Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı
Yarışma öte yanda ilerleye dursun, biz burada modele geri dönelim...
Gerçek uçakta, iniş takımı yuvasının ön tarafında, ana seren yapısının üzeri ve civvarı oldukça kalabalık, bütün uçaktaki en sağlam iki bölgeden birisi burası olduğu için, iniş takımlarının açılıp kapanması ve daha önemlisi açık konumda kilitlenebilmesi için gerekli olan tüm mekanizmalar ana serene tutturulmuş. Ben tasarlasam ben de buraya tuttururdum diye söylemeliyim sanırım
Haliyle bu bölge birhayli kalabalık... Birkaç fotoğrafla görelim dersek:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu kalabalığı bu ölçekte bir modelde tam olarak benzeştirmek imkansız olmasa bile mantıksız, ama aynı zamanda bu kadar kalabalık bir alanı boş bırakıp geçmek de aynı şekilde mantıksız. kısacası ortadaki dengeyi bulmak lazım. Mantıklı olan denge, detayda abartıya kaçmadan, "scale mesafe" kavramını akılda tutarak, hacim kaplayan ve ilk bakışta çok belirgin olan ana elemanları modelde benzeştirmek... Bunları listelersek, olmazsa olmazlar: tam ortadaki basınçlı hava tankı (gerçek uçakta basınçlı hava silahlar ve frenler için kullanılıyordu), yine ortadan geçen ve radyatör ile motor arasındaki soğutma sıvısını (ve ileri modellerde yağı) taşıyan kocaman boru ve üzerindeki kaporta, uçağın iskeletinin uzantısı olan ve öndeki ana spara bağlanan borulardan oluşan yapı, iniş takımlarını açıp kapatan hidrolik pistonlar... Bunlar modele eklemeyi planladığım ana elemanlar. Tabi sanırım söylemeye gerek yok, bu meret uçmak için yapılıyor, haliyle herşeyin olabilecek en hafif şekilde yapılması lazım
Bütün bu alanı bilgisayarda 3D olarak modelleyip, printerdan çıktı alıp cuk diye yuvaya oturtmak olası, ama sanki fazlasıyla ağır olur
zaten model olması gereken ağırlık sınırlarının üst tarafına yakın çıkacak, şansımızı zorlamanın anlamı yok...
Gerçek uçağın kanadının ana sereni ile modelin kanadının ana sereninin konumu çakışık değil. (Eğer tasarımcı serenin yerini birebir kopyalasaydı modelde retractları monte etmek gereksiz bir şekilde karmaşık bir hal alırdı). O yüzden ilk olarak yapmam gereken şey modelde gerçek uçağın sereninin yerini belirlemek ve buraya "göstermelik" (dummy der ya hani gavurlar) bir seren yapısı oturtmaktı. Geri kalan detaylar zaten bunun üzerinde ve etrafında şekillenecektir. ufak bir bilgi daha, gerçek uçağın serenleri, 12 köşeli bir çokgen kesite sahip! neyse ki bu kısımda görünen kısımın üzerinde inceden bir kaporta var ki biz tam olarak 12 köşeli olduğunu göremiyoruz
. Herneyse, 1.6 mm lik bir balsa levhanın ucuna uygun boyutta bir balsa çıta kesip yapıştırdım ve köşelerini de 6gen oalcak şekilde rendeleyip zımparaladım. Bu üst seren ve iki seren arasındaki levhayı temsil ediyor. Alt seren görünmediği için pas geçtim... Sonra 4.8 mm (dikkat edin lütfen, 4.9 yada 4.7 değil, 4.8 mm
) balsa çıtalar ile kanattaki borulu yapıyı kabaca şekillendirip, iniş takımı açma kapama mekanizmasının bağlandığı seren düzlemine dik olan levhaları da 3D yazıcıda basarak bu balsa çıtalara yapıştırdım. çıtaları yerlerine alıştırmak için arka taraflarını şekillendirdikten sonra hepsini de seren sistemine yapıştırdım.
Tam ortada duran hava tankını da elimdeki 1/24 ölçekli plastik modelde verilen hava tankını referans alarak ölçeklendirdim, bilgisayarda bir tasarım yapıp denemek için bastım.
Yerine koyduğumda gördüm ki olması gerekenden daha büyük:
Ayrıca sonradan farkettim ki Trumpeter amca mk2C maketinin içerisinde aslında daha çok mk1 lerde kullanılan tipteki bir hava tankını koymuş... Mk2 lerde kullanılan tank fotoğraflarına bakınarak tasarımı biraz daha iyileştirip, %82 boyutuna küçültünce, ve ufaktan bir "ilüzyon" (düpedüz hile) yapınca daha iyi oturdu (fotoğrafı sonra gelecek)...