Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı
Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Kesinlikle
Yoksa uçmayı unutabilir insan
Bu arada bulunduğunuz yerde nerede uçuş yapıyorsunuz ? Özel kulüp mü var ? Hani gümrük konuları çok sıkıntılı olunca, uçuş durumlarını merak ettim
Klüp demek ne kadar doğru olur bilmiyorum zira henüz bildiğim kadarıyla resmi bir tüzel kişilik yok (bunun için çalıştıklarını biliyorum ama), bir grup modelci var diyelim. Toplamda kağıt üzerinde 30-40 kişi civarı ama pratikte aktif olarak uçan 15-20 kişinin olduğu fazlasıyla uluslararası
bir grup var. Bu gruptaki Umman'lı arkadaşlardan bazıları da devlette öenmli yerlerde çalışıyorlar yada temas halindeler. Bu arkadaşlar sağolsunlar Savunma Bakanlığı üzerinden Muscat yakınında bir askeri (yedek/eğitim) pistin kullanımı için izin almışlar. Meydanın anahtarı bu kişiye zimmetlenmiş durumda. Uçuş yapılacağı zaman telefonda grup üzerinden haberleşiliyor, büyük patron
gelmeyecekse eğer bir kişi gidip anahtarı ondan teslim alıyor ve geçici olarak "lord of the key" oluyor
, meydana gidiliyor uçuşlar sohbetler vs yapılıyor toplanıp dönünce de anahtar sorumlusu anahtarı (kıymetlimissss) esas sorumluya yada onun belirlediği bir yetkiliye geri teslim ediyor...
Askeri meydan diyorum ama pist dışında bişey yok kafanızda tam teşekküllü bir üs canlanmasın. Etrafı tel örgüyle çevrili bir pist. Ama pist muhteşem, 800x45m kaymak gibi asfalt pist
Kanunen ülkede RC uçuş yapmak izne tabi, bu izin prosedürü öyle hobi amaçlı uçuşun pratik olmasına engel olacak kadar külfetli. Herşeyden önce kayıtlı olmanız gerekli ki bu bile başlı başına bir prosedür, sonrasında her uçuşunuzu birhayli önceden ilgili makama yazılı olarak bildirip (gün, saat, konum vs gibi detaylarla birlikte) izin ve onay almanız gerekli. Dahası çoğu zaman uçuşunuz için belirttiğiniz zaman ve yere bir polis ekibi gönderiliyor ve uçuşa onlar nezaret ediyor, onlar gelmeden uçuş yapmanıza da izin verilmiyor. Kısacası sadece ticari olarak (havadan görüntüleme amaçlı) yapıyorsanız bu kadar şeye değer oluyor. Ama biz zaten askeri alanda uçtuğumuz için tüm bunlardan muaf oluyoruz. Ama burayı kaybedersek durum çok vahim olur. O yüzden arkadaşlar resmen tanınacak bir klüp kurup bu kulübe ait bir alan pist vs yapma girişimi içindeler, burası için toplu bir izin alıp bu alan sınırlarında yapılacak uçuşların özel izinden muaf olmasını sağlama niyetindeler. Olur mu olmaz mı, olursa ben hala buralarda olur muyum orası meçhul
İzin neymiş kardeşim ben uçarım kim yakalayacak diye düşünen var ise belirteyim, askeriyede nasıl bir radar varsa, depron uçakla uçanları bile yakalayıp 5dk da tepelerine bir polis ekibi gönderiyorlar
Sadece ülkenin iç kesimlerine girip en yakın yerleşime şöyle 100km mesafede falan, tercihen çöl alanlara giderseniz orda gönlünüzce uçuş yapabilirsiniz, çok şanssız biriyseniz yoldan bir polis geçer sizi farkeder ve gerisi malum
Tabi askeri alanda uçuyor olmanın bazı sorunları da yok değil. Örneğin haftaiçi uçmak istersek birkaç gün önceden temasa geçip o gün pistin kullanılmadığının teyidini almak gerekiyor. Ayrıca her türlü havadan video çekimi yapmak ve bunları herhangi bir yerde yayınlamak yasak. Pratikte arada sırada çekim yapıyoruz, ama uluorta yayınlamıyoruz
Muhtemelen pisti kullanan herkes burayı kaybederse ciddi sıkıntı yaşayacağımızın bilincinde...
Ekleme: Pisti merak eden olursa diye tarif vereyim
Google Earth'ü açın, "Muscat International Airport" araması yapın.
Google Earth muhtemelen eski terminal binası taraflarında biryere işaret koyarak "aradığın yer işte burasıdır" diyecektir.
Google Earth'in cetvelini açın, arama sonucunda işaretlediği yere bir ucunu koyun (basitçe tıklayın) sonra "güney güney batı" istikametine doğru cetvelinizi yaklaşık 10km uzatın. (tam olarak 207 derece, 9.86 km) işte orası bizim pistimiz
Direk kmz dosyasını paylaşabilirdim ama sonuçta memurum ne de olsa