ZMR H250 CF Mini Quad Multicopter

fatih solgun' Alıntı:
Musa ve Ahmet hocam valla eksikler için çok teşekkür ederim. Şimdi listeme ekledim isim ve linklerini...

Musa hocam;
- cc3d nin minisinin varlığından haberim var ama şimdiye kadar gördüğüm herkes normalini toplamış birde forumda herkes normalini kullanmış öyle olunca hiç karıştırmayım demiştim. Tabi artı ve eksileri varsa öğrenip almak daha mantıklı olacaktır.
- spacers konusunda bu 3d printer ile yapılan parçaları temin edebileceğimiz siteler hangileri? hani siz ve nesimi abi 1 er kat çıktınız ya :) (tabi şuanda lazım değil ama bilgiler bulunsun diye sordum)
- Gündüz uçuşlarda led aydınlatma pek lazım olmaz gibi gelmişti. quad ın yönünü tespit etmek için mi gerekiyor acaba...
- Bahsettiğiniz ubec, hem pdb hemde ubec olarak mı kullanılıyor? yani 2si bir arada? Hoş görüntünün düzgünlüğü açısından ben üst üste geleceği için bile cc3d nin mini değilde normal olanını almak isterim. çünkü 2 kart üst üste daha düzgün olacağı için sanırım. (niyeyse böyle daha düzgün bir kurulum yaparım gibi geliyor)

Siz pil olarak ne kullanıyorsunuz? şöyle bi pil araştırması yaptım ama istediğim gibi bir pil bulamadım :(

Ayrıca;

Düşük pil uyarısı için bunu buldum.

Yanlız anlamadığım bir nokta var. bu parça quad uçuş esnasında üzerinde olmuyor sanırım? pilin bittiğini uçuş esnasında nasıl anlıyoruz?

Ayrıca bir şey aklıma geldi, bu küçük esc vs saran naylonda lazım olacak bana onun ismi nedir? video da görmüştüm çakmakla ısıtınca boardu sarıyor naylon? Arkadaş cahillik başa bela :(

Son yazdığınıza istinaden, bu kartın üzerinde buzzer yok sadece pil voltajı ölçebilirsiniz. Üzerinde buzzer olan bir kart alın böylece pil hücre başı yaklaşık 3.3v-3v a düştüğünde buzzer ötecektir.
Şöyle:

Led gündüz de görüldüğü için öene ve arkaya takarsanız aracın önünü ve arkasını ayırt etmede büyük rol oynuyor özellikle 250 sınıfı quadlarda..

Konu içerisinde fpv geçtiği ve çoğumuz bunun için uğraştığımızdan paylaşmak istedim;

Youtube da metaldanny diye bir eleman var, Sanırım readymaderc.com tayfasından. Blackout mini h quad ile uçuş videoları var, izlediğimde insan olduğundan şüphe duydum. Videolarına bir göz atın derim..

leandro' Alıntı:
Son yazdığınıza istinaden, bu kartın üzerinde buzzer yok sadece pil voltajı ölçebilirsiniz. Üzerinde buzzer olan bir kart alın böylece pil hücre başı yaklaşık 3.3v-3v a düştüğünde buzzer ötecektir.
Şöyle:

Led gündüz de görüldüğü için öene ve arkaya takarsanız aracın önünü ve arkasını ayırt etmede büyük rol oynuyor özellikle 250 sınıfı quadlarda..

hocam cevabınız için teşekkür ederim ama ben sanki hayal meyal şöyle birşey hatırlıyorum.
uçuş kontrol kartı yani cc3d üzerinde buzzer gibi bir şey yok mu? pil bitiminde öten? belkide yanlış hatırlıyorum. birde alacağım kumanda ve üzerindeki telemetry sistemi cihazdaki pil zayırflığını kumanda aracılığı ile bize bildirmiyor mu? sesli yada görsel?

yoksa böyle bir olay yok da bu kafayı nasıl yaşadığımı mı soracaksınız? :)

fatih solgun' Alıntı:
Musa ve Ahmet hocam valla eksikler için çok teşekkür ederim. Şimdi listeme ekledim isim ve linklerini...

