Yeni başlayanlar için model uçak seçimi ve tavsiyeler

Epey çalıştık ve sonunda TAM istediğimiz gibi birşey bulduk. Birşey bulamama durumu için de planlar vardı ama gerek kalmadı. Aslında ilk hedeflediğim, BALSA PLANI olan bir uçağı nasıl köpükten yapacağınız idi ama bazı arkadaşların merakla beklediği uçağı yayınlayalım, bakalım belki birileri hemen inşaata başlar. Ben henüz planı çalışmadım ve uçağın DETAY'ını bilmiyorum. Uçağımızın resmi bu, 1.5 m kanat genişliğinde ve 420 gr ağırlında. Henüz daha fazla detay bilmiyorum.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Plan ve İnşaat el kitabını da mesaj ekinde bulacaksınız, siz incelerken ben de incelerim. Ben bir göz attım, gayet güzel ve detaylı anlatmış, DOKÜMANI TÜRKÇE'ye herkesin okuyabilmesi açısından tercüme ettirdim, umarım siz de beğenirsiniz.

Plan kolaylığı, inşaat kolaylığı, alet edevat kolaylığı, vs vs açısından bizim Hertürlü SEÇİM KRİTERİMİZİ karşılıyor.

Planı ve inşaat kılavuzunu yükleyemedik!!! Aaaaa, YÜKLEMİŞİZ.

Önizlemede göstermiyor ve yüklendiğine dair hiçbir belirti vermiyor ancak, gördüğünüz gibi YÜKLENMİŞLER.
 

Ekli dosyalar

  • cloud_weaver_full.pdf
    141.6 KB · Görülme: 5
  • CLOUD_WEAVER_MANUAL (translated).pdf
    1.2 MB · Görülme: 4
Hanımdan, "hadi geç kalıyoruz, çıkmamız lazım" diye fırça yeyince son mesajımızı alel acele yazmıştık. Neyse ki, yanlış bir şey yazmamışız.

FOAMBOARD'ı , model uçakçılık için KULLLANIŞLI gibi gözükse de model uçakçılık için AĞIR bir malzemedir. 3 ve 5 mm kalınlıkların ağırlığığı birbirine çok yakındır ve piyasada çoğunlukla olan 3 mm BALSA PLAKA ile aynı ağırlıktadır, yani flayttest'in, LEGACY isimli uçağının tamamını, 3 mm balsadan yaptığını düşünürseniz aynı ağırlıkta olur.

Sıcak silikon denen SICAK YAPIŞTIRICI da kullanımı itibarı ile son derece AĞIR'dır. Bir çubuk (büyük) ağırlığı, takribi 25-30 gr'dır, kullanırken miktarını kontrol edebilmek zordur ve yapıştırırken ÇOK MİKTARDA kullanılır. Tabancasının sıcaklığı çok yükseltiyorsa, köpüğü eritirsiniz, az yükseltiyorsa çabuk donar ve yapışmaz. Uçağınız güneş altında kalmış ve ısınmış ise veya yazın uçağınızı bir arabada bırakmış iseniz, uçakta kullandığınız yapşıtırıcılar yumuşamaya ve uzamaya başlar, yapıştırırken pozisyon ayarlamaşansınız yoktur, yapıştırıcı zaten soğumuşken ve azalmışken, tekrar soğuk bir yere değirmek, hemen donmasına ve iyi yapışmamasına yol açar. vs. vs.

Bazılarınız, "adam bu foamboard ve sıcak yapıştırıcıyı yerden yere, vurmuş, ne biçim karalamış, flayttestten daha mı iyi uçak yapmasını biliyor? hiç kullanmıyor herhalde, kullananlar keriz mi? " diye düşünebilir.
Kullanıyorum tabii, ancak belirttiğim hususlar nedeni ile yaptığım uçakları BEĞENMEDİM.

Hemen aklıma gelmişken SORAYIM,

1. bendeki BEYAZ foamboard'ın kağıdı, köpüğe zarar vermeden çıkmıyor, yani soyamıyorum, ıslattım falan yine olmadı. Hepsi böyle mi yoksa KAĞIDI kolay çıkan var mı?

