Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı
Bugünün iş planında flap servosu yerleşimi vardı, ama en babayiğit memur bile bu işi iki günde yaptığına kimseyi ikna edemeyeceğine göre ben de direk dün yaptıklarımın sonucunda servo yerleşiminin bittiğini kabul ettim
Sıradaki iş adımı flap menteşeleri (yatakları) için yapacağım kutuların tasarlanması ve imalatı. Aslında bu iş planını yaparken hedefim ilk haftasonunda kanadın altını kaplamaktı. Ama dün ve bugün çalışırken niye böyle birşeyi hedeflediğimi anlayamadım (evet bazen benim de aklı başında olduğum oluyor
), bu yaklaşım sadece işleri aceleye getirecek ve potansiyel hatalara neden olabilir diyerek iş planını revize ettim. Flapların yapımını öne çekip kanat kaplamasını flapların yapımından sonraya bıraktım. Böylece kanat altını da kapladığımda aslında tüm sistemler tamamlanmış olacak.
Neyse, gelelim flap menteşesi olacak olan yataklamalara ve bunların kanada montelenmesine. Malumunuz daha önce bahsettiğim gibi flapları doğrudan gerçek uçağın fabrika çizimlerini kullanarak tasarlamış ve üretmiştim. Eh elde fabrika çizimleri olunca menteşe sistemini de aynı şekilde yapmam için hiçbir engel yoktu. Lakin, bu menteşeleri modelde nereye nasıl sabitlerim konusunda kafamda hep soru işaretleri oluşmakta idi. Pek çok sihni sinir fikri değerlendirip bilgisayar ortamında tasarlayıp 3D yazıcıyla basıp denemiştim ama her daim bir kulp takmayı da başarıp beğenmemiştim hiçbirisini. Sanırım iki ay kadar önce bu modelden sonra inşaat sırasını alacak olan Türbin motorlu F9F PAnther planı elime ulaştı ve bu planı incelerken Nick Ziroli amcanın o modelin flap menteşeleri için kullandığı yöntem çok hoşuma gitti ve bunu uyarlayarak Hurricane'de de kullanabileceğime karar verdim.
Bugün ilk kez bilgisayar başına geçip prototipi tasarladım ve bir set bastım. Aşağıdaki fotoğrafta görülen kırmızı parçalar:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Kanatta, orta paneldeki menteşe yuvalarından birisi için gerekli açıklığı keserek açtım:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Ve menteşe yuvasını buraya yerleştirdim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Göreceğiniz gibi yuvanın ön tarafında bir çentik bulunmakta ve bu çentik tam olarak alt arka serenin ölçülerinde. Yuva yerine yerleştirildiğinde uç kısımdaki çentik alt arka serene kilitleniyor. Tasarıma böyle bir özellik eklememdeki amaç, flaplar açıkken flaplara etkiyen aerodinamik kuvvetten kaynaklanan ve menteşelere çekme kuvveti olarak yansıyacak olan yükü kanattaki yapısal bir elemana aktarabilmekti. İlk izlenimlerime göre gayet işe yarar bir çözüm oldu.