Musa hocam;
- cc3d nin minisinin varlığından haberim var ama şimdiye kadar gördüğüm herkes normalini toplamış birde forumda herkes normalini kullanmış öyle olunca hiç karıştırmayım demiştim. Tabi artı ve eksileri varsa öğrenip almak daha mantıklı olacaktır.
- spacers konusunda bu 3d printer ile yapılan parçaları temin edebileceğimiz siteler hangileri? hani siz ve nesimi abi 1 er kat çıktınız ya :) (tabi şuanda lazım değil ama bilgiler bulunsun diye sordum)
- Gündüz uçuşlarda led aydınlatma pek lazım olmaz gibi gelmişti. quad ın yönünü tespit etmek için mi gerekiyor acaba...
- Bahsettiğiniz ubec, hem pdb hemde ubec olarak mı kullanılıyor? yani 2si bir arada? Hoş görüntünün düzgünlüğü açısından ben üst üste geleceği için bile cc3d nin mini değilde normal olanını almak isterim. çünkü 2 kart üst üste daha düzgün olacağı için sanırım. (niyeyse böyle daha düzgün bir kurulum yaparım gibi geliyor)

Siz pil olarak ne kullanıyorsunuz? şöyle bi pil araştırması yaptım ama istediğim gibi bir pil bulamadım :(

Ayrıca;

Düşük pil uyarısı için bunu buldum.

Yanlız anlamadığım bir nokta var. bu parça quad uçuş esnasında üzerinde olmuyor sanırım? pilin bittiğini uçuş esnasında nasıl anlıyoruz?

Ayrıca bir şey aklıma geldi, bu küçük esc vs saran naylonda lazım olacak bana onun ismi nedir? video da görmüştüm çakmakla ısıtınca boardu sarıyor naylon? Arkadaş cahillik başa bela :(

- Evet verdiğim PDB mini CC3D için pek uygun degil ama dediğiniz gibi görselliği yakalamak için Normal CC3D alabilrisiniz. Hem UBEC hemde PDB olarak kullanılıyor... Not: Üzerin de Filitre de varmı hiç bakmadım onuda öğrenmek lazım...
- Spacer konusun da verdiğim seti almanızı tavsiye ederim... Normal bir toplama yapın sonra da kaçak kat işine girersiniz. Biz o parçaları bir arkadaş aracılığıyla alıyoruz..
- Gündüz bile olsa o ledler yön bakımın dan çok işe yarıyor... kesinlikle tavsiye ederim....
- Ben pil olarak GENS 1800 mah 3s 11.1v 25C pil kullanıyorum ( Beni idare ediyor )
- buzzer olarak da hem görüntü hem sesli olanların dan almalısın hava da iken ses ile uyarı alıyoruz.
- Esc ve çıplak kabloları sarmak için "MAKARON" kullanıyoruz... Elektornikciler de mevcut...

fatih solgun' Alıntı:
hocam cevabınız için teşekkür ederim ama ben sanki hayal meyal şöyle birşey hatırlıyorum.
uçuş kontrol kartı yani cc3d üzerinde buzzer gibi bir şey yok mu? pil bitiminde öten? belkide yanlış hatırlıyorum. birde alacağım kumanda ve üzerindeki telemetry sistemi cihazdaki pil zayırflığını kumanda aracılığı ile bize bildirmiyor mu? sesli yada görsel?

yoksa böyle bir olay yok da bu kafayı nasıl yaşadığımı mı soracaksınız? :)

Alacağın kumandaya bağlı, evet alıcı pil voltajı için telemetry varsa kumandada buzzer öter ve anlarsınız.
cc3d de buzzer varmı bilmiyorum ama naze32de harici alıp takarsanız yine olur.
Eğer bunların hiçbiri yoksa verdiğim linkteki gibi bir kart alırsanız direkt pilin balance ucuna takıp sesi duyarak pilin bittiğini anlayabilirsiniz.

leandro' Alıntı:
Konu içerisinde fpv geçtiği ve çoğumuz bunun için uğraştığımızdan paylaşmak istedim;

Youtube da metaldanny diye bir eleman var, Sanırım readymaderc.com tayfasından. Blackout mini h quad ile uçuş videoları var, izlediğimde insan olduğundan şüphe duydum. Videolarına bir göz atın derim..

Abi benim şimdiye kadar izlediğim videolar fpv action ise bu adamın uçuşları nedir? Adam bildiğin ışık hızını icat etmiş :( şuan hayretler içinde izliyorum.

Nesimi abi 2 nci videom için yorumların önemli cleanflight yükledim eski PID ayarlarımı düzenledim ve kontrol etmeden direk uçmaya gittim :D

-Burada uçağı yakalamak için bir oyana bir buyana derken baya bir bocaladım tabi rüzgarında etkisi çok du. Baktım olmuyor kendimce biraz eylendim :D

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

- Burada da özellikle bir şey denemek istedim 05:40 de iyi seyirler...

Arkadaşlar bu akşam bu konuda bayaa güncelleme olmuş. Bir yandan benim evdeki canavarla bir yandan da bugün uçuşuna ait videoları derlemeye çalıştığım için bakmamıştım. Şu an geç olduğu için hepsine yarın topluca bir yazı yazarım. Fatih sende aramıza hoşgeldin. Seçimlerinin çoğu doğru olmuş ki bunda konu içeriğinin faydası oluyor. Aslında bu da amacımıza ulaştığımızın da bir göstergesidir. Senin sorularına vereceğim cevaplar daha uzun olacağı için onu da yarına bırakmak zorundayım. Bugünlük sadece benim modeldeki son gelişmeleri bırakıp kaçacağım izninizle.

Bu konuyla ilgili yeni bir karar aldım. Modelde yaptığım değişiklikleri kontrol etmeden ve uçuşunu görmeden eklemeyeceğim. Yanlış yönlendirme yapmak istemiyorum.

Diatone serüveninden sonra bu modele tekrar döndüm. Aslında bu modelle ilgili bir takım ikilemlerim var. Şöyle ki; Mobius'un çekimleri ile ilgili hoşuma gitmeyen bazı noktalar var. O yüzden öncelikle elimdeki SJ4000'i kullanmak istiyorum sonraki aşamada da aynı boyutlarda olan ve yakın zamanda piyasaya çıkan Xiaomi Yi kameraya geçmek istiyorum. Buraya kadar sorun yok. Diğer taraftan ZMR'ye yaptığım o kadar işkenceye rağmen bana gülüp geçmesi hoşuma gidiyor. Önceki gün işyerimin yakınındaki beton direğe bodoslama daldım ve yaklaşık 10 metreden model betona düştü pervane bile kırılmadı. Bugünkü uçuşu aynı pervanelerle yaptım. Sağlam olması güzel ama bu modelin büyük kameraya çok uygun olmadığını düşünmeye başladım. Herkes gibi kamerayı modelin üzerine koyabilirim ama bu şekilde hoşuma gitmiyor. Gövde önüne kayıt kamerasını ve gövde üstüne de FPV kamerasını koymak istiyorum. Ama ZMR pek buna uygun bir model değil. Bunun için model üzerinde ciddi bir değişiklik yapmam gerekecek. Neyse bu sonraki aşama daha sonra ayrıntılara gireriz.

Aslında yukarıda bahsettiğim değişiklik adımlarında birini şu an modele uyguladım ve son hali fotolardaki gibi oldu.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Gövde yüksekliği bu haliyle 30 mm oldu. 20 mm yapacağım diye daracık yerde parçalarla boğuşmak istemiyordum. Diğer taraftan büyük kayıt kamerasını gövde önüne koymak için de bu gerekliydi. Diğer türlü pervanelerle çok yakın ilişkiler kurması gerekiyordu. Motorları yukarıya aldığımda ağırlık merkezi de aşağı kaydığı için model daha stabil oldu.

