ZMR H250 CF Mini Quad Multicopter

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Bak bak bak kimleri görüyoruz :halay: Hosgeldin Irfan valla özledik seni :)
Bende hem hobiyi hemde sizleri cok ozlemistim. Donusum guzel olur insallah :)

irfan buzdağlı' Alıntı:
Tesrkkur ederim Nesimi abi. Valla ne desen yerden göğe kadar haklisin.
Arayi kapatmam herhalde 1 ayimi alir :) yabanci forumlarda cok sayfa birikmis yavas yavas okumaya basladim. Yazilimlar donanimlar gercekten bayagi hizli ilerliyor. Bende ikinci bir modeli yedek olarak dusunuyorum suan arastirmaya basladim.
Sizlerin bi kac videolarinizi izledim gelismeler cok iyi. Yanliz sunu anladim bol bol ucus yapmak gerekiyor. Bu yil radikal bir karar alip sabahlari yarimsar saat ucus yapmayi dusunuyorum. Yoksa bu is cok yavas ilerleyecek.
İkinci model icin arastirmalarim basladi ama tavsiyelerede acigim.

Valla İrfan burada da çok konu birikti. Okumak çok zamanını alacak orası kesin. Madem yeni bir model toplama fikri var ve madem elinde SJ4000 gibi kameralar var bence bu kamerayı önünde veya gövde içinde taşıyabilecek bir model düşün derim. Bu şekilde kamerayı korunaklı bir şekilde taşıyabilen bir kaç frame var. Ya da biraz daha beklersek ben ZMR ye böyle bir şey yapacağım ZMR al o zaman diyebilirim. :D Ya da bunların hepsini boşver sen direk İmmersion RC Vortex al. :D Bahaneyle bizde görmüş oluruz aleti.

Uçuş konusunda haklısın. Pratik lazım. Ben de işyerimin karşısında bir alan buldum öğle aralarında bir kaç pil uçuyorum mümkün olduğunca hergün. Yoksa bu iş gelişmeyecek.

irfan buzdağlı' Alıntı:
Alper bey Allah analı babalı sağlikli bir omur nasip etsin insallah.

Teşekkür ederim İrfan bey, sizde tekrar hoşgeldiniz.

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Naptın Alper ya. Gömdün beni şimdi. Tamam o kadar profesyonel değilim ama boşta değilim. Geçenlerde Edius Pro indirdim. Onu deneyeceğim ilk fırsatta. Şu an kullandığım AVS ten kat kat iyi olduğu kesin.

Ahahahah pardon abi, nekadar kullandığını bilmediğim için öyle dedim. Edius da iyidir ama benim pek ısınamadığım bir program. O zaman basit programlara hiç bakmim bile. Madem üst seviye bir program kullanacaksın, Adobe premiere 6.0 indir. Takıldığın biryer olursa hemen çözerim. Adobe candır :)

Alper Sahin' Alıntı:
Ahahahah pardon abi, nekadar kullandığını bilmediğim için öyle dedim. Edius da iyidir ama benim pek ısınamadığım bir program. O zaman basit programlara hiç bakmim bile. Madem üst seviye bir program kullanacaksın, Adobe premiere 6.0 indir. Takıldığın biryer olursa hemen çözerim. Adobe candır :)

Ok. Hemen bakıyorum icabına.

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Valla İrfan burada da çok konu birikti. Okumak çok zamanını alacak orası kesin. Madem yeni bir model toplama fikri var ve madem elinde SJ4000 gibi kameralar var bence bu kamerayı önünde veya gövde içinde taşıyabilecek bir model düşün derim. Bu şekilde kamerayı korunaklı bir şekilde taşıyabilen bir kaç frame var. Ya da biraz daha beklersek ben ZMR ye böyle bir şey yapacağım ZMR al o zaman diyebilirim. :D Ya da bunların hepsini boşver sen direk İmmersion RC Vortex al. :D Bahaneyle bizde görmüş oluruz aleti.

Uçuş konusunda haklısın. Pratik lazım. Ben de işyerimin karşısında bir alan buldum öğle aralarında bir kaç pil uçuyorum mümkün olduğunca hergün. Yoksa bu iş gelişmeyecek.
Abi hobiye ara vermemin sebeblerinden biride cok para harcamam zaten :)
Vortex biraz kalin kacar :)
Ben cok hafif bir frame bakiyorum aslinda. Hatta birak sj4000i uzerine hicbir kayit kamerasi koymayacagim. Ucuslarim iyice gelisene kadar sadece pilot kamera kullanacagim. Zaten suanda oyle ahim sahim bi ucus yapabildigimiz yok. Hem kameralar ziyan olmaz hemde agirliktan tasarruf etmis oluruz. Paylasim yapmak adina belki ucus goruntusunu kaydeden bi cihaz alabilirim sunun gibi :

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Ok. Hemen bakıyorum icabına.

