ZMR H250 CF Mini Quad Multicopter

Sonar girişini kullanınca sorun kalmadı.

İlk uçuşu yaptım ev içerisinde, buzzer hariç herşey sorunsuz çalışıyor :thumbup: Buzzeri düzeltene kadar, pilin balans ucuna led ekranlı buzzerlardan taksam, yeterli olur mu ? Yada kumandadan dakika sınırı koymak mı daha doğru olur ? Multistar 1400 mah 40-80c lipo kullanıyorum, tahmini ne kadar süre gider ? Şu an hiçbir fikrim yok. e
edit: D4R-II alıcının telemetry bağlantısını yapıp kumandadan voltaj alarmı kuracağım, daha garanti bir yol.

ESC kalibrasyonu olmadı galiba. Videolarda anlatıldığı şekilde, baseflight da tam gaz verip, pili bağlayıp gazı sıfırlama yöntemini yapıyorum. Ama esc ayar moduna hiç girmiyormuş gibi normal açılış sesleri geliyor. Ve kalibrasyon sonunda gaz verince hiçbir tepki vermiyor motorlar, dönmüyor.
Ancak bu şekilde kumandayı bağlayınca çalışıyor. Bu şekilde uçuş yaptım.
edit: Halen devam ? Bu şekilde kullanabiliyorum ama kalibrasyon muhtemelen olmadı.

Bir diğer konu da, mesela ters bir şekilde düştü zmr. Kumandayı bırakıp gidip düzelttim, tekrar kumandadan gaz verdiğimde motorlar çalışmadı. Bir süre modelar için ayarladığım stickleri kurcaladım, sonra kendiliğinden çalışmaya başladı. Aslında sadece modeları değiştirip tekrar angle mode a geldim.
Sticklerden birini flight test de anlatıldığı gibi motor kilidi gibi bir işlev ayarladım. Stick i çekince motorlar çalışmıyor mesela, ittirince çalışıyor. Ama bahsettiğim durum bu değil. Galiba bilmediğim farklı bir ayar var.
edit: Halen devam ? Pili ilk bağlayınca da bazen hemen çalışmıyor. 10-15 saniye sonra motorlar çalışmaya başlıyor.

Son bir soru da, failsafe ayarını yaptım, flight test de anlatıldığı şekilde. Başka ayarlamam gereken bir şey var mı ?

Selamlar;

Foruma yeni üye oldum ve üye olmamın en önemli nedeni de bu konu altında paylaşılanlar dır, hepinize çok teşekkür ederim.

Konuya giriyorum, Aliexpress sitesinden bir kit aldım, elime sorunsuz ulaştı, forumdan öğrendiklerim doğrultusunda kurdum, bir sorun yaşamadım,
cc3d kontrol kartı olduğu için open pilot programını kurdum ve basit ayarları yaptım.
Şimdi gelelim soruma, standart arlar ile evde gayet stabil uçuyor gibi gözüküyor, pid ayarları acaba açık alanda gazlarken mi belli olur, yoksa tamam gibi mi?

Aşağıda ev içindeki uçuş videosunu ve satın aldığım adresi ekliyorum, konu ile ilgili düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Naze32/cc3d /....kontrol kartları için yeni bir configuratör çıkmış :yuppi: Raceflight adlı configuurator clean flightın modlanmış hali. Ek olarak oneshot125 ten sonra şuan multishot çıkmış, oneshot125 e göre 10 kez daha hızlıymış.
Oscar Liang tarafından bir makale yazılmış. Adam güzel bir şekilde anlatmış.

Evet, 2 ayın sonunda zmr250 uçuyor. :halay:

Bugün ilk uçuşu yaptım, aynı zamanda ilk düşüşü. Pilotajla alakası yok tabi ki :laugh:, batarya pdb bağlantısının zayıflığı yüzünden oldu. Ama düşene kadar 2 pil uçuş yaptım, bakarak uçurmaya göre kesinlikle çok daha heyecan verici. Daha önce helikopter, uçak, multikopter uçurdum, araba sürdüm. Fpv artık favorim oldu.
Yardımcı olan, bilgi veren herkese tekrar çok teşekkür ederim.

Birkaç da sorum olacak. Birincisi, clover anten, patch antenin tam önünde. Görüntü alıcıyı gözlüğün yanına koyduğum için bu şekilde oldu. Sinyal açısından bir olumsuzluk olur mu ? Gözlüğün ön kısmına da sabitleyebilirim alıcıyı, böylece antenler yan yana olur.
İkincisi ise alıcı-gözlük bağlantısını şu şekilde yaptım. Gözlükten gelen ve 3 renk kabloya ayrılan ana kabloyu ayrılmadan kesip, alıcıdan gelen 3 lü kablonun sarı olanına bağladım. Görüntü geliyor, ama doğru mu ? Yani sesle işim yok biliyorum, galiba kırmızı ve beyazın ikisi de ses içindi. Ancak yine de sormak istedim.

Görüntü kalitesi ne seviyede olmalı bilmiyorum ama çok kaliteli bir görüntü olmadığı için bu iki konu aklıma takıldı. Açıkcası biraz daha iyi görüntü olur diye düşünüyordum.

Son olarak ise, baseflight dan cleanflight a geçip betaflight kurunca gaz tepkileri ciddi derecede düştü. Yani şu an neredeyse yarı gaz vermeden havalanmıyor. Esc kalibrasyonu da tam olmadı, videolarda anlatıldığı şekilde deniyorum ama olmuyor. Little bee 20a esc ler var.

Bugün 4 pil uçuş yaptım, sıfır hasar :thumbup:

Acayip rüzgarlı bir hava olmasına rağmen, model rüzgardan birkaç yüksek nokta hariç pek etkilenmiyor. Bu konu çok hoşuma gitti, diğer büyük modelde rüzgar acayip derecede dengeyi bozdu, bugün hiç uçamadım. Hatta return to home komutuna rağmen kalkış konumuna dönemedi, ben indirdim alternatif bir noktaya.

Modelin gaz tepkileri epey zayıf. Sanırım ayarlarla alakalı ama youtube da izlediğim videolara hiç alakası yok. Yani fpv ye yeni başlayan bir kişi için gayet yerinde ayarlar ama bir iki noktada gazı sonuna kadar verip, izlediğim videolardaki gibi fırlayacak mı diye baktım ama olmadı. Ancak tabi ki diğer modellere göre çok hızlı. Anında yükseliyor, alçalıyor, fark edemiyorsun bile.
Büyük elektrik direklerine yaklaşınca görüntüde çizgiler oluşmaya başlıyor.

Açıkcası yakında uygun alan olsa her gün uçurup bir an önce alışmaya çalışırım ama pek yok. Ve İstanbul gibi bir yerde tek başına uçurmak güvenli olmuyor. Ama biraz daha alışınca üniversite kampüsünde uçurabilirim diye düşünüyorum. Çok yüksek bina yok, epey kalabalık ama stadyum üzerinde uçuş yapılabilir.

İstanbul avrupa yakasında uçuş yapan varsa, buluşma yapabiliriz.

Hadi gözün aydın Ozgur :bravo: sabrın sonu selametmis :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

İlk deneme
Kamerayı case ve tutucu parça ile birlikte quada sabitlediğim için epey ağır oldu, 2-3 dk. sonra çıkardım bu sebeple. Case olmadan takabileceğim, ama kameranın korumasız kalmayacağı bir çözüm halen aramaktayım.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Özgür Kılınç' Alıntı:
İlk deneme
Kamerayı case ve tutucu parça ile birlikte quada sabitlediğim için epey ağır oldu, 2-3 dk. sonra çıkardım bu sebeple. Case olmadan takabileceğim, ama kameranın korumasız kalmayacağı bir çözüm halen aramaktayım.
Basit bir bağlantı için oldukça tadmin edici bir sonuç almışsın Özgür ;)

selamlar;
zmr250 mi fpv kısmı hariç bitirdim. biraz trimle stabil uçuşu sağladım. ancak lipoyu 1 defa lipo balance kısmından şarj ettikten sonra 2. sefere bağlantı hatası aldım. galiba bozuldu. Ama lipo charge kısmından şarj edebiliyorum. bu ikisinin farkı nedir? sonuçta ikisi de tüm hücreleri dolduruyor. şarj alerim imax b6ac.
bir diğer sorum ise fpv ekipmanıyla alakalı. hobykingdeki set halindeki fpv ekipmanı indirime girmiş. 69 dolar kargoyla 88 . yorumlar gayet iyi görünüyor.