Ek not olarak belirteyim fotolardaki pervaneler 6045. Deneme için bir kaç takım geldi ama benim pillere biraz fazla geldi. Bu arada eklemeden geçmeyin Türkiye'den bir arkadaşımızın üretimi ve çok kaliteli pervaneler. Deneyen arkadaşlar HQ pervanenin kalitesine çok yakın olduğunu belirtiyor. Bu pervenelerle benim sözde 40C olan Lion Power piller ilk gazlamada deli gibi buzzer öttürmeye başladı. İşin kötüsü öyle bir akım çekti ki alıcıya giden voltajı bile düşürdü. Bakalım bunları kesip 5045 olarak tekrar deneyeceğim.

Gelelim uçuşumuza. Yine deneme ve egzersiz uçuşlarındayız. Hafta içi CC3D test pilotlarından arkadaşımız Evren Eşbe'nin de katkılarıyla PID ayarlarında biraz oynama yaptık. Kendisine buradan da tekrar teşekkürlerimi ileteyim. Benim iin bundan sonrası tamamen manuel uçuştur. Gyrolara elveda. Video da aynı zamanda tesisimizin de son halini ve alanını görmenizi istedim. O yüzden yayınlıyorum.Bu uçuşta da pervane kıramadım ve model hala sapasağlam. :D

Buyrun bugünkü ManHat uçuşum.

Nesimi Sakmak' Alıntı:
... Video da aynı zamanda tesisimizin de son halini ve alanını görmenizi istedim. O yüzden yayınlıyorum...
Maşallah diyelim, harika bir tesis olmuş. :halay: Misafir kabul ediyor musunuz Nesimi bey. :laugh:

Paylaşım için teşekkürler. :RCKolik:

Türker Akgün' Alıntı:
Maşallah diyelim, harika bir tesis olmuş. :halay: Misafir kabul ediyor musunuz Nesimi bey. :laugh:

Paylaşım için teşekkürler. :RCKolik:

Her zaman Türker bey. Başımızın üstünde yeriniz var. Aslında bir uçuşumda hangarın kapısından girmiştim içerisini göstermek için ama Mobiusun pili bittiği için o uçuş hiç yok.

Ellerine sağlık Nesimi abi videoyu dikkatlice baştan sona izledim. Dediğimiz gibi artık uçma vakti. Uçuşlarında ilk günlerimi gördüm :p. takla olayına girmişsin ne kadar zor olduğunu anlamışsındır, zorluktan kastım takladan sonrasının devamını getirmek bir beste yazmak gibi :D ikinci bölüm de daha yavaş ve daha güzel taklalar gördüm tebrik ederim... Sonlara doğru benim videomda ki 05:45 deki duruşu yapmaya çalışmışsın ama olmamış :lollol:

Musa Serdar TERZİOĞLU' Alıntı:
Nesimi abi 2 nci videom için yorumların önemli cleanflight yükledim eski PID ayarlarımı düzenledim ve kontrol etmeden direk uçmaya gittim :D

Serdar hala manuel moda geçmedin sanırım. Ayarlarla ilgili söylenecek çok fazla bir şey yok. Gayet güzel ancak tek bir sorun var ki mutlaka görmüşsündür, gazı sonlara dayadığında model titremeye başlıyor. Sanırım throttle rate biraz fazla. Naze32 de adı nasıldı hatırlayamadım. Onu biraz düşürerek denedin mi o problemden de kurtulursun.

Musa Serdar TERZİOĞLU' Alıntı:
Ellerine sağlık Nesimi abi videoyu dikkatlice baştan sona izledim. Dediğimiz gibi artık uçma vakti. Uçuşlarında ilk günlerimi gördüm :p. takla olayına girmişsin ne kadar zor olduğunu anlamışsındır, zorluktan kastım takladan sonrasının devamını getirmek bir beste yazmak gibi :D ikinci bölüm de daha yavaş ve daha güzel taklalar gördüm tebrik ederim... Sonlara doğru benim videomda ki 05:45 deki duruşu yapmaya çalışmışsın ama olmamış :lollol:

:D Acemilik zor. Her ne kadar bir şeyi teoride biliyor olsan da pratik uygulama öyle hemen olmuyor. O yüzden hep diyorum her fırsatta uçup modele alışmak gerekiyor. Ben de yavaş yavaş modelin uçuş karakterine alışmaya başladım. Bir bocalama devresinin olması gerekiyordu ki normaldir. Alet uçak gibi değil. Olduğu yerde rudder ekseninde 360 derece döndürüp yoluna devam edebiliyorsun. Uçaktan gelen alışkanlıkları atmak gerekiyor. Yakındır böyle uçuşlara devam edebilirsem sana yetişirim merak etme. :D

Konuyu biraz hızlı okudum ama Nesimi bey modelin son halini, son uçuşunu çok beğendim :) Bence çekim için kullanılan kamera ve çekim kalitesi şu aşamada gayet yeterli. anladığım kadarı ile ZMR dayanıklılık konusunda da oldukça başarılı. Yerinizde olsam şu aşamada modeli bu şekilde tutar ve bolca uçardım :halay:

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Serdar hala manuel moda geçmedin sanırım. Ayarlarla ilgili söylenecek çok fazla bir şey yok. Gayet güzel ancak tek bir sorun var ki mutlaka görmüşsündür, gazı sonlara dayadığında model titremeye başlıyor. Sanırım throttle rate biraz fazla. Naze32 de adı nasıldı hatırlayamadım. Onu biraz düşürerek denedin mi o problemden de kurtulursun.

:D Acemilik zor. Her ne kadar bir şeyi teoride biliyor olsan da pratik uygulama öyle hemen olmuyor. O yüzden hep diyorum her fırsatta uçup modele alışmak gerekiyor. Ben de yavaş yavaş modelin uçuş karakterine alışmaya başladım. Bir bocalama devresinin olması gerekiyordu ki normaldir. Alet uçak gibi değil. Olduğu yerde rudder ekseninde 360 derece döndürüp yoluna devam edebiliyorsun. Uçaktan gelen alışkanlıkları atmak gerekiyor. Yakındır böyle uçuşlara devam edebilirsem sana yetişirim merak etme. :D

- Abi range mod da uçuyorum tamamen serbest uçuş gerçi modları da tam çözemedim angel ve horizon değil onu biliyorum, geriye range kalıyor :D, rüzgarın etkisi çok abi inanmayacaksın ama bazen modeli alıp götürecek kadar çokdu. Naze32 TPA diye geçiyor o titreme abi. Birde dün bir şeye şahit oldum 3 kanal ve 4 kanallı helikopterlerin sinyallerin den alıcım etkileniyor 4 defa yere çarptık dan sonra öğrendik etkilendiğini. Mobius lensin de hafif bir çizik den başka zarar yok çok şükür...

- Gerçek den abi birkaç gün uçmayın ca unutuyorsun o yüzden sürekli uçmak gerekiyor. Artık uçmayı alışkanlık etmemiz lazım...

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Konuyu biraz hızlı okudum ama Nesimi bey modelin son halini, son uçuşunu çok beğendim :) Bence çekim için kullanılan kamera ve çekim kalitesi şu aşamada gayet yeterli. anladığım kadarı ile ZMR dayanıklılık konusunda da oldukça başarılı. Yerinizde olsam şu aşamada modeli bu şekilde tutar ve bolca uçardım :halay:

Teşekkürler Mehmet Bey. Dediğiniz gibi olacak zaten. Elimde bir adet yedek frame var. Planlarımı uzun vadede onun üzerinde uygulayacağım. Hatta o modeli komple yeni parçalarla toplayıp bu modeli ikinci model olarak tutmayı planlıyorum. Herkese tavsiye ediyorum ama ben de henüz ESC lerimi değiştiremedim. ZTW esc lere geçip Oneshot kullanmak istiyorum. Daha önce de yazdım zaten. Modeli kıştan önce toplamaya başlamıştım. Kış ayları malum bir şey yapamadım ama bu yaz aksilik olmazsa bol bol uçuş yapacağım.

ZMR nasıl bir frame anlamadım bende. Motor kolu kıran var, gövdeyi ikiye bölen var ama ben yerden yere vurdum hiçbir şey yok. Sanıyorum sorun bende. :D