Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı

Evet, iş planının ilk aşaması olan salonun işgali başarıyla gerçekleşti! :)

Önce yemek masasına yayılmaya başladım, planı masaya sermek iyi bir başlangıç...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ama sanki yanlış modelin planı bu :)

Doğrusunu serelim, sermişken kanadı da üzerine koyalım...

Sandalyelerin uzerini de referans objemiz olan 1/24 Hurricane makediyle şenlendirelim...

Ve altın vuruşu da mutfak tezgahına testereyi sabitleyerek yapalım!

Bu işgal biraz "kavak" tadı verecek görünüşe göre :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moderatör tarafında düzenlendi:

Salon ve mutfak başarılı bir sekilde ele geçirilmiş :bravo:

Testereyi kurmamdan belliydi, vardi bir kesme biçme niyetim :)

Flap servosunu takabilmek icin bikac biseyler yapmam gerekliydi. Zira servoyu "gizleyeceğim" yer sol ana tekerlegin hemen arkasindaki bosluk olacak... o daracık alana yerlestirmek icin de 3 numarali siniri kesmem gerekecek. Kesilen siniri güclendirmek ve servoyu sağlam bir yere tutturabilmek icin 4mm kavak kontraplaktan bir çerçeve kestim...

Servonun kafasini flap pushrodunun olmasi gereken yerine hizalayabilmek icin bir miktar yukseltilmesi gerekli. 6.4mm kare ihlamur çıtadan, en sevdiğim kesme aletimi kullanarak parçalar kestim.

Alifatik tutkal kullanarak bu parçaları çerçeveye yapıştırıp sıkıştırarak kurumaya bıraktım.

Lafı geçmişken belirtelim, benim modelim elektrikli, yani ciddi bir motor titreşimi beklemiyorum, ama patlar motorlu (alkol yada benzin, ama özellikle benzin!) modellerde bu tür servo montajlarında çok dikkatli olmak gerekli. Eğer servonun kasası çerçeveye temas ederse titreşimler servoya iletilecek ve uzun vadede servonun zarar görmesine neden olabilecektir... ben genel prensip olarak patlar motorlu modellerde servo ile çerçeve arasında 1mm lik boşluk bırakacak şekilde montaj yapmayı tercih ediyorum...

Hazır servo ve titreşim muhabbetine girmişken temas etmeden geçmemek gereken bir şey var... muhtemelen pek çok yerde yazıyordur, ben bile neredeyse her servo montaj muhabbetine ekliyorum, ama yine de tekrar edelim, zira malesef sıklıkla yanlış yapılabilen bir konu...

Malumunuz servolar ile birlikte kauçuk "titreşim emici" yastıklar ve pirinç tüp şeklinde vida klavuzları gelir. Bu pirinç tüplerin de bir tarafı flanşlıdır. Bu iki arkadaşı tanımayan yoktur herhalde...

Ama bu flansin hangi tarafta olması gerektiği çoğunlukla yeni başlayan arkadaşlar tarafından kaçırılır ve sanki "pul" vazifesi görmesi gerekiyormuş gibi algılanıp üste gelecek şekilde takılır. Ama doğru olan kullanım bu kısmın aşağı bakmasıdır:

Helici olarak bende o kauçuk lastikler kutusunda bekliyor hep :D

Şaka bir yana ucak icin oldukça önemli bir detay :)

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Helici olarak bende o kauçuk lastikler kutusunda bekliyor hep :D

Şaka bir yana ucak icin oldukça önemli bir detay :)

Dogrudur, sizin "şeytan oyuncaklarınız" :) normalde pek titreşmiyor, ama titreyince de servo son düşünülen şey oluyor genelde :)

Evet günü kapatalım artık, tahminimden iyi dayandım ama uykusuzluk kendini belli edip saçma şeyler yaptırmaya başladı :) zorlamanın anlamı yok :)

Servo çerçevesinin yapıştırıcısı kuruyunca kanattaki yerine yine alifatik tutkal kullanarak yapıştırdım. Presleme için de her iki tarafa ahşap takozlar koyup testerenin işkencelerinden birisini ödünç aldım :)

Bu yapıştırıcı da kuruyunca sinir üzerinde servonun yerleştirileceği açıklığı kestim, bilin bakalım ne kullanarak kestim [emoji12]

Servoyu da yerine alıştırdım...