fiyat bakımından bu set hakkında ne dersiniz ? bu başlığı baya okudum. önerilen ekipmanları inceledim. direk onları mı almalıyım kararsızım. yardımlarınızı bekliyorum :)

kemal gokce' Alıntı:
selamlar;
zmr250 mi fpv kısmı hariç bitirdim. biraz trimle stabil uçuşu sağladım. ancak lipoyu 1 defa lipo balance kısmından şarj ettikten sonra 2. sefere bağlantı hatası aldım. galiba bozuldu. Ama lipo charge kısmından şarj edebiliyorum. bu ikisinin farkı nedir? sonuçta ikisi de tüm hücreleri dolduruyor. şarj alerim imax b6ac.
bir diğer sorum ise fpv ekipmanıyla alakalı. hobykingdeki set halindeki fpv ekipmanı indirime girmiş. 69 dolar kargoyla 88 . yorumlar gayet iyi görünüyor.

fiyat bakımından bu set hakkında ne dersiniz ? bu başlığı baya okudum. önerilen ekipmanları inceledim. direk onları mı almalıyım kararsızım. yardımlarınızı bekliyorum :)
Sorularınızı cevaplamaya çalışacağım:
1) Lipoları lipo charge seçeneği ile şarj etmeyin. Eğer bunu seçerseniz balanslı şarj yapmaz yani hücreleri aynı değerde tutmaz. Balanslı şarj etmeniz gerekiyor. Eğer şarj aletiniz orijinal değilse söylediğiniz hatayı veriyor.
2) Belirttiğiniz set gayet güzel, işinizi görür. Bende Quanum DIY FPV Goggles V1 kullanıyorum, fiyatına göre performansı çok iyi. Video verici 200 mw, zaten kısa mesafe uçuş yapacaksınız yüksek güçte bir şey olmasa da olur.

Berke Karlı' Alıntı:
Sorularınızı cevaplamaya çalışacağım:
1) Lipoları lipo charge seçeneği ile şarj etmeyin. Eğer bunu seçerseniz balanslı şarj yapmaz yani hücreleri aynı değerde tutmaz. Balanslı şarj etmeniz gerekiyor. Eğer şarj aletiniz orijinal değilse söylediğiniz hatayı veriyor.
2) Belirttiğiniz set gayet güzel, işinizi görür. Bende Quanum DIY FPV Goggles V1 kullanıyorum, fiyatına göre performansı çok iyi. Video verici 200 mw, zaten kısa mesafe uçuş yapacaksınız yüksek güçte bir şey olmasa da olur.
evet orijinal değil ama kontrol ediyorum hücrelerin hepsi 4.20 voltda sonlanıyor şarj. başka bir fark var galiba aralarında.

Arkadaşlar şimdi zmr yi topladım, sakin uçuşları da yaptım. Bundan sonrası nasıl olacak ? Uçuşlara biraz daha heyecan katmak gerekiyor.

Sizce nasıl bir yol izleyeyim ?
Dys 2204 motorlar, little bee 20a esc, 3s lipo, 5040 pervaneler var.
Horizon mode da kullanıyorum. Cleanflight üzerinden Betaflight son versiyon yüklü. Pid kontrolcü Luxfloat. Pid ayarları komple 0 - ana ayarlardaydı. Son uçuşta roll pitch rate i 0.10, yaw rate i 0.2 yaptım.

