Sonunda bu da oldu
Aslında çok uzun zamandır aklımda olan bir şeydi bu, hatta 2017 yılının haziran ayında kontrol kartı, step motorları vs gibi gerekli ekipmanı sipariş etmiştim ve frezenin X eksenini sökerek işe girişmiştim, ama bu aşamada X ekseni vidalı miline zarar verdiğim için ve sonradan farklı alternatifler denememe rağmen memnun kalmadığım için proje öylece kalakalmıştı, dahası makina da atıl hale gelmişti
Bu aralar hem Hurricane hem de Panther in detaylandırma aşaması için artık bu makinaya ihtiyacım olacağını bildiğim için tekrar canlandırmak istiyorudum bu projemi, bu hafta da işten izinli olduğum için önceliği bu projeye verdim ve pazar sabahı başladığım dönüşümde pazartesi akşam üzeri sularında makinanın her üç ekseni de çalışır hale getirebildim ve ilk "dahta" oyma işlerimi yapabildim. Sonrasında da ufak tefek ince ayarlar vs derken halen prototip aşamasında olsa da hassasiyeti fena olmayan, benim kafamdaki işler için fazlasıyla yeterli bir hale geldi.
Dönüşüm işinde eksenlere step motorlarının bağlanabilmesi için 3D yazıcıyla ve ABS ile bastığım parçaları kullandım. Şu an halen prototip seviyesinde bu parçalar, ilk tasarladığım X ekseninde ciddi sorunlar var, ikinci eksen olan Y daha iyi olmakla birlikte o da mükemmel değildi
en son tasarladığım Z ekseni parçaları fonksiyonel olarak çok daha iyi oldular ama onların da makinanın bazı özel koşullarına uyumunda problem oldu. Yine de makina bu haliyle çalışır durumda ve şimdi geri dönüp her üç eksenin dönüşüm parçalarını da daha iyi hale getirecek tasarım iterasyonlarını yapacağım. Bunlar tamamlanınca da dosyalar bir şekilde paylaşılacak.
Makinın kontrolü için Arduino ve CNC shield kombinasyonu ve DRV8825 step motor sürücüleri kullandım. Yazılım olarak da ESTLCAM tercih ettim.
Makina bu aşamada böyle birşey:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
İlk denemeleri bir kalem bağlayarak kağıda yazılar yazmak şeklinde yapmıştım, sonra balsa levhalar üzerinde kesme biçme oyma denemeleriyle devam ettim, ve bu sabah itibariyle de nispeten sert bir yüzeydeki ilk oyma denememi yapayım dedim ve konu olarak da
logosunu seçtim
Makinanın hassasiyetini görebilmek için logoyu iyice küçülttüm ve sonuç:
Boyutun anlaşılabilmesi için bir de cetvel koyalım:
Bu başlık altında makinanın dönüşümü sırasında yaptığım işlemleri, 3D parçaların tasarım detayları ve montajlarını, sürücü ve yazılım kurulum/ayar/kullanımlarını olabildiğince detaylı anlatacağım. İlerde birgün bu makinayı veya benzer bir makinayı CNC dönüşümü yapmak isteyenlere faydası olur diye umuyorum.