Yeni başlayanlar için model uçak seçimi ve tavsiyeler

SAĞ ve SOL olarak gövde yan duvar 2. cidarlarını yapıştırdıktan sonra, sağ ve sol olarak her iki yan gövdeyi ÜST ÜSTE koyarak ön kısmına bir AÇI verecek şekilde kesiyoruz. Resim anlaşılabilsin diye ben cetvelin alt kısmını EPEY içe doğru götürdüm, planda göreceğiniz üzere burası 3.0 mm, ama göz kararı da yapabilirsiniz. Bu motorumuza AŞAĞI DOĞRU BİR AÇI vermek amacı ile yaptığımız bir iş, Yani entel-dantel tabiri ile motora DOWNTHRUST vermek için yapılmış. Uçak bitip uçurmaya başladıktan, uçağın uçuşunu etkileyen bir tarafı var mı diye kontrol edeceğiz ve/veya düzelteceğiz. Nasıl yapılacağını burada bulabilirsiniz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Kanat sinirlerinin kesimine gelince, bizim sinirlerimizin genişliği 200 mm olduğu için keseceğimiz adede uygun uzunlukta ve 200 mm genişliğinde bir KAPRON kesiyoruz. Boyunu ölçmedim ama 350 mm civarında gibi.
Unutmadan söyliyeyim, PLAN üzerinde adedini 16 olarak YANLIŞ yazmışız, 12 adet olacak.

Sonra bir KARTON'a yapıştırarak ŞEKİLLENDİRDİĞİMİZ "S" şablonumuza, ucu diğer taraftan 3-4 mm dışarı çıkacak şekilde İĞNE takıyoruz. Biz kolay oldun diye KARTON dedik ama en DOĞRUSU kontraplak. Sonra bu iğneleri, YAPIŞTIRARAK sabitliyoruz. Ben KALIN JAPON ve FISFIS kullandım çünkü sabit kalmaları ve kımıldamamaları gerekiyor. Ben KOLAY TUTMAK amacı ile plastik başlıklı iğne kullandım ama siz toplu iğne veya benzeri başkabirşey kullanabilirsiniz. Bu iğnelerin amacı, keserken ŞABLON'un depron üzerinde kımıldayarak yer değiştirmemesi ve şablonu tutmak ve pozisyonunu kolay ayarlayabilmek.

Ben şablonu elimle tutarım diyenler iğne takmayabilir hatta bu sinirleri şablon kullanmadan bile kesebilirsiniz, yutub'da hintlilerin biçoğu böyle yapıyor ama BEN TAVSİYE ETMEM.

Ben söylemeyi unuttum, benim şablon, 2 mm OLUKLU MUKAVVA'dan. Sinirin üst kısmını ŞABLON, alt kısmını CETVEL ile kesiyorum. Herkesin kendine köre bir tekniği olabilir veya başka bir şekil kolayınıza veya işinize gelebilir, mesela ilk önce DEPRON'ları 18 x 200 mm dikdörtgen olarak kesip, daha sonra şablon ile üst kısmını kesebilirsiniz veya şablonunuzu pleksiglastan LAZER ile kestirebilirsiniz.

Amaç, kesilen parçanın kolay çabuk kesilmesi ve PLANA UYGUN OLMASI.

Bu resimde de kesilen küçük parçaları TOPLU HALDE görüyorsunuz, resme bakarken JETON DÜŞTÜ, kanat dihedral birleştirme parçalarını (KB) kesmayi unutmuşuz. Resimde bizim DONDURMA KAPAĞI'nın kesilmiş halini (kırmızı) de görüyorsunuz.

Son düzenleme: