power distribution board, compared to the other 2 in this article. But it also has integrated 5V and 12V voltage regulators, which is safe to assume this board is designed for 3S, as well as 4S LiPo setup. It enables you to convert voltage from 4S to 12V for your FPV gear. But as these are step down regulators, if you are only running 3S Lipo and your voltage drops below 12V, your 12V regulator output will always be slightly lower than your lipo voltage, any would not be 12V."

Eğer bahsettiği sorunu yaşarsam pololu regulator var, video vericim için onu kullanayım.

Fatihsultanmehmed' Alıntı:
Arkadaşlar,

Zmr için Nucleus stokta olmadığı için, DTI 'nin pdb sini aldım. Üzerinde 5v ve 12 V çıkışları var, 3 s ve 4S pilleri yine kullanmak istiyorum,fakat 3s pillerde 12V çıkışta şöyle bir şeyden bahsedilmiş, 3s olarak kullandığmda görüntü de skıntı yaşarmıyım ?

"This is a relatively simple power distribution board, compared to the other 2 in this article. But it also has integrated 5V and 12V voltage regulators, which is safe to assume this board is designed for 3S, as well as 4S LiPo setup. It enables you to convert voltage from 4S to 12V for your FPV gear. But as these are step down regulators, if you are only running 3S Lipo and your voltage drops below 12V, your 12V regulator output will always be slightly lower than your lipo voltage, any would not be 12V."

Eğer bahsettiği sorunu yaşarsam pololu regulator var, video vericim için onu kullanayım.
Video vericide sikinti olmaz. Kamera 12 voltla calisiyorsa ve 3s pil kullaniyorsan regulatorun 12 vluk cikisi daha asagi dusecektir.

Arkadaşlar,

DTI üzerinde basit bir 12V(ST 78V12) lineer regülatör kullanılmış. Lineer regülatör olduğundan dolayı, stabil 12V verebilmesi için, giriş voltajının 14,5V - 27V aralığında olması ZORUNLU... 3S pil ise maalesef bu voltajı vermiyor. Yani, 3S pil kullanırken, PCB üzerindeki 12V çıkışı kullanamazsınız.

NOT : Ben yazarken, İrfan yazmış cevabı ama silmeye kıyamadım :).

Tekrar bakarken farkettim, "But as these are step down regulators" yorumunda ufak bir sıkıntı var. Step down regülatörlerde, enerji çevrimi anahtarma ile ayapılır ve enerji kaybı %5 - %15 civarındadır. Dolayısı ile maksimum akım çekilirken bile çok ısınmazlar. Ama benim gördüğüm kadarı ile bu PDB üzerinde ST Micro'nun 7805 ve 7812 lineer regülatörleri var. Yani gerilim düşümü doğrudan ısıya çevrilerek sağlanır.

4S pilde 5V çıkış kullanılacaksa, ve de atıyorum 500mA civarı bir kullanım olacaksa kabaca;

(16,8V - 5V) * 0.5A = 5.9W'lık bir enerji doğrudan ısıya çevrilerek kaybedilecektir. Elinde 30 saniye boyunca 3W'lık power LED'leri tutmuş herhangi bir kişi, 6W'ın doğrudan ısı olarak harcanmasının, uygun soğutma olmadan son derece riskli olduğu fikrine katılacaktır ...

Kısacası, o PDB üzerindeki 5V çıkışı 4S ile kullanırken 100mA üzerine pek çıkmamaya, ya da çıkacaksam bile bir şekilde ek soğutma sağlamaya gayret ederdim ...

Zafer abi bunlari tasarlayan adamlarin hic mi kafasi calismiyor yoksa ben mi yanlis dusunuyorum.
12vluk step down regulator kullanacaklarina 5vluk regulatorden alacaklari paralel bir cikisi 12 volta step-up cevirseler sistem hem 5voltu hemde 12 voltu hem 3s hemde 4s hatta ve hatta 2s lik bir pille saglayamazmiydi?

Dti nin pdb sinden elimde var ve quadi topluyorum şuan. Elektronikten anlamam, üzerinde 78m05 ve 78m12 regulatörler var 3s pil baglayıp voltaja baktım pilden 11.41v regulatörden ise 10.45v çıkış vardı. Zafer abi bi sorum olacak sana, demişsinki 100ma üzerine çıkmamaya dikkat ederdim diye peki benim kullandığım kontrol kartı, alıcı farzediyorum gps de bağladım bunların ne kadar akım çektiğini nasıl bilebilirim?

Kameram ve video vericim 12V receiver ve naze için 5V ihtiyacım var... 4S kullansam 5v sorunu olabilir, tabi Zafer abinin bahsettiği akımı bulursa, alıcı ve naze 100ma çeker mi, hesabı nasıl yapılır bilemiyorum. yada 3s kullansam bu seferde 12V problemi ortaya çıkıyor, Elimde step up-down regulator bir adet var 12V veren, Bağlantıyı sizce nasıl yapayım ?

Kameram ve video vericim 12V receiver ve naze için 5V ihtiyacım var... 4S kullansam 5v sorunu olabilir, tabi Zafer abinin bahsettiği akımı bulursa, alıcı ve naze 100ma çeker mi, hesabı nasıl yapılır bilemiyorum. yada 3s kullansam bu seferde 12V problemi ortaya çıkıyor, Elimde step up-down regulator bir adet var 12V veren, Bağlantıyı sizce nasıl yapayım ?
Video vericinin markasi nedir?
Onda hic cikis yok mu kamera icin?
Alici ve nazein kullanma klavizlarinda kac ma cektikleri yazar.

