- Katılım
- 30 Kas 2014
- Mesajlar
- 4,668
- Tepkime puanı
- 20,124
- Yaş
- 47
- Konum
- Wallingford / İngiltere
- İlgi Alanı
- Uçak
Özgür Abi geçen günde anlatmaya çalıştım ama tam anlatamadım freze uç yerine kurşun kalem bağlayıp matkap çalışmadan temel şekiller çizip ölçüm yaptığınızda bütük ihtimalle hatasız çizimler elde edeceksiniz, ben uç esnemesinin sağlamasını böğle çözmüştüm, sonuç olarakta devir arttırıp gidiş hızını düşürmekle bulmuştum çözümü
Bu kalemle çizim yapma zaten benim de ilk yaptığım şeydi ölçüler ve parametreleri bu şekilde çözmüştüm.
Ucun esnemesi ihtimali benim de kafamda ve denemek için esnemenin sonucu etkilemeyeceği kesimler yapacağım bugün. Elimdeki uzun çubuğa 100 mm mesafeli iki kanal açtıracağım. Çubuk X ekseni boyunca yerleştirilecek, kanallar Y ekseni doğrultusunda açılacak. olabildiğince düşük dalma derinlikli ve yavaş ilerleme hızlarıyla kestireceğim. sonuçta çıkan ölçülere göre esnemeden bağımsız hatayı görebileceğmi umuyorum.
Açıkçası esnemeden kaynaklanma ihtimalini henüz elemesem de bana mantıklı gelmiyor, neden derseniz, aynı daireyi bir kez içerden bir kez de dışardan işleyecek şekilde verdim. Yani uç bir kesimde dairenin merkezine doğru diğerinde dairenin dışına doğru itiliyor parça tarafından. Eğer sorun esneme olsa bu iki kesimdeki hatanın da farklı yönlerde olmasını beklememiz gerekir yanılıyor muyum. Yani misal 20mm çaplı daire istiyoruz, içerden kesildiğinde 19.8 mm çıkıyorsa çap, yani çakı 0,1 mm esnediyse dışardan olan kesimde de 20.2 mm çıkmasını beklemek gerekir sanki. Ama benim kesimlerimde ortaya çıkan dairenin çapı her iki türdeki kesimde de 19.8 idi. Bu aynı zamanda çakı çapının yanlış tanımlanmasından olabilecek hata ihtimalini de ortadan kaldırıyor, öyle bir durumda da yine simetrik bir hata olması gerekir diye düşünüyorum iç ve dış kesimler arasında.
Dönüp dolaşıp yine parametrik bir hata var diye düşündürüyor bu sonuçlar. Neyse, daha yolumuz var, denemelere devam, elbet bulunacak o hata, kaçış yok
Makine, boyutlarına ve yapısına göre gayet güzel iş çıkarmış.Bu boyuttaki bir tezgahtan da fazla da rijit ölçüler ve yüzey kalitesi beklememek gerekir.Kesici yağ kullanımı,dar alanlarda talaş sıkışmalarını önlemek için kesilen talaşların mümkün olduğunca oradan uzaklaştırılmaları iyi sonuçlar verecektir.Ellerine sağlık gayet güzel.
Teşekkür ederim abi. Makina hakkında beklentim yüksek değil benim de, hatta dün gördüğüm kesimler uçuşan talaşlar beni çok mutlu etti, zira böyle bir kesme potansiyeli beklentim yoktu ne yalan söyleyeyim.
Öte yandan şu da var, benim makinamın motorunun çektiği güç belli, hem motor verimi hem de kesici güç verimini %60 alsam bile bu güç ile elde ettiğim teorik MRR (material removal rate) bu bahsettiğim 1mm paso ve 400mm/dk ilerleme hızının elde ettiği MRR'nin iki katından fazla. Yani aslında teorik olarak makinanın kesme potansiyelinin ancak yarısına ulaşmış görünüyorum. Tabi "teorik" kelimesine dikkat ne yalan diyeyim bu oran bile benim için fazlasıyla iyi ve bunu yarı yarıya düşürsem bile hala mutlu olurum. Yeter ki kesmeden sıyırmaya geçmesin uç.
Yüzey kalitesi çok da umurumda değil açıkçası, talaşları her daim çekiyorum zaten, özellikle derin ceplerde içerde talaş biriktirmemeye özen gösteriyorum. Şu aşamada ciddi bir kesici/soğutucu sıvı kullanmam söz konusu değil, ama iki ay sonra bir taşınma söz konusu, yeni taşınacağımız yerdeki atolye koşullarına bağlı olarak eğer ortam uygun olursa kafanın yanına bir nevi airbrush nozzle'ı benzeri bir sistem ekleyip metal keserken bir soğutma sıvısı püskürtme planım var. Ne kadar işe yarar bilemiyorum ama hiç yoktan iyidir.
Makina hassasiyetine girelim biraz, tamam, makinanın eti budu belli, rijitliği ortada benim de böyle süper hassas bir iş çıkartma beklentim yok. Ama sadece mantıken söylüyorum, yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin, eğer sorun makinanın hassasiyeti veya rijitliği ile bağlantılı bir hata olsa, bu hatanın rastgele ve iş boyutundan bağımsız olarak belirli bir aralıkta olması gerekmez mi?
Misal diyelim, benim makinamın hassasiyeti en iyi ihtimalle 0.1 mm. Bu durumda ben işleyeceğim parçaları tasarlarken bu hata payını düşünerek tasarımıma toleranslar eklerim. 10mm çaplı rulmanın oturacağı yuvayı 10.2 mm çaplı olarak çizer gönderirim makinaya böylece çıkan parça az biraz boşluklu da olsa rulmanın oturması garanti olur. Yanlış mı acaba mantığım?
Oysa benim makinamda sürekli olarak sistematik bir şekilde tekrarlanan ve parça boyutuyla direk orantılıolarak görünen bir hata var sanki. Böyle olunca da ya parametrik ya yazılımsal bir sorun var diyedüşündürüyor ister istemez. Sistematik hatalar çözülebilir hatalardır, çözemediğim sürece uykularım kaçacak Ya da bir noktada, elimde yeterli deney verisi olunca, "bu hata sistematik değil makina özelliklerinden kaynaklanan rastgele hatadır" diyebilirsem de rahatça uyuyabilirim