Bugün yeni ve yüksek kaliteli olmasını beklediğim, özellikle aluminyum işlemek için üretilmiş bir çakı ile kesme denemeleri yaptım.
Üretici bu çakı için 29000 devirde 53 ipm (1350mm/dk) ilerleme hızı tavsiye ediyor. MF-70 en fazla 20000 devir/dakika dönebiliyor. Bu devire göre hesapları yaptığımda 900mm/dk ilerleme hızı çıkıyor. İyi de benim makina bu hızda gidemiyor zaten
Hadi dedim denemeler yapalım çakıyı veya makineyi elimize almadan ne kadar zorlayabiliyoruz
1mm dalma derinliği ve 400mm/dk hızla bana mısın demeden kesti 6061 aluminyumu. Amma velakin bu hızda muhtemelen makinanın eylemsizliği devreye giriyor ve kesimlerin kalitesi düşmeye başlıyor (belki de sadece ivmelenme ayarlarımda sorun vardır) Köşelerde kaçıklık olmadan elde edebileceğim en yüksek hız yaklaşık 300mm/dk olarak gördüm. Ancak bu hızlarda da yüzey kalitesi biraz düşmeye başlıyor. 250mm/dk hızlarda ise gayet güzel yüzey kalitesi elde edebiliyorum. Kesme derinliği olarak da 0.5mm’den 1mm’ye kadar denemeler yaptım her ikisini de gayet rahat kesiyor. Kısacası bu yeni uçla makinanın kesme/işleme verimi ciddi bir şekilde artıyor.
Ölçüsel hata için de yaptığım denemelerde gördüm ki hata oranı hemen hemen sabit, her 10mm için 0.1 mm lik bir kaçıklık var. Kontrol yazılımımdaki parametrelerle oynayarak ince ayar yapılacak.
Gelelim makinanın sıkıntılı taraflarına. X ekseni step motorunda ciddi bir salınım var. Bu salınım düşük hareket hızlarında ve ahşap veya pcb keserken herhangi bir sıkıntıya neden olmuyor ama bugün denediğim yüksek hızlarda oluşan titreşim tablanın rezonansa girmesine neden oluyor haliyle bu da işlenen parçanın yüzeyine yansıyor. Giderilmesi gereken bir sorun kesinlikle. Sorunla alakalı olarak öncelikle mil ve motor ekseninin çakışık olmadığından şüpheleniyorum. 3D baskı parçalarını modifiye edip farklı hizlalamalarla denemeler yapacağım bakalım ne çıkacak göreceğiz.
Bugünkü kesme denemelerinden fotoğraflar.
İlk olarak Bf-109 elevatörleri için tasarladığım bir kontrol yekesini kesmeye çalıştım. Yeke elimdeki aluminyum kütükten daha büyük olduğu için kenarlardan taştı ama zaten derdim kesilip kesilemeyeceğini görmekti. Bu parça 250mm/dk hız ve 0.5 mm paso ile kesildi. Tablanın salınım izleri net bir şekilde görülebiliyor. Ama umud vadeden bir kesim oldu diyebilirim
(bu aluminyumun seceresini bilmiyorum, nasıl bir alaşım hiçbir fikrim yok)
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Yüksek parçalarda tabladaki boşlukların sonucu nasıl etkileyeceğini görmek, aynı zamanda biraz daha limitleri zorlamak için 6061 aluminyum silindiri makinaya takıp 400mm/dk ve 1 mm paso ile üzerine bir altıgen kesmeye giriştim. Kesmeye kesti, ama hassasiyet kaybı oldu epey. Köşegeninin 12mm olan altıgende ölçülerde 0.5 mmyi bulan kaçıklıklar var. Bu hassasiyet kaybında kızaklardaki boşlukların tabladan yükseldikçe daha fazla harekete neden olması etkili oluyor ama aynı zamanda yüksek hızlarda makinanın eylemsizliğinin veya ivmelenme ayarlarının yol açtığı sorunlar da olduğünü düşünüyorum. Aynı parçayı bir de yavaş hızlarda ve daha düşük pasolarla keserek farkı görmeye çalışacağım.
Parçanın bu kurulum ile tabladan ne kadar yukarıda durduğu aşağıdaki fotoda görülüyor. (Ama itiraf etmem gerekir ki benim beklediğimden daha iyi çıktı sonuç yine de)
Aynı parçanın diğer tarafında da 22 mm lik bir daire işlettim. 21.81-21.82 mm civarında çıktı genel olarak, yani 10 mm lik çemberdeki hata ile aynı oran. Ama dairesellik gayet iyi, bu da umut verici birşey
Yukarıdaki altıgen kesilen parçanın yakın görünümü. Buarada bu parçayı işlerken çakının tamamen gömülü olduğunu da unutmamak gerek. 3mm çaplı çakı 6 mm derinlikli kesim...
400 mm/dk ve 1 mm ile elde edilen talaşlar: İşin uzmanları yorumlasın görüntüyü