Evet abilerim, FPV sistem sorununu hallettikten sonra yeni bir sorun ile karşı karşıyayım. Turnigy 9x kumandama open9x yükledim, D4R-II alıcımı PPM modda kullanmak istiyorum. İnternette izlediğim gibi ftdi ile 27ms ye yükseltecektim, bütün işlemleri yapıyorum ama son kısımda UID: 000 .... bir şeyler çıkması lazımken bende çıkmıyor. Kendi bilgisayarımdan başka 2 bilgisayarda daha denedim gene aynı sorunla karşılaştım. Ne yapmam gerekiyor?

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

irfan buzdağlı' Alıntı:
Zafer abi bunlari tasarlayan adamlarin hic mi kafasi calismiyor yoksa ben mi yanlis dusunuyorum.
12vluk step down regulator kullanacaklarina 5vluk regulatorden alacaklari paralel bir cikisi 12 volta step-up cevirseler sistem hem 5voltu hemde 12 voltu hem 3s hemde 4s hatta ve hatta 2s lik bir pille saglayamazmiydi?
:D. Bilemedim ki :). Yer - ağırlık - maliyet gibi nedenler ile bunu yapmıyor olabilirler diye düşünüyorum. DTI'da kullanılanlar gibi bir tane lineer regülator(LM7805 ya da LM7812 gibi) 10 sent civarında fiyata sahipken, minimum 2 katı akım değerine sahip(hem 5V çıkışa hem de 12V çıkışa akım sağlayabilmesi için) bir step-down regülatör 10 dolar. Üstüne bir de step-up regülatör, bir de osilasyonu engellemek için araya dekuplaj kapasitörleri derken büyük ihtimalle yer ve ağırlık sıkıntısı olacaktır. Pololu'da işe yarar seviyede akım veren - 12V'luk buck-boost(voltajın yukarı ya da aşağı olması farketmeksizin belirli bir voltaja sağlayabilen) regülatörler 15 dolar ve yanına 5V regülatör de ayrıca almak gerekiyor ... Hem 3S hem 4S'de, ek bir kablolama gerekemeden stabil 12V ve 5V çıkış alabiliyor olmak güzel bir olay ama büyük ihtimalle yukarıdaki nedenlerden dolayı sıkıntılı ...

veysel güler' Alıntı:
Dti nin pdb sinden elimde var ve quadi topluyorum şuan. Elektronikten anlamam, üzerinde 78m05 ve 78m12 regulatörler var 3s pil baglayıp voltaja baktım pilden 11.41v regulatörden ise 10.45v çıkış vardı. Zafer abi bi sorum olacak sana, demişsinki 100ma üzerine çıkmamaya dikkat ederdim diye peki benim kullandığım kontrol kartı, alıcı farzediyorum gps de bağladım bunların ne kadar akım çektiğini nasıl bilebilirim?
Çok yaklaşık bilgi olarak alıcılar 50ma, kontrol kartları 100ma, GPS 100ma, Bluetooth 30-40ma olması gerekiyor. Ama;

Ben tüm elektroniği ayrı lineer regülatörler(ESC'lerin üzerindeki 1A'lık BEC'ler) üzerinden besliyorum. Ve ilginç bir şekilde daha az akım çekmesini umduğum D4R alıcımın bağlı olduğu BEC, daha fazla ısınıyor yani daha fazla akım çekiyor.

Yine de teorik olarak düşünürsek, alıcı+kontrol kartı+GPS 250ma civarında bir akım çekecektir. 4S ile yapılan 4 - 5 dakikalık bir uçuşta belki bir şey olmayabilir ama uzun vadede bu ISI'nın, elektroniklerin ömrü üzerinde bir götürüsü olacaktır. 3S'de ise daha serin çalışacaktır...

Kendi adıma, 4 tane 1A'lık BEC kullanıyor olduğum için 5V ile ilgili sıkıntım yok ama opto bir ESC kullanacak olsaydım aşağıdaki gibi yapardım;
- 3S'de : 5V için step down regülatör ya da (ekranlı/korumalı :laugh: ) - 12V için LC filtreden geçirilmiş temiz pil voltajı.
- 4S'de : 5V için step down regülatör ya da (ekranlı/korumalı :laugh: ) - 12V için LC filtreden geçirilmiş temiz pil voltajının arkasına 7812 lineer regülatör
Nispeten daha sağlıklı olacağını düşündüğüm bir yapılandırma için, 3S'den 4S'e geçerken, arada ek bir kabloyu(7812 regülatör çıkışı) değiştirmek benim açımdan daha mantıklı geliyor.

Ama İrfan'ın da belirttiği gibi ben bu konuda biraz ince eleyip sık dokuyor olabilirim :) .

irfan buzdağlı' Alıntı:
Video vericinin markasi nedir?
Onda hic cikis yok mu kamera icin?
Alici ve nazein kullanma klavizlarinda kac ma cektikleri yazar.

İRC 5.8 kullanıyorum, 5V filtreli çıkış var ama kameram 12V ile çalışıyor.

Berke Karlı' Alıntı:
Evet abilerim, FPV sistem sorununu hallettikten sonra yeni bir sorun ile karşı karşıyayım. Turnigy 9x kumandama open9x yükledim, D4R-II alıcımı PPM modda kullanmak istiyorum. İnternette izlediğim gibi ftdi ile 27ms ye yükseltecektim, bütün işlemleri yapıyorum ama son kısımda UID: 000 .... bir şeyler çıkması lazımken bende çıkmıyor. Kendi bilgisayarımdan başka 2 bilgisayarda daha denedim gene aynı sorunla karşılaştım. Ne yapmam gerekiyor?

Berke bunları yapmadan önce alıcıyı kontrol ettin mi? Yeni sevkedilen alıcılar yeni yazılım yüklenmiş olarak geliyor. Seninki de yakın zamanda geldi. Büyük ihtimal yazılımı güncellenmiş olarak gelmiştir.