Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı

Sümer Yamaner' Alıntı:
Scanner fıkrası var bi de...

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bendeki versiyonda yazıcı da scanner da var [emoji4]

Neyse konuyu iyice bulandırmadan icraat raporuna geçelim.

Bugün balsa tozunda zirveye ulaştım diyebilirim [emoji4]

Önce tüm hücum kenarını yapabilmek ve kanat filetolarına başlayabilmek için orta panelin alt ön tarafındaki kaplamayı da yaptım. Ek yerini tam serenin ortasına gelecek şekilde bıraktım ki arka kısmın kaplaması da yapıştırıldığında ek yerini zımparalayarak eş seviyeye getirme şansım olsun...

Sonra orta panelin de hücum kenarı çitasını yapıştırıp şekillendirmeye giriştim. Tabiki önce rende ile kabasını alıp sonra zımparalanarak.

Orta paneldeki kaplama ve zımpara sonrası hücum kenarının görünümü:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Yeri gelmişken belirtelim, hücum kenarının şekli kanadın aerodinamik performansı için önemlidir. “Doğru” şekli verebilmek için tasarımcının planda verdiği profil kesitlerini kullanarak şablonlar bastım ve şekillendirme sırasında bu şablonlarla kontrol ederek ilerledim.

Planda tasarımcı 7, 12 ve 13 (uç) numaralı sinirlerin çizimlerine hücum kenarının şeklini de eklemiş. Şablonları bu çizimleri kullanarak bilgisayarda tasarlayıp bastırdım:

Kanadın orta panelindeki profil için ise gövdenin planındaki kesit çizimini kullandım...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moderatör tarafında düzenlendi:

Aman Evren Hocam dikkat. Fazla balsa tozu kafa yapmasın [emoji23]

Hücum kenarları şekillendirildikten sonra da kanat filetolarına giriştim...

Alışageldik tasarımlarda kanat filetoları [emoji41] gövdede olur, kanadın üst yüzeyi düz olur. Ancak tasarımcımız Sir Brian Taylor modellerinde bu mühim elemanları çoğunlukla kanada yapıştırılacak şekilde tasarlıyor. Bazen de kısmen kanatta kısmen gövdede olan tasarımlar da sunuyor, misal elimdeki Messerschmitt Bf-109 planında ön taraftaki filetolar kanada arka taraftakiler ise gövdeye sabitleniyor. Laf aramızda bu plana sıklıkla bakmaya başladım bu aralar, sanırım ingiliz tayyareleriyle uğraşmaktan biraz bıkkınlık geldi, özüme dönüp bir alaman tayyaresi yapasım var... hurriden sonra buna mı başlasam ne?... Bi saniye, ne diyorduk, hah fileto, Sir Brian amcanın böyle yapmasının önemli bir nedeni var tabiki, modeldeki kanat-gövde birleşim yerlerini bir şekilde gerçek uçaktaki panel birleşimleriyle denk getirebilmek ve ayrıca olabildiğince boşluksuz bir birleşim sağlayabilmek...

Neyse, laf salatasından çıkıp gelelim modele, filetoları çıkartabilmek için önce gövde yanlarının tam birleşim yeri hizasında traşlanması gerekli idi. Ben modeli MkI den MkII’ye modifiye ettiğim için planda verilen hat artık geçerli değil (mk2 lerde kullanılan Merlin XX motorunun daha önceki motorlardan daha uzun bir gövde gerektirdiği bu nedenle uçağın burnunda 4 inçlik bir ekleme yapıldığı, bunun da modelimizin ölçeğinde 15mm ye tekabül ettiğini ve benim de modelin burnunu 15mm uzattığımı sanırım anlatmıştım :) ) aynı gerçeğinde olduğu gibi bu değişiklik kanat hücum kenarındaki “fairing” (kaporta mı desek?) şeklini etkiliyor. Ben de planı baz alıp uzatılmış buruna göre yeni bir ayrım hattı çizip bu hattı şablon haline getirip bastım. Bu şablonu gövde yanına koyup hizaladıktan sonra da gövde yanlarındaki kaplamaların traşlanması gereken hattı çiziktirdim, ve orada da durmayıp traşladım...

Gövde yanları traşlanınca, hem bu şablonu hem de gövdedeki kanat yuvasının şeklini kullanarak elimdeki en hafif ve yumuşak 6.4mm balsa levhadan bir parça kestim:

Bu parçayı yerine alıştırıp nihai şeklini verdikten sonra diğer taraf için de bir kopyasını çıkardım ve her ikisini de yerlerine oturtup kanada yapıştırdım:

Bunlara ön alt kısımda kanattan kaputun arkasına kadar uzanan parçalar da eklendikten sonra yer yer balsa yer yer de hafif macun kullanılarak son şekillendirmeleri yapılacak...

Kanat filetolarının arka taraftaki uzantılarını da yapmaya başlamak için kanat inşaatın hayli erken safhalarında kırılarak yerlerinden kopan minik üçgenimsi çıkıntıları da yeniledim...

Sonunda havalar makul sicakliğa düştü, artık akşamları (ama ancak güneş batmasına yakın saatlerden itibaren) balkonda çalışabiliyorum. Yoksa bu kadar zımparayı zor yapardım :) bu hızla haftasonuna doğru filetoları tamamlamak niyetindeyim... bu akşamlık bu kadar, kalın sağlıcakla :)

Senin oradaki havaları bilmem ama bu konuyu takip ettikçe bana sıcak basıyor....

:agreed: :saygilar:

Pek belli etmesem de basindan beri konunun takipcisiyim. Arada bir canim cekmiyor da degil...

Allahtan hayatimda hic duymadigim detaylara giriyorsun da, kendime "helicisin sen, tozsa karbon tozu var, balsa neymis" diyip bulasmiyorum [emoji23][emoji23]

Özgür Evren Varol' Alıntı:
...
Yeri gelmişken belirtelim, hücum kenarının şekli kanadın aerodinamik performansı için önemlidir. “Doğru” şekli verebilmek için tasarımcının planda verdiği profil kesitlerini kullanarak şablonlar bastım ve şekillