Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı

Dedikodu yapmayın arkamdan. Aynen öyle dedim. Sen ölümcül risklere gir, evi işgal et. Yaptığın hepi topu bi servo montajı. Getirsen Hezarfende on dakkada yapmıştık. [emoji14]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Adam devlet memuru familyasından. Satış çok önemlidir memuriyette. Servo montaj etmenin çok "farklı" yöntemleri olduğu gibi, bunu anlatmanın da çok farklı yolları var. Haksız mıyım Evren bey? :saygilar: :islik:

Ama şimdi servo var servo var, bide montaj var montaj var dimi :)

Dün fazla detayına girmedim ama bu servonun konumunun seçilmesinin arkasında bile pek çok adam saat harcanmış bir mühendislik var.
Misal Tasarım kriterlerini listeleyeyim:

-Pushrod flaplara tam olarak gerçek uçaktaki yerinden bağlanmalı
-Pushrod yada servo dışarıdan kesinlikle görünmemeli
-servoya yada pushroda ulaşmak için gerçek uçakta olmayan hiçbir kapak vida vs kullanılmamalı
-servo-flap pushrodu olabildiğince kısa ve düz olmalı (flapların uçakta en çok yük binen kontrol yüzeyi olduğunu söylemeye gerek var mı?)
-ball link kullanımından kaçınmak için servo hareket düzlemi ile flap kontrol yekesi hareket düzlemi eş ve çakışık olmalı.

Şimdi bu kadar kriteri sağlayan bir tasarım yapıp uygulamak "bir tane servo taktı sadece" şeklinde değerlendirilebilir mi, cık cık cık, esefle kınıyorum sizi, emeğe bilgiye saygınız yok hiç!

:hoppa: :hoppa: :hoppa:

Kavgada söylenmez ama...
Gerçeğinde de hoparlör var di mi... [emoji14]

Sümer Yamaner' Alıntı:
Kavgada söylenmez ama...
Ohh işler iyice kızışıyor :laugh: ;D

Sümer Yamaner' Alıntı:
Kavgada söylenmez ama...

Gercegi "dahtadan" da değil ki :)

İşin "sanatsal" kısmı burada zaten. Aynı gerçeği gibi olan değil ama bakınca gerçeği gibi görünen, sesi gerçeği gibi olan ve uçuşu da gerçeği gibi görünen bir model yapıp uçurabilmek. Bir nevi ilüzyon sanatı bizimkisi.

Tahtadan uçak yapıp metal gibi gösterebilmek, kağıt kaplayıp kumaş gibi gösterebilmek ;)

Kısacası hepinizi kazıklıyoruz dikkat edin [emoji23][emoji23][emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bugünün iş planında flap servosu yerleşimi vardı, ama en babayiğit memur bile bu işi iki günde yaptığına kimseyi ikna edemeyeceğine göre ben de direk dün yaptıklarımın sonucunda servo yerleşiminin bittiğini kabul ettim :D :D :D

Sıradaki iş adımı flap menteşeleri (yatakları) için yapacağım kutuların tasarlanması ve imalatı. Aslında bu iş planını yaparken hedefim ilk haftasonunda kanadın altını kaplamaktı. Ama dün ve bugün çalışırken niye böyle birşeyi hedeflediğimi anlayamadım (evet bazen benim de aklı başında olduğum oluyor :) ), bu yaklaşım sadece işleri aceleye getirecek ve potansiyel hatalara neden olabilir diyerek iş planını revize ettim. Flapların yapımını öne çekip kanat kaplamasını flapların yapımından sonraya bıraktım. Böylece kanat altını da kapladığımda aslında tüm sistemler tamamlanmış olacak.

Neyse, gelelim flap menteşesi olacak olan yataklamalara ve bunların kanada montelenmesine. Malumunuz daha önce bahsettiğim gibi flapları doğrudan gerçek uçağın fabrika çizimlerini kullanarak tasarlamış ve üretmiştim. Eh elde fabrika çizimleri olunca menteşe sistemini de aynı şekilde yapmam için hiçbir engel yoktu. Lakin, bu menteşeleri modelde nereye nasıl sabitlerim konusunda kafamda hep soru işaretleri oluşmakta idi. Pek çok sihni sinir fikri değerlendirip bilgisayar ortamında tasarlayıp 3D yazıcıyla basıp denemiştim ama her daim bir kulp takmayı da başarıp beğenmemiştim hiçbirisini. Sanırım iki ay kadar önce bu modelden sonra inşaat sırasını alacak olan Türbin motorlu F9F PAnther planı elime ulaştı ve bu planı incelerken Nick Ziroli amcanın o modelin flap menteşeleri için kullandığı yöntem çok hoşuma gitti ve bunu uyarlayarak Hurricane'de de kullanabileceğime karar verdim.

Bugün ilk kez bilgisayar başına geçip prototipi tasarladım ve bir set bastım. Aşağıdaki fotoğrafta görülen kırmızı parçalar:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Kanatta, orta paneldeki menteşe yuvalarından birisi için gerekli açıklığı keserek açtım:

Ve menteşe yuvasını buraya yerleştirdim.