Şu şekilde bir durum var. Ben ilk ayarlamayı flight test videosunda anlatıldığı şekilde baseflight ile yapmıştım, pid ayarlarına falan hiç dokunmamama rağmen son derece performanslıydı. Performans derken motorun tepkilerini kastediyorum. Azıcık gazda havalanıyordu ve throttle tepkilerine çok duyarlıydı. Şu anki ayarlarda sanki bunu sınırlamışım gibi hissediyorum. Throttle min-max değerleri tamamen aynı ilk ayarlarla. Ama gaz tepkileri daha sakin gibi geliyor.

Ve nasıl kendimi geliştireyim bu konuda ? Dar alanlarda, ağaçların arasında uçuş denemeleri mi yapayım ? Yoksa manuel mode a mı geçeyim ? Nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında fikir verebilirseniz sevinirim. Biraz daha kontrollü uçabilmek istiyorum, böylece her uçuş için tamamen boş bir alana gitmek zorunda kalmam, böylece de daha sık kullanabilirim.

Özgür Kılınç' Alıntı:
Arkadaşlar şimdi zmr yi topladım, sakin uçuşları da yaptım. Bundan sonrası nasıl olacak ? Uçuşlara biraz daha heyecan katmak gerekiyor.

Sizce nasıl bir yol izleyeyim ?
Dys 2204 motorlar, little bee 20a esc, 3s lipo, 5040 pervaneler var.
Horizon mode da kullanıyorum. Cleanflight üzerinden Betaflight son versiyon yüklü. Pid kontrolcü Luxfloat. Pid ayarları komple 0 - ana ayarlardaydı. Son uçuşta roll pitch rate i 0.10, yaw rate i 0.2 yaptım.

Şu şekilde bir durum var. Ben ilk ayarlamayı flight test videosunda anlatıldığı şekilde baseflight ile yapmıştım, pid ayarlarına falan hiç dokunmamama rağmen son derece performanslıydı. Performans derken motorun tepkilerini kastediyorum. Azıcık gazda havalanıyordu ve throttle tepkilerine çok duyarlıydı. Şu anki ayarlarda sanki bunu sınırlamışım gibi hissediyorum. Throttle min-max değerleri tamamen aynı ilk ayarlarla. Ama gaz tepkileri daha sakin gibi geliyor.

Ve nasıl kendimi geliştireyim bu konuda ? Dar alanlarda, ağaçların arasında uçuş denemeleri mi yapayım ? Yoksa manuel mode a mı geçeyim ? Nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında fikir verebilirseniz sevinirim. Biraz daha kontrollü uçabilmek istiyorum, böylece her uçuş için tamamen boş bir alana gitmek zorunda kalmam, böylece de daha sık kullanabilirim.
Sevgili Özgür Abi'cim;
-Horizon moda alıştıysan direkt olarak acro moda geç yani manuel uç, ilk başlarda acro modda biraz tedirgin hissedebilirsin ama sorun yok tam gaz devam. Tabi direkt ağaçların arasından uçmaya çalışma çakılırsın. İlk başlarda manuelde uçmaya çalış, iyice alış. Daha sonra roll,pitch,yaw rate leri yükselt ve agrasif uçuş çalışmlarına başla (takla, akro hareketler vs...) sonrası zaten gelir. :thumbup: Yanlız rateller yükselince quad çok agrasif olacaktır. Ben roll pitch 0.60 yaw 1.00 da uçmaya çalıştım fazla geldi. Sonra roll 0.40 pitch 0.35 yav 0.60 a aldım şuan quad rahatça akrobatik hareketler yapabiliyor. Kırımsız uçuşlar...

Berke Karlı' Alıntı:

Teşekkürler Berke, sonraki ilk uçuşta deneyeceğim acro mode u. Evde 1 defa denemiştim, komutlara çok şiddetli tepki veriyordu. Sağ sol sağ sol derken zar zor düzgünce indirebilmiştim :D

Arkadaşlar 2-3 günlüğüne Antalya ya ayakkabı fuarına gitmiştim.
Kalabalıktan uzak sabah saatlerinde biraz uçuş denemeleri yaptım .
Sizlerle bunu paylaşmak istedim.
İyi seyirler ...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol