Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı
Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Allah bu 3D Printer icad edenden razı olsun
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mehmet Bey ben de duacıyım tüm 3 boyutlu yazıcı araştırma geliştirme camiasına
Resmen "evdeki fabrika"! Printer ve modelcilik sevdası sayesinde teknik resimde çağ atladım
Levent Suberk' Alıntı:
İleri düzey teknoloji ile model yapımı izlemek güzel oluyor.
Kalıp waxlamak için renksiz ayakkabı cilası kullanmıştım. Bunu da bana yıllar önce rahmetli dayım öğretmişti.
Levent Bey, teşekkürler. Ayakkabı cilası kullanmak iyi fikirmiş, biraz düşününce çok mantıklı geliyor ama açıkçası aklıma gelmemişti hiç
Omer Erkan' Alıntı:
...
Eyvah, eyvah! Tam bir kutup ayısı vakası desenize, çölün ortasında!
Ömer Bey aman diyeyim, kutup ayısını çağırmaya lüzum yok akşam akşam
Evet, gün sonu raporumu vereyim
Cam-karbon elyafı flap parçalarının üretimi için kalıpların waxlanma ritüeli bitince (umarım bitmiştir
) üretim hazırlıklarını yaptım.
Masada temiz bir alan oluşturup gerekli olacak herşeyi yerleştirdim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Eldivenler, kalıplar, uygun boyuta kesilmiş kumaşlar (nispeten küçük olan birleşim yeri panelleri için artık kumaşlardan uygun boyutta olanları kullandım) Ana flap için de iki kat 160 gr/m2lik cam elyafı kumaş ve yine 2 kat 90gr/m2 olduğunu tahmin ettiğim karbon kumaş kullandım. Tüm kumaşlarada lif yönleri flap eksenine 45 derece olacak şekilde kesim yapıldı (Parçanın burulma açısından daha mukavim olması gerekeceği için bu yönü tercih ettim)
Epoksi ve sertleştirici (L285), karıştırma kabı, çubuğu ve hassas tartı. Uygulama için fırça...
Epoksiyi ve sertleştiriciyi çok hassas olarak tartarak uygun oranda karıştırıp kalıplara sırasıyla yatırdığım kumaş katmanlarına fırça ile uyguladım. Kuru yer kalmadığından emin olunca da kalıpları dikkatlice kapatıp fazla epoksiyi dışarı atmak için iyice sıkıştırdım.
Nispeten büyük olan flap parçasının düz kalmasını garantilemek için mutfak tezgahının mermeri ve kalıbın üzerine koyduğum L profil aluminyumun arasında işkenceler ile sımsıkı sıkıştırdım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Diğer kalıplar da mandallar arasında sıkıştırılıp kurumaya bırakıldı:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Sabah ola hayrola, herşeyi doğru yaptıysak sabah bu parçaları kalıptan çıkartıp öğleden sonra gibi işlemeye başlayabilirim.
Yeri gelmişken ufak ama bence önemli bir noktaya değineyim. Malum hepimiz çeşitli maket bıçağı, jilet vs gibi kesici ve sivri aletler kullanıyoruz. Bu meretler körelince de bir şekilde bertaraf edilmeleri gerekiyor. Oldum olası bu meretleri çöpe atmaktan kaçınmışımdır, hem çöpü taşıyan insanlar olsun hem de olur da çöpü kurcayalacak olan insanlar yada hayvanların yok yere zarar görmelerinden korkmuşumdur hep. O yüzden bir şekilde bu meretleri güvenli hale getirip ondan sonra çöpe atmayı tercih ediyorum. Son 5-6 yıldır da tercih ettiğim yöntem epoksi içine hapsetmek. Bu yöntemde küçük bir kağıt bardak yada epoksi karıştırma kabını körelen jiletlerimi toplamak için kullanıyorum:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Her tür epoksi işinde, iişin doğası gereği bir miktar epoksi artıyor, artan bu epoksiyi de eski jiletleri depoladığım kabın içine döküyorum.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Laminasyon epoksisi oldukça akışkan bir yapıda olduğundan jiletlerin bıçakların her tarafını sarıyor ve donduğunda da onları tamamen güvenli hale getirmiş oluyor...
Gün sonu raporuna devam edelim.
Orta panel flapları için olan parçalar (hem yataklar hem yuvaları) basıldı ve görünüşe göre ilk versiyondaki sorunlar hallolmuş.
Bunun üzerine dış panel için olan parçaları da tam set olacak şekilde baskıya verdim. Ben epoksi işleriyle meşgulken fabrika da bunları üretiyordu. İki saatin sonunda durum şöyle:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Toplamda 3.5 saatlik bir baskı olacak gibi görünüyor.
Bu gün ayrıca flap kaplinleriyle de uğraştım. Daha önce bahsettiğim gibi krom kobalt malzemeden basılan bu meretler aşırı derecede sağlam, hatta gereksiz sağlamlıkta, öyle ki bir türlü delikleri olması gereken çapa genişletemedim. Bugün daha önceden kırdığım 3 matkap ucuna ilave olarak 3 ucu daha heba ettikten sonra pes ettim ve delikleri tasarımdaki ölçülerine getirmeye çalışmak yerine eldeki deliklere göre pimler yapmaya karar verdim... Tornada ana pimi pirinçten işledim, kaplinin göbek parçasını geçirdikten sonra içinden 0.8mm lik delik deldim ve 0.8mm çaplı pirinç civata ile iki kaplin yarısını birleştirdim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Tam tasarım delik çaplarına ulaşamadığım için sistemde bir miktar boşluk var ama bu boşluğun önemli bir kısmı doğrusal eksende, dönme eksenindeki boşluk çok korkunç değil. O boşluğu da ara plakaların baskısıyla etkisiz hale getirmeyi umuyorum, görücez bakalım...
Bugünlük bu kadar, yarın görüşmek üzere,