Özellikle 3D yazıcıların yaygınlaşması sonrasında üretim teknolojisi terimlerinde de değişmeler oldu, konvansoyonel talaşlı üretim “subtractive manufacturing” yani “eksiltmeli üretim” 3D baskı tipi üretimler ise “additive manufacturing” yani “eklemeli üretim” olarak anılmaya başlandı. Eh sonuçta birisinde madde üzerine madde eklenerek diğerinde ise hammaddeden madde eksiltilerek üretim yapılıyor
Ben de bir zihni sinirlik yapıp ikisinin bir arada kullanımı ile birşeyler yapmayı deneyeyim dedim
3D yazıcımı aldığım zamanlarda büyük umutlarla “nylon” filament de almıştım. Zira nylon fonksiyonel ve özellikle dişli, burç, yatak gibi mekanik parçaların yapımı için gayet uygun bir malzeme. Ancak hayat toz pembe değil
filament elime ulaştıktan sonra gördüm ki bu meretle baskı yapmak çok zor, özellikle de mekanik olarak iş görecek yatak burç vb parçaların gerek duyduğu toleranslarla basmak çok zor, dişli gibi bir parçanın düşük toleransları ile basmak ise imkansızdan hallice... tabi o zamanlar yazıcım açıkta duruyordu ve bu da işi iyice zorlaştırıyordu. Şimdiki kabinli halde daha başarılı baskılar elde edebilsem de yine de sonuçlar çok hassas değildi.
Nylonun bir diğer özelliği de talaşlı üretim için gayet uygun bir malzeme olması, yani torba ve frezede oldukça kolay bir şekilde kesilip işlenebilmesi. Elimde neredeyse atıl durumda bir kilo nylon filament olunca, bir de CNC freze olunca bunları birleştireyim dedim
aslında uzun zamandır aklımda olan bir şeydi, yatak burç gibi dairesel parçaları 3D yazıcı ile olması gerekenden daha büyük boyutlarda basıp tornada işleyerek son ölçülerine getirmek. Bu sayede parça 3D yazıcıdan çıktığında üzerinde olan şekil bozuklukları ve düzensizlikleri giderilebilecekti. Ama baskıdan çıkan parçanın işlemeye ne kadar uygun olacağı, katmanlar arasındaki yapışmanın kesme kuvvetleri altında dayanıp dayanmayacağından emin değildim. Bir şekilde de hep erteledim bunu denemeyi.
Bu sabah ise kendi kendime “bugünkü hedef budir” diye talimat verdim
Önce basit bir 2 cm kenarlı, içi tamamen dolu bir küp bastım, sonra da bu küpü tornaya bağlayıp sırasıyla 6 yüzünü de işledim, her yüzeyden 1 mm alınca 18mm kenarlı mükemmel bir küp haline geldi, sonra da 6 yüz için ayrı ayrı cnc kodları hazırlayıp frezede yuvarlak uçlu kalemle her yüzeye 1 den 6 ya kadar noktalar oydum, evet bildiğiniz “zar” yaptım
sonra bunu ufaklığa kaptırdım
Bu zarın tornada ne kadar kolay işlendiğini görmek ve derinlere inince aslında parçanın katmanlar halinde değil de bir bütün halinde olduğunu farketmek bir sonraki adım için beni cesaretlendirdi ve bir dişli yapmaya karar verdim.
Fusion 360 kullanarak 1 mm modüllü 18 dişli ve 10mm kalınlıklı bir dişli tasarladım, bu dişlinin dış çapı 20mm olacaktı, bir tane de “kaba” parça tasarladım, altında 22mm çaplı 10mm kalınlıklı bir disk üzerinde eş merkezli 10mm çaplı ve 10mm kalınlıklı ikinci bir silindir.
Bu parçayı tamamen dolu olacak şekilde nylon kullanarak bastım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Sonra bu parçayı tornaya bağlayıp işleyerek tam yuvarlak haline getirip yüzlerini de düzledim. Merkezine de freze tablasına sabitleyebilmek için 4mm lik bir delik açtım, ve civata başı için bir tarafını 8 mmye genişlettim ve freze tablasına monte ettim:
Sonrasında freze ucunu bu parçanın merkezine sıfırlayıp dişli işleme kodunu çalıştırdım.
Daha kodun başında X ekseninde nirmal olmayan bir boşluk olduğunu farkettim, arada sırada boşluğu alarak devam ettim, nasılsa dişli olarak kullanmak gibi bir niyetim yok, önemli olan basılmış nylonun işlenmesinin sonucunu görmekti.
Haliyle sonuç dişliden çok eciş bücüş bişey oldu
Sonuç parça bazında başarısız olsa da yöntemin kullanılabilirliği açısından başarılı oldu bence. Zaten aslen aklımda olan bu tür bir dişli yapmak yerine kayış sistemi dişlileri yapmak (acaba ne amaçla
) . Bunların toleransları da daha yüksek olacağı için sonuçta elde edeceğim parçaların kullabılabilirlik ihtimali daha yüksek olur gibi görünüyor. Sonuçta bugünkü çuvallama da malzeme veya yöntem kaynaklı değil makinada alakasız bir hata sonucu oldu.
Bir sonraki deneme olarak hurricane için nylondan kuyruk tekerleği çatalı işlemek olacak. Bu meret yeterince sağlam olabilir ve aluminyumun yarı ağırlığında olması da ciddi bir avantaj olacaktır. Tabi boyamak nasıl sonuç verir bilmiyorum ama her durumda iyi bir tecrübe olacaktır.