Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı
Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Pek anlamasam da bu hali bile bana yeterince sağlam geldi ama bakalım yeni yöntem nasıl olacak ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Yekenin kendisi sağlamlık açısından daha farklı olmayacak ama farklılık kabloların bağlanış şeklinde. Mevcut durumda uzun süre kullanım sonunda potansiyel olarak kablonun yıpranması söz konusu olabilir, ama değiştirmek de kolay. Aklıma gelen sistemde kablonun yıpranması çok daha düşük olacaktır. Öte yandan, biraz daha üzerinde düşününce manuel freze ile altından kalkabileceğim birşey olmadığına kanaat getirdim, şimdilik rafa kalktı. bu fikir
Sümer Yamaner' Alıntı:
Evren klasik PCB yerine epoksi plaket kullanmayı düşündün mü? Benim gördüğüm birçok kaliteli (özellikle de 3D) modelde epoksi kullanılıyor.
İkinci sorum ortadaki bakırı kaldırma ile alakalı. Ruddere yapıştırabilmek için bakırı o bölgeden yok ettiğini düşünüyorum. Onunla uğraşmak yerine bakırlar içe bakacak şekilde bir tasarım ve lehimle kaplanacak bakır yüzeylerin preslenip fırında biraz bekletilmeleri ile montaj daha uygun ve sağlam olur muydu?
Üçüncü sorum: Abi sen giderek daha mı psikopatlaşıyorsun???
Teveccühün abi, ben hep deliydim malum, belki bu hastalığın normal seyri gereğince deliliğim de artıyor olabilir, ama bu benim doktorluk alanım değil, senin daha iyi bilmen gerek
Ama şunu söyleyebilirim ki imkanlarım arttıkça deliliğimi daha net bir şekilde ortaya koyabiliyorum
Epoksi kart konusunda hemfikirim, açıkçası bu kartları da epoksi diye sipariş ettim ama çok da emin olamıyorum. Yine de yeterince sağlam görünüyorlar. Elinde boşta epoksi kart varsa gelince alayım ama
yada TR'deyken oralardan sipariş edebilirim, çok acelesi olan bir şey değil.
Ortadaki bakırı almamın nedeni yapıştırma amaçlı değil, niyetim yekenin iki tarafını elektirksel olarak birbirinden izole etmekti, çünkü bir ihtimal, yön dümenindeki seyrüsefer ışığının lambasına elektiriği doğrudan kontrol kabloları ile iletmek gibi bir niyetim vardı, böylece ilave kablolama ve daha önemlisi konektör vs gibi elemanlardan yırtarım diye düşünüyordum ama çok da büyük bir problem değil bunlar, o yüzden halen kesin karar vermedim. Gerçek uçakta yekenin hemen üzerinden giden iki kablo görülmekte, bunlar yön dümenindeki "trim tab"lerin kontrol kabloları. Ben modelde bunları elektrik kablosu olarak ekleyip bu kablolar üzerinden de kuyruk lambasını yakabilirim...
Omer Erkan' Alıntı:
Evren bey, anlatımlarınızın her satırını dikkatle okuyorum, anlamaya çalışıyorum. Ne kadar keyifli olduğunu da tahmin edebiliyorum. Tamam, ben de kendimi sabırlı diye tanımlardım. Ancak bu kadar ayrıntıya girmenin delilik ile dahilik arasındaki ince çizginin ne yanına düştüğüne karar veremedim inanın. Ama, bükemediğim eli de öperim doğrusu!
Laquer thinner konusuna gelince, Celalettin kaptanın ve sizin yazdıklarınız ile taşlar tam olarak yerine oturdu, teşekkür ederim.
Öte yandan kaplama ile ilgili iki soru;
-Bu Skyloft denilen malzeme benim anladığım tam bir kumaş değil. Çünkü resimlerden görünen, kumaş gibi atkı ve çözgüden oluşan bir dokuma yapısı yok. Daha kalın olmakla beraber, elimde buna benzer bir malzeme var. Şimdi nereden aldığımı hatırlamıyorum ama, sanırım nalburlardan falan bulduğum bir tür izolasyon malzemesi gibi bir şey. Aynı şey olma ihtimali var mıdır acaba, ya da, Skyloft'un başka bir adı/amacı falan olabilir mi?
-Bu malzeme su ile genleşen, kuruyunca gerilen bir malzeme. Öte yandan, bildiğim kadarı ile, dop yapımında kullanılan dolgu verniği ve selülozik tiner (artık biliyorum, Laquer thinner
) su bazlı değil. Peki, Skyloft ıslakken doplanmış yüzeylere nasıl yapışıyor ve ıslak malzeme üzerine tekrar dop sürünce malzemelerin birbirine davranışı nasıl oluyor? Kısacası, dopun içine su dökersem ne olur, birbirine karışır mı, yoksa ayrışır mı?
Ömer Bey, dahi olmadığımı bilmeye yetecek kadar zekaya sahibim
yani diğer seçenek doğrudur, söylemekten çekinmeyin lütfen
deliliğimle gurur duyacak kadar da deliyim aynı zamanda
Sorduğunuz sorular beni çok mutlu ediyor, emeklerimin boşa olmadığını görüyorum, dikkatli takibiniz için teşekkür ederim.
Skyloft aynen söylediğiniz gibi tam olarak "dokuma" bir kumaş değil, nylon liflerinin rastgele olarak biraraya getirilmesiyle üretilmiş. Bahsettiğiniz malzemenin ne olduğunu görmeden, ellemeden, koklamadan, tadına bakmadan
kesin birşey söylemem çok zor, ama sanayide polyestercilerin kullandığı bir malzeme var, sizin tarifinize benziyor, bu kumaşı ürettikleri parçanın en son katı olarak, (en içteki katman) ve kullandıkları cam elyafının sivri çıkıntılarını örtmek, düzgün bir yüzey elde etmek için kullanıyorlar.
Dop su ilişkisine gelirsek; dop (tüm selülozik ürünler) "hidrofobik" yani su ile karışmayan, suda çözünmeyen bir yapıdalar. O yüzden kaplamanın ıslak olmasının olaya bir etkisi olmuyor, ince olan dop kumaşın dokusunun içinden geçip (ıslaksa sudan da etkilenmeyip) alttaki dopla etkileşime girebiliyor. Eğer sudan etkilenen, daha doğrusu suda çözülebilen bir dop ürünü kullanılsaydı, o zaman zaten ıslak kaplama yapmak imkansız olurdu...