Bu arada Adobe premiere CS6 olacak.

Demin 6.0 yazmışım, eskiden öyle bir versiyonda vardı, onla karışmasın o çok eski versiyon.

Nesimi bey, quadı optimum hale getirmek için o kadar uğraştıktan sonra, SJ4000 gibi rüzgar direnci yüksek, konuşlandırması zor ve ağır bir kamerayı takmanın ne kadar bir getirisi olacağı konusunda, en azından kendi adıma ciddi çekincelerim var. SJ4000 daha iyi görüntü kalitesine sahip tamam ama ne kadar ? Ayrıca kendi açımdan bakınca gerçek amaç kamera ile manzara çekmek değil uçmak olduğundan dolayı, bence SJ4000, GoPro ya da Yi gibi kameraların götürüsü getirisinden çok daha fazla. Hatta kendi adıma biraz daha ileri gidip, bir süre kamerasız olarak Lion Power 2200Mah piller(UAW 573gr) ile uçmayı düşünüyorum.

Sizin açınızdan SJ4000 benzeri kameraların getirisi nedir ?

NOT : Ben bu mesajı yazarken İrfan da benimle benzer bir görüş paylaşmış ...

Zafer SAHIN' Alıntı:
Nesimi bey, quadı optimum hale getirmek için o kadar uğraştıktan sonra, SJ4000 gibi rüzgar direnci yüksek, konuşlandırması zor ve ağır bir kamerayı takmanın ne kadar bir getirisi olacağı konusunda, en azından kendi adıma ciddi çekincelerim var. SJ4000 daha iyi görüntü kalitesine sahip tamam ama ne kadar ? Ayrıca kendi açımdan bakınca gerçek amaç kamera ile manzara çekmek değil uçmak olduğundan dolayı, bence SJ4000, GoPro ya da Yi gibi kameraların götürüsü getirisinden çok daha fazla. Hatta kendi adıma biraz daha ileri gidip, bir süre kamerasız olarak Lion Power 2200Mah piller(UAW 573gr) ile uçmayı düşünüyorum.

Sizin açınızdan SJ4000 benzeri kameraların getirisi nedir ?

NOT : Ben bu mesajı yazarken İrfan da benimle benzer bir göüş paylaşmış ...

Modeli ne kadar optimum hale getirebileceğimizi gördük. Hatta dediğiniz gibi Mobiustan da kurtulduğumuzda yaklaşık 60 gr ağırlıktan daha kurtulabilirdim. Son ağırlık hatırlarsak 500 gr idi. Yani kayıt kamerasız yaklaşık 450 gr bir model yapabileceğimi görmüş oldum. Diğer taraftan büyük bir kamera kullanarak ağırlığı ne kadar düşürebileceğimizi görmek güzel olmaz mı? Sonuçta bir yerde deneysel çalışma yapmışta oluyorum. Bir diğer taraftan madem bu şekilde uçuşlar yapıyoruz gönül bu uçuşları daha iyi kalite de kayıt altına almak istiyor. Zaten bizleri de bu işlere iten ve gaz veren bu uçuşlar değil miydi? Dediğiniz doğru bu kameraların rüzgar direnci daha fazla olacaktır kesin ama bu aletler kısa mesafelerde eğlence amaçlı uçurulan modeller. Devamlı yüksek hızlarda da uçmayacağım. Hızını 10 km düşürse ne olur ki.

Dediğiniz gibi aslında tek getirisi daha kaliteli video kaydetmek. Bunun aksine götürüleri de mutlaka var. Hesaplarım doğru çıkarsa ben bu kameralardan birini modele taktığımda 560-580 gr civarı bir ağırlık elde edebileceğim. Ama bu giden ağırlık dezavantajını da 5040 veya 5045 pervane kullanarak kapatabilirim. Tabi bu bana daha iyi pil almak olarak geri dönüş yapacak o ayrı. :(

Neyse şimdilik bu modelle devam edeceğim zaten. O planlar en azından benim için ilerleyen zamanlarda. Hem o zamana kadar pilotajı da biraz daha geliştirebilirim. Tabi siz beni ikna edemezseniz. :D

Fatih tekrar selam,

Ana parçalar zaten belli olduğu için onlara çok girmedim.

