Sınav hakkında daha detaylı bilgi alabilir miyiz?
Tabi, A sertifikasının uşuşu gayet kolay..
Kalkış, meydan turu, yatay 8, patern ve inis.
Tekrar kalkış, ters yonde bir meydan turu, yukselip pist uzerinde motor kapatip acil durum inisinden ibaret. Toleranslar cok sıkı değil. Zaten amaç modeli kontrol edebildiğinin ve motor durmasını yönetebildiğini göstermek. Ama guvenlik ilkelerinden birisini ihlal edersen direk çakıyorsun. Motorsuz inişte de motor açmak zorunda kalırsan veya piste teker koyamazsan yine direk çakıyorsun.
Uçuşa ilaveten “teorik” sözlü sınav var, güvenlik ve yasal mevzuat üzerine. Bir de uçuş öncesi ve sonrası kontrolleri var tabi.
B sertifikası daha ileri pilotaja yönelik bir belge olduğu için uçuş yoğunluklu bir sınav ve toleranslar daha sıkı. Kısaca program şöyle:
Kalkış ve meydan turu
Yatay 8
Ruzgara karsi bir ic loop
Donus yolunda (ruzgar alti bacagi) ustten baslanan bir dis loop
Ruzgara karsi iki tane arka arkaya tono (hizli olmayacak, tam iki tononun ortasi pilot karsisinda olacak.
Donuste ruzgar alti yonunde yine iki tono, bu sefer ters yone dogru.
Stall turn
Tirmanis ve takiben uc donuslu spin (stall olarak spine girmezsen caktin demektir, keza cikarken de 3 donusten az veya cok olursa yine caktin
)
inis paterni ve inise gelis, son 3 metrede acil durum “pas gecisi”
Ters yonlu ve 40ft altında yapilan bir meydan turu
Normal inis paterni ve 30mlik bir hedef bolgesine teker koyarak yapilan bir inis.
Hareketlerin hepsi patern ucusu gibi birbirine bagli olmak zorunda, bir hareket kotuyse direk cakiyorsun. Genel olarak iyi bir ucusta bir tane kabul edilebilir hata varsa egitmen insiyatifine gore sadece o sorunlu hareketi tekrarlamani isteyebilir.
A sertifikasinda oldugu gibi ucus oncesi ve sonrasi kontrolleri de yine sinava dahil, duruma gore guvenlik ve yonetmeliklerle ilgili sozlu sinav da gerekebilir.
Ha bir de bunlarin Heli versiyonlari var
Helikopter için en azindan A sertifikası almak istiyorum, B’yi zorlamanın benim için pek anlamı yok, A belgesi ile yapabileceklerim bana yeter de artar
ama uçak için uzun vadede B’yi almam şart gibi birşey. B olmadan 7.5kg üzeri model uçuramıyorsun, türbin motorlu model uçurabilme izin belgesi için de yine B sertifikasına sahip olma önşartı var.