Haydi bakalım başladık
Hurricane maideninden sonra bir hafta boyunca atolyeye hiç girmedim bile, hem iş yoğunluğu vardı hem de biraz kafa dağıtmak istedim. Sonrasında da salak saçma bir mevsimsel hastalıkla evde çakılı kaldım. YAhu sıcak memlekette soğuk algınlığı mı olurmuş derdim ama dünyanın binbir köşesinden gelen adamların getirdiği egzotik egzotik böcükler insanı fena ediyor... Neyse ilk kez bu sabah daha iyi hissederek güne başladım, yavaş yavaş tamamen kurtulurum diye umut ediyorum...
Dün akşamüstü uzun bir aradan sonra atolyeye girdim, ilk iş olarak Hurricane'in hazırlıklarının son zamanlarından kalan kaotik ortamı bir güzel toparlayıp temizledim. Sonra panther kutusunu açıp tüm dahtaları tezgaha serdim, cheklist üzerinden tek tek tüm malzemeleri sayıp tasnif ettim. Eksik gedik yok, hatta fazla var, bu fazlalık iyi haber mi yoksa biyerlerde bişeyleri yanlış mı saydım artık zaman içinde öğreneceğiz
Videoda bahsetmiştim, Ziroli'nin tasarımlarında gövde inşaatları "crutch" denilen bir yapı var. Buna biz ne desek diye düşünüp durdum ama pek bişey bulmaadım açıkçası. Kasnak desek fonksiyon olarak tamam da kasnak özünde yuvarlak bişey, pek uymuyor, destek desek çok zayıf, o yüzden şimdilik kıraç demeye karar verdim
daha iyi bir önerisi olan varsa açığım
Gövde inşaatının ilk aşaması bu kıraçı yapmak. Bu meretin tek bir görevi var, gövde bölmeleri çıtalar ile birbirlerine sağlam bir şekilde sabitlenene kadar herşeyi hizalı tutmak. Yani yapısal bir eleman değil, o yüzden de hafif yapmakta fayda var. Zaten Ziroli amca da yapım klavuzunda bunu açıklayıp özellikle arkaya doğru olan kısımlarda olabildiğince hafif balsa kullanarak bu kıraçı oluşturun diye buyurmuş. Ben de kitten çıkan kıraç çıtalarını tek tek tartıp ağırlıklarını üzerlerine yazdım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu çıtaların boyları 36" yani yaklaşık 91.5 cm. Ama kıraçın boyu bundan daha uzun, yani iki çıtanın birleştirilmesi gerekecek. Ziroli amca plan üzerinde bir yeri işaretleyip, "ek yerini ahanda buraya denk getirin" diye yazmış. Ama bu ek yeri için bir detay vermemiş ve sadece düz bir çizgi ile göstermiş. Bu tür eklemelerin alın alına olması normalde pek tercih edilmez ama kıraçın yapısal bir özelliği olmamasından kaynaklı olsa gerek, Ziroli amcam bu konuda bir yorum yapmamış. Ben yine de bildiğimden şaşmam arkadaş diyerekten ek yerini en azından 45 derecelik olacak şekilde yapayım dedim. (yapısal bir elemana ek yapıyor olsam bu açıyı 30 dereceye kadar yatırabilirdim).
Önce en hafif 4 çıtayı seçip daha hafıf olan ıkısını arkaya gelecek şekilde ayarladım. birbirlerine eklenecek çıtaları da üst üste koyup testere ve klavuz ile 45 derecelik bir açı ile ikisini beraber kestim.
Bunları uç uca ekleyip bir metrelik metal cetvele de dayayarak düzlüğünden emin olup yapıştırdım..