Araya bir "ürün yerleştirme" yapayım...

Servoyu monte etmek için Dubro markasının şu servo vidalarını kullandım:

Bu meretlerin varlığını öğrendiğimden buyana (herhalde bir 10 yılı geçmiştir) servo vidalamak için başka hiçbirşey kullanmadım. Şiddetle tavsiye edeceğim ürünler listesinde üst sıralarda yer alırlar...

Velhasıl bu minik muhteşem [emoji12] vidalar ile servo da yerine sabitlendi.

Flap pushrod'u olarak da bir ucuna 2-56 diş açılmış olan tel ve Robart klevisi kombinasyonu kullanmayı tercih ettim. Bu klevisin pimi vidalı ve kilitli (fiberli) somunlu. Gayet güvenilir ve sağlam yani. (Bu da reklama girdi mi? )

Flap kontrol yekesi için telin öbür ucuna da diş açmak gerekecek sanırım, açarız elbet paftalar ne güne duruyor...

Pushrodun geçebilmesi için küçük bir pencere açtım.

Ve "çıbıngı" yerleştiriverdim...

Şu an radyoyu açıp servonun merkezlemesini falan yapmaya fazlasıyla üşendiğimden olsa gerek, servo kafasının vidasını sıkmadan öylesine tutturdum (kaybetmemek için)

Servomuz iniş takımı tekerlek yuvasında şöyle bir yere sahip:

İleride servonun ve pushrodun olduğu kısım gözden ırak bir şekilde kapatılacak... referans olarak 1/24 ölçekli makedin kanadına bakılırsa servonun yeri kabaca kafada canlandırılabilir...

iki tane çizgi şeklindeki "stiffner"lerin yanıbaşındaki damlacık gibi kabartının tam altında olacak bu servo. Bu paneli belki sökülüp takılabilir şekilde yaparım ama muhtemelen de yapmam [emoji23] servoyu gömer geçerim, ilerde açmak gerekirse o zaman düşünürüz. (Murphy kuralı, kesin bu servonun başına bir iş gelir)

Gün sonu raporu :)

Sanırım iyi bir başlangıç yaptım :) programın bir gün önündeyim, ama zaten çok yoğun bir hafta olacak işyerinde, şimdiden seyahat programları var, yani çalışamayacağım akşamlar olacak, fırsat oldukça programın önünde olmak faideli olacaktır...

Zavallı gövdeyi de yıllar sonra rahat bir yerde geceyi geçirsin diye koltuğa yatırdım...

Evi de bekarlığın ilk gününde darma duman etmiş olmanın rahatlığı ve hafifliği ile, daha da fazla saçmalamadan kendimi de yatırma vakti geldi sanırım...

Kalın sağlıcakla :)

Cok verimli bir gün olmus Ozgur bey. Gerçekten de dinlenmeyi hak ettiniz. Hayırlı dinlenmeler :)

Özgür Evren Varol' Alıntı:
Evet, is planinin ilk asamasi olan salonun isgali basariyla gerceklesti! :)

...

Ve altın vuruşu da mutfak tezgahına testereyi sabitleyerek yapalım!

...

Ouvvv, kutlarım Evren bey! Böyle bir işgali ben yapsam, yokluğunda bile hanım "geldikleri gibi giderler" der ve beni o testere ile doğrardı herhalde.

...
Servo çerçevesinin yapıştırıcısı kuruyunca kanattaki yerine yine alifatik tutkal kullanarak yapıştırdım.
...
Bu yapıştırıcı da kuruyunca sinir üzerinde servonun yerleştirileceği açıklığı kestim, bilin bakalım ne kullanarak kestim [emoji12]
...

- Bu alifatik tutkal bildiğimiz beyaz tutkalın biraz janjanlı ismi midir, yoksa başka bir şey mi? CA yapıştırıcıya karşı allerjim olduğunu anladığımdan beri beyaz tutkal kullanıyorum da...
- Bir de o kesme aletinin ne olduğu televizyon programı misali "Az sonra!" mı?

Teşekkür ederim sayın yargıç, başka sorum yo.. Pardon, pardon!

Cok verimli bir gün olmus Ozgur bey. Gerçekten de dinlenmeyi hak ettiniz. Hayırlı dinlenmeler :)

Teşekkürler ama aman Sümer Abi görmesin bu mesajı, aynen şunu der: "Ne verimliliği, altı üstü bir servo monte etti herif, o kadarcık iş için de bütün evi batırdı" :D :D :D

Omer Erkan' Alıntı:
Ouvvv, kutlarım Evren bey! Böyle bir işgali ben yapsam, yokluğunda bile hanım "geldikleri gibi giderler" der ve beni o testere ile doğrardı herhalde.

- Bu alifatik tutkal bildiğimiz beyaz tutkalın biraz janjanlı ismi midir, yoksa başka bir şey mi? CA yapıştırıcıya karşı allerjim olduğunu anladığımdan beri beyaz tutkal kullanıyorum da...
- Bir de o kesme aletinin ne olduğu televizyon programı misali "Az sonra!" mı?

Teşekkür ederim sayın yargıç, başka sorum yo.. Pardon, pardon!

Ömer Bey,

Evi bu hale getirip hayatta kalmanın sırrı gizlilikte, haberi olmadan yapacaksınız, öyle forumlara falan da koymayacaksınız evin halini :) Haftada ikigün eve temizlikçi gelecek ve evin durumunu eşime rapor edecek, o yüzden o günlerde herşeyi toparlayıp atolyeye tıkıştırmam gerekecek. Neyse ki bu hafta iş seyahati gerekçesiyle gelme dedim kadına, haftaya pazara kadar rahatım :p

Alifatik tutkal bildiğimiz beyaz tutkal ile aynı aileden geliyor ve çok benzerler. Ama kimyasında bazı ufak tefek farklılıklar yok değil. Nihai kuruma sonrasında dayanımları aşağı yukarı aynı, en azından bizim uygulamalarımızda önemli olacak kadar fark yok. Ama Alifatik daha kolay zımparalanıyor ve ilk tutunma kuruması beyaz tutkala göre daha hızlı, bu sayede biraz daha hızlı çalışma imkanı sağlıyor. Suya karşı da daha dayanıklı diyorlar ama umarım bunu test etmem gerekmez :rolleyes:

Kesme aleti olarak daha önceden "ürün yerleştirme" yaptığım plastik maket testeresini kullanmıştım, aynı ürünü bir daha yerleştirmeyeyim diye öyle yazıverdim gece gece uyku sersemi :D

Bir ara bir başlık açıp "dahtadan" model uçak inşaatında kullandığım aletleri paylaşsam mı diye düşünüyorum, yoksa halihazırda var mı acaba böyle bir başlık :rolleyes: boş bir vakitte forumu biraz kurcalasam iyi olur sanırım, ama çok kıymetli bekarlık zamanını çalmayalım bunun için ;D

Teşekkürler ama aman Sümer Abi görmesin bu mesajı, aynen şunu der: "Ne verimliliği, altı üstü bir servo monte etti herif, o kadarcık iş için de bütün evi batırdı" :D :D :D
Valla siz Sümer abiyi çözmüşsününüz Özgür Bey :laugh: ;D

Bir ara bir başlık açıp "dahtadan" model uçak inşaatında kullandığım aletleri paylaşsam mı diye düşünüyorum, yoksa halihazırda var mı acaba böyle bir başlık :rolleyes: boş bir vakitte forumu biraz kurcalasam iyi olur sanırım, ama çok kıymetli bekarlık zamanını çalmayalım bunun için ;D
[/quote]
Bence çok güzel olur Özgür Bey :thumbup: Hali hazırda da zaten böyle bir konumuz yoktu ;) Sadece saha çantası olarak şöyle bir paylaşımda bulunmuştuk zamanında :)

Valla siz Sümer abiyi çözmüşsününüz Özgür Bey :laugh: ;D

Bence çok güzel olur Özgür Bey :thumbup: Hali hazırda da zaten böyle bir konumuz yoktu ;) Sadece saha çantası olarak şöyle bir paylaşımda bulunmuştuk zamanında :)

Anlaşıldı tamam, boş vakitlerde bilgileri derleyip yayınlamaya başlarım...