2. Bende 2.5mm açık mavi ve 5 mm açık yeşil kapron var fakat her ikisinin yüzeyi de dalgalı yani ondulin gibi. Satanların resimlerine baktığınızda da bu dalgalanmayı görüyorsunuz, ama bazı sahtekarlar, dalgalanma gözükmesi diye PUSLU (fluu) resim koyuyorlar. Buna bazılatı XPS, bazıları KAPRON, bazıları parke altı şilte diyor. Bunun dalgası OLMAYANI var mı. Bir siyah renk gördüm, sanki dalgasız gibi idi ve bir markası vardı, şimdi hatırlamıyorum. Uğraşıp düzeltebiliyorum ama hem düzgün olmuyor hem de üzerindeki SERT YÜZEY yumuşuyor.

Not: Bu malzemeleri ben 4-5 sene önce almıştım.
3mm kapron genelde dalgalı olmuyor. Ben kullanıyorum. Yapı malzemeleri satan büyük kapsamlı satıcılara sormakta fayda var.
 
  • Beğen
Tepkiler: selim özdil
Bizim BULUT_ÖREN (cloud weaver) tek başına uçak uçurmaya başlayacaklar için İDEAL BİR UÇAK. Para ile bir KİT satın alsanız bile içinden ancak bu kadar BİLGİ çıkar. Tipik bir ABD'li anlatım tarzı, herşeyi ticari ismi ile ve nerede satıldığı ile yazmış, bu arada BAZI GARİP şeyler de yapmış.

Aklımda kalanlar:
1. Kalınlık belirtmemiş ve kapron veya depron (5 veya 6 mm) yerine goggle'ın " fan katlama yalıtımı" diye tercüme ettiği bir malzeme kullanmış.
2. Kanat'ı "köpük levha" (foamboard-fotoblok) dediği bir malzemeden, kağıtlarını soyarak yapmış, kalınlık belirtmemiş ama 3 mm depron veya kapron yerine, muhtemelen elinde o vardı.
3. 4 çeşit yapıştırıcı kullanmış, CYANOACRİLİC (japon), GORILLA GLUE (ahşap tutkalı), sıcak yapıştırıcı (sıcak silikon) ve sprey kontak yapıştırıcı (3M). Burada dkkat etmeniz gereken, japon gibi veya içinde solvent olan kontak yapıştırıcılar, KÖPÜĞÜ ERİTİR, o bunların köpüğü eritmeyen özel bir cinsini kullanmış. Ben UHU-POR tercih ediyorumve çok beğeniyorum. En az 5-6 değişik yapıştırıcıyı köpük yapıştırmada denedim, hiçbiri UHU-POR'un yanından bile geçemiyor.
4. İniş takımı yok, dolayısı ile elden atılıyor ama siz koyabilirsiniz, tavsiye ettiği park450 veya 2213 motor bunu yerden havalandırır kanısındayım.


Aklımda kalanlar bunlar, sorunuz varsa cevaplandırmaya çalışırım.
 
Bakalım tavsiyemiz ne kadar İLGİ ÇEKECEK. Bunu beklerken sizlere ben BEĞENDİĞİNİZ bir BALSA model uçak planındaki, malzeme değişikliklerini nasıl yapacaksınız onu ANLATAYIM.
Hemen tekrar söyliyeyim, benden EMİN OLANA KADAR her söylediğimi araştırıp, doğruluğunu teyid edin. ve yanlışım varsa bana da söyleyin ama TERBİYELİCE olsun.
Daha önce iki kere yaptığım ve buraya planını ve el kitabını koyduğum için, PIECE O'CAKE üzrinden bu işi yapacağım. Bu önereceğim değişikliklerin HEPSİNİ birden yapmanız gerekmez, sadece bir tanesini de yapıp gerisini PLANA GÖRE yapabilirsiniz. Bu iş için daha önce belirttiğimiz AĞIRLIK TABLO'muz önemlidir.

Ben DEPRON, KAPRON ve FOAMBOARD yapıştırmak için UHU-POR kullanıyorum ve memnunum. Alternatifi var mı diye epey araştırdım fakat bulamadım. Hiç kullanmadım ama KÖPÜK ERİTMEYEN JAPON (foam-safe cyanoacrilic) de iyi olabilir. Epoksi ve sıcak yapıştırıcıyı ancak zorunluluk durumunda kullanmak lazım. Beyaz ahşap tutkalı da kullanabilirsiniz ancak sulandırarak iki aşamada kullanmanız daha iyi netice verir kanısındayım fakat zaman alır. Bu köpükleri yapıştıracak başka yapıştırıcılar ile ilgili fikirlerm var ama bir deneyimim yok. Deneyimi olan arkadaşlar burada paylaşırlarsa güzel olur.