Bir kısmını diğer arkadaşlarda önermiş zaten, ihtiyaç duyabileceğin ufak parçaları şu şekilde listeledim;

1. (Aldığın pillerde xt60 konnektör olursa 5 adet çok bile ama olmazsa ileriye yönelik 10 adet alman daha mantıklı)
2. (Bunu kesinlikle alın çok lazım olacak)
3. (Led olarak bundan aldım ben)
4. (Pilleri ve kayıt kamerasını sıkıştırmak için gerekli. Boyları biraz uzundu, kesip kısalttım)
5. (Pervane balansı için bu tip bir şey alabilirsiniz. Çok ince ayar için uygun değil ama iş görüyor)
6. (Bataryaların güvenliği için çanta bence gerekli, lipo piller tehlikeli)
7. (Bundan iki takım aldım, bir takım yetti ama yedek her zaman lazım olur. Ben 14 awg aldım ama kalın oldu. Genelde 16 awg kullanılıyor ve yeterli)
8. (Bataryalarımı ölçmek için bu veya benzer birşeyde gerekiyor)
9. (Bunu kesin alın, kablo ve esc leri kapatmak için gerekli)
10. (Bu kablolarda çokça gerekiyor)
11. (Pil olarak ben bunlardan aldım. Çok tecrübem olmadığı için ne kadar iyidir bilmiyorum ama çok kullanılıyor)
12. (Kumanda için verici bunu öneririm, X8R hem büyük hem daha ağır, genelde herkes bunu kullanıyor)
13. (Ben PDB olarak bunu kullandım. Filtreli olduğu için mantıklı geldi bana. Sonuçda PDB kullanmasan bile filtre eklemen gerekiyor)
14. (FPV için ben bu seti aldım. Full set olduğu için tüm fpv ekipmanını çözüyor. Bir tek kamerası çok kötü, insanın gözünü bozar, yerine bunu sipariş vermiştim bugün geldi. FPV kısmı biraz ayırdığın bütçe ile alakalı, özellikle gözlükler. Ben ucuz olsun diye bunu aldım ileride daha düzgün bir şey alırım diye planlıyorum)
15. (Pervane için en iyisi bu sanırım, çok bilgim yok bu konuda, hepsini bundan aldım)
16. (Lehim yaptığına göre malzemen vardır onlara girmiyorum. Birtek lehim sehpası benim çok işime yaradı)
17. ( Montaj yaparken bu zamazingoda çok işime yaradı. Elinde yoksa benzer birşey lazım olacaktır)
18. Saatçi tornavida seti ve en ufak boy L anahtar takımına da ihtiyacın olacak.
19. (Pilleri, kamerayı vb.. sabitlemek için gerekli)
20. (Çift taraflı bant, hem titreşim azaltıyor hemde sabitlemek için gerekli)
21. (Bunlarda yükseltme, titreşim önleme vb... gerekli oluyor)

Ayrıca ana malzemeleri de yedekli almanı tavsiye ederim. Örneğin 5 motor 5 esc gibi. Ben başta almadım sonradan yedek siparişi verdim. Henüz gelmedi. Eğer bir motorum bile arızalı olsaydı hiçbir şey yapamazdım. Şansıma olmadı.

Lehim malzemelerini yurt içinden almanı tavsiye ederim. Onlar biraz daha geç geliyor. Aşağıdaki sitede fiyatlar neredeyse yurtdışı ile aynı ben oradan aldım;

Kargo konusunda da 100 dolar altında endişe etme. Gümrüğe bile girse paypal dekontun ile gidince 3 lira ödeyip alıyorsun. Ben 20 ye yakın sipariş verdim hiçbiri girmedi gümrüğe. Ama tabiki şans işi bu. İki siparişim hiç gelmedi onların da birini yeniden gönderdiler. Diğerini para iadesi yaptılar. Para iadesi almama rağmen oda bir süre sonra geldi :) Bu gelmeyen ürünlerin takip kodu yoktu. Ne alırsan al takip kodu olsun. O zaman kesin gelir.

Bir tek kumanda biraz riskli pahalı olduğu için. En kötü yüzde 20 öder alırsın gümrükten.

Umarım yardımcı olmuştur :)

Naçizane bir sorum daha olacak sizlere;

lipoları araştırırken 3 tane ürün arasında kararsız kaldım ve sorma ihtiyacı hissettim.