Göreceğiniz gibi yuvanın ön tarafında bir çentik bulunmakta ve bu çentik tam olarak alt arka serenin ölçülerinde. Yuva yerine yerleştirildiğinde uç kısımdaki çentik alt arka serene kilitleniyor. Tasarıma böyle bir özellik eklememdeki amaç, flaplar açıkken flaplara etkiyen aerodinamik kuvvetten kaynaklanan ve menteşelere çekme kuvveti olarak yansıyacak olan yükü kanattaki yapısal bir elemana aktarabilmekti. İlk izlenimlerime göre gayet işe yarar bir çözüm oldu.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Olayın menteşe tarafı ise şöyle çalışmakta:

Menteşe olarak yataklama sağlayacak olan parçanın içinden, aynı zamanda flapın ana sereni olan aluminyum tüp geçecek:

Bu aluminyum tüp menteşe olan parçanın içinde rahatça ama boşluksuz bir şekilde dönebilmekte.
Menteşe olacak parçada da kanattaki alt arka serenin altındaki boşluğa girecek bir çıkıntı bulunmakta. Bu çıkıntı da bu parçanın yerine kilitlenmesini ve en üste gelecek olan balsa kanat kaplamasına yük bindirmemesini sağlayacak.

Flap da yerine geldiğinde kaca görüntü şöyle birşey olacak:

Kaplama ile birlikte tüm sistem ise şöyle bişey olacak:

Özgür Evren Varol' Alıntı:
[emoji23][emoji23][emoji23]

Mesaiye başlayayım madem...

Ne vardı bugünün planında bir inceleyelim...
Hayırlı mesailer :halay:

Tabi bu menteşe parçası ile yuvasını bir şekilde birbirlerine tutturmak ve sabitlemek gerekli. Bu iş için de 1mm lik civata somun kullanmayı planlarken aklıma daha basit ve yeri geldiğinde tüm flap mekanizmasını sökmemi sağlayabilecek bir çözüm geldi. PArçaların tasarımına ufak bir "delik" ekleyerek baskıya verdim. Ben bu satırları yazarken printer da arkamda basıyordu ki tam olarak şu anda baskı tamamlandı :)

buyrun sıcak sıcak taze taze...

Peki bu delikler ne işe yarayacak?

Yuva olan parçadaki delik 2.45mm çapında. Menteşedeki ise 1.45mm.

Dış yuvadaki deliklerden klavuz olacak bir aluminyum tüp geçiyor olacak (yuvanın iç kısımlarındaki tüpler kesilecek tabiki)

Bu aluminyum tüpün dış çapı 2.4mm, iç çapı da... evet doğru bildiniz, 1.4 mm :)

ve 1.4 mm çaplı bir tel bu aluminyum klavuzun içerisinden ittirilerek tüm menteşeler ve yuvaların içinden geçip kilitlemeyi sağlayacak.

Görünüşe göre "proof of concept" aşamasını hallettik. Şimdi nihai parçaları basıp yerlerine yapıştırmaya geldi sıra... Orta panelde bu iş nispeten basit, çünkü burada 4 adet menteşe olacak ve hepsinin boyları, yuvalarının boyları vs aynı olacak, kısacası tek tasarımdan 4 er adet üretmek iş görecek. Çünkü kanadın bu kısmında alt arka seren ile flap menteşe hattı birbirine paralel gidiyor...

Amma velakin, dış panellere gelince işler biraz karmaşıklaşıyor. Bakınız aşağıdaki fotoğrafa:

Görüldüğü üzere, alt arka seren ile flapın menteşe hattı (fotoğrafta görünen kalın balsa çitaya paralel olacak, hay bin kunduz yine "çita" dedim iyi mi, düzeltiyorum, çıtaya...) paralel değiller, kanat ucuna doğru gittikçe birbirlerine yaklaşmaktalar.

Bunun anlamı, dış panellerdeki flapların 4er adet olan menteşe ve menteşe yuvalarının her biri farklı boyda olmalı ve serene kilitlenecek olan kısımları da uygun açıda yapılmalı... Biraz daha fazla bilgisayar mesaisi demektir bu da...

Ama önce orta panelin flaplarını tamamen bitirip herşeyin sağlıklı çalıştığından emin olmak istiyorum...

Neredeyse unutuyordum!

Aslında yeni birşey değil ama flaplara yeni daldığımız için şimdi paylaşmanın tam sırası! (yoksa paylaşmış mıydım yahu ??? :rolleyes: )

Neyse, tekrar oluyorsa affola :)

Daha önce flapların "kaplinleri" için 3 boyutlu bir tasarım yaptığımı ve kendi yazıcımda plastikten prototip basımını ve geliştirmesini yaptığımı yazmıştım. Tasarımdan emin olunca dosyaları Ankara'daki bir diş hekimi arkadaşıma (o da modelcidir) yolladım ve kendisi sağolsun birlikte çalıştıkları bir yerden bu parçaları Krom-kobalt olarak bastırdı ve bana ulaştırdı. İşte o parçalar:

Parçalar müthiş sert ve sağlam, öyle ki fotoğrafta da görülebileceği üzere, baskının doğası gereği biraz çapak var temizlenmesi gereken, ve delikleri çapaklarından arındırmaya çalışırken 3 tane 1mm lik matkap kırdım! Eğer sağ salim bunları flaplarıma takabilirsem evladiyelik olacaklar gibi görünüyor :)

(bunu da bugün paylaştığım için bugünün mesaisine katıverdim, itirazı olan? yok mu? tamam teşekkürler :D )

Yok daha önce paylaşmamıştın Ozgur bey.

Herhangi bir itirazımız yoktur :D

Sent from my iPhone using Tapatalk