Lion Power 11.1V 1500mAh 40C LiPo Battery BT695

Lion Power 11.1V 1500mAh 35C LiPo Battery BT687

ZOP Power 11.1V 1500mAh 30C Lipo Battery XT60 Plug

Yukardaki 3 lipodan ilk ikisi aynı marka farkları sadece c değeri bağlantı noktası xt60 değil. ilk iki lipo arasındaki c değeri farkı çok bir fark oluşturmaz mı dersiniz? Birde bağlantı noktası xt60 a çevrilebilir mi ? Ayrıca 3. seçenek olan zop da site üzerinde diğerlerine göre daha çok oylanmış ve zmr250 ile uyumlu olduğu yazılmış. bu konuda yorumlarınızı merak ediyorum.

Ayrıca daha önce sormuştum ama net bir cevap alamamıştım tekrar hatırlatma babında bir sorum daha olacak. quad ın şarjı azaldığı zaman buzzer vs aparat kullanmadan, cc3d kumanda aracılığı ile uyarı veriyor mu? kumadan taranis olacak.

Alper abi ben yazı yazarken sende bütün listeyi dökmüşsün maşallah, valla çok makbule geçti, seni uğraştırdım hakkını helal et. gümrük konusunda bende zaten diğerlerinden değilde kumanda dan korkuyorum. :) Bugün siparişi verdim bakalım kaç günde gelecek. Ama bi yandan da paypal ödeme yaptığım için biraz rahatlıyorum. Sizin kumanda kaç günde gelmişti?

Saygılar.

fatih solgun' Alıntı:
Naçizane bir sorum daha olacak sizlere;

lipoları araştırırken 3 tane ürün arasında kararsız kaldım ve sorma ihtiyacı hissettim.

Lion Power 11.1V 1500mAh 40C LiPo Battery BT695

Lion Power 11.1V 1500mAh 35C LiPo Battery BT687

ZOP Power 11.1V 1500mAh 30C Lipo Battery XT60 Plug

Yukardaki 3 lipodan ilk ikisi aynı marka farkları sadece c değeri bağlantı noktası xt60 değil. ilk iki lipo arasındaki c değeri farkı çok bir fark oluşturmaz mı dersiniz? Birde bağlantı noktası xt60 a çevrilebilir mi ? Ayrıca 3. seçenek olan zop da site üzerinde diğerlerine göre daha çok oylanmış ve zmr250 ile uyumlu olduğu yazılmış. bu konuda yorumlarınızı merak ediyorum.

Ayrıca daha önce sormuştum ama net bir cevap alamamıştım tekrar hatırlatma babında bir sorum daha olacak. quad ın şarjı azaldığı zaman buzzer vs aparat kullanmadan, cc3d kumanda aracılığı ile uyarı veriyor mu? kumadan taranis olacak.

Alper abi ben yazı yazarken sende bütün listeyi dökmüşsün maşallah, valla çok makbule geçti, seni uğraştırdım hakkını helal et. gümrük konusunda bende zaten diğerlerinden değilde kumanda dan korkuyorum. :) Bugün siparişi verdim bakalım kaç günde gelecek. Ama bi yandan da paypal ödeme yaptığım için biraz rahatlıyorum. Sizin kumanda kaç günde gelmişti?

Saygılar.

Fatih rica ederim. Helal olsun tabi ne demek. Bende birçok şeyi bu forum sayesinde öğrendim. Hala da öğrenmeye devam ediyorum. Yardımım dokunduysa ne mutlu bana. Benim kumanda 3 haftada geldi. Gümrüğe takılmadı ama beraberinde d4r siparişide vermiştim. O 6 haftayı buldu. Banggood ikiye bölüp yolladı siparişi.

Piller konusunda tecrübeli arkadaşlar daha doğru yönlendirecektir seni, bende çok iyi bilmiyorum. Bir tek xt60 bağlayabilrsin bunlara ama kısa devre yaptırmadan çok dikkatli lehimlenmesi gerekiyor youtube da "xt60 soldering" yazınca çıkıyor.

Pillerin kumanda üzerinden uyarı vermesi de bildiğim kadarı ile cc3d de olmuyor. Onun için naze32 uçuş kartı ve frsky telemetry bağlantısı gerekiyor. Ben o şekilde kullanıyorum.

Hem ZOP hem de Lion Power 35C pilleri şu anda kullanıyorum. Pilleri zorlayacak bir pilotajım yok ama iki pil de benzer performans gösteriyorlar. Ama Lion Power piller, ilk geldiklerinde belirli bir Rodaj aşamasından sonra daha iyi performans vermeye başladırlar. Pilleri ilk 5 - 10 kullanımda çok zorlamamakta ve yarıdan fazla bitirmemekte fayda var. ZOP piller de aslında henüz yeni. Biraz daha kullandıktan sonra daha iyi performans vereceklerini düşünüyorum. Başlangıç için bence rahatlıkla ZOP piller kullanılabilir. Uçuş geliştikçe daha performanslı pillere bakıyor olacağım ama hem ZOP hem de Lion Power pillerde şu anda bana yetiyor.

Lehim konusunda aslında aynı anda 2 kabloyu sökmezseniz rahatlıkla lehim yapılabiliyor. Ama temas halinde 50 amper üzerinde bir akımın akacağını aklın bir köşesinde bulundurmakta fayda var.

CC3D'ye özel olmamakla beraber basit bir "voltage divider" devresi yapılıp D4R-II üzerinden voltaj bilgisi okunabilir.

Ama Naze32'nin doğal desteği daha konforlu tabi ...

Fatih pillerin durumu için şu parçayı alman yeterli ilk aşamada. Her ne kadar kumanda da telemetri de olsa bu parça çok gerekli olacak.

Ben kumandadan pil voltajını görebilmek için bir devre yaptım. Şu an için test aşamasında. yani şu an hem yukarıdaki buzzerı hem de kuamndanın telemetrisini kullanıyorum. Tamamen ve düzgün çalıştığından emin olduğumda hem ayarları hemde devre şemasını paylaşırım. Şu an için voltaj değerlerini doğru ayarlamam gerekiyor.

Pil konusunda Lion Power 40C olanı kullanıyorum. Fiyat farkına bakmadım ama bunu tavsiye ederim. Bu piller genelde üzerinde yazdığı C değerinde güç vermezler. O yüzden yüksek olanı almak daha iyi olur. Ne bu önerdiğim 35C güç verir ne de diğerleri.

CC3D Atom veya Mini şu aşamada senin almanı tavsiye etmem. İlk kez model toplayacağın için atomu sabitlemek zor olabilir senin için. Normalini almanı öneririm. Ha aralarında boyutlarından başka fark yok onu da belirteyim.

Kumanda konusuna gelirsek X8 alıcı Alper'in de belirttiği gibi hem büyük hem ağır. Ayrıca PPM yani tek kablo bağlantı yapmaya izin vermiyor. S-bus var ama bu bağlantıyı ayarlaman zor olur. Diğer taraftan ilerleyen zamanda OneShot gibi özellikleri kullanmak istediğinde PPM gerekecek. O yüzden D4R2 alıcıyı FrSky sistemi kullanan herkese öneriyorum. Ayrıca kumanda pilinin voltaj değerini X8 üzerinden almak için 15 $ lık bir parça daha alman gerekiyor. Hem fiyat hem de ekstra ağırlık. D4 alıcı için yaklaşık 2 gr lık bir iki parçadan oluşan bir devre yeterli oluyor.

PDB için BG haricinde alışverişte yapacaksan Alper'in önerdiği daha mantıklı olur ama BG olsun diyorsan senin seçimin daha doğru. Bunun yanına ayrı UBEC kullandığında sıkıntı kalmaz. Şu an bende o iki parçayı kullanıyorum. Filtreyi yapmakta aslında çok basit.

Yedekler konusunda da Alper haklı. Bu parçalarda kalite kontrol alt seviyede. Arızalı çıkma ihtimalleri her zaman var. Onu geçtim bir kaza durumunda yedek olmadığı için aylarca bekleyebilirsin.

Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Evde çok uzun yazamıyorum. İşyerinde de bugün işler aşırı yoğundu fırsat bulamadım. Takıldığın yerlerde yine yardımcı olmaya çalışırım.

Nesimi abi hayırlı akşamlar BLHeli yüklemem şimdi bitti. Çok gürültü oluyor diye zor ikna eşime bir video çektirdim oda yan çekmiş elim de şimdilik bu video var. birkaç sorum olacak

Sence video da tepkiler nasıl abi ? çok seri bir şekilde yukarı çıkıp ve seri bir şekilde aşağı inebiliyor. Benim farkettigim bu.
Naze32 ye cleanflight kurdum tabi desteklediği Oneshot yüklemesini de yapimmi ? Yoksa yarın önce BLHeli yüklenmiş halde bir uçim durumlar iyice analiz edim verdiği tepkileri net bir şekil de öğrendik den sonramı kurayim oneshotu..

Maşşallah ledlerim çok iyi gözüküyor...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Tepkiler buradan daha net belli oluyor

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Kullandığım ayarlar da bunlar...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Yeni esc alacaklara duyurulur!!!

Okudugum kadariyla performanslari cok iyi ve cok hafif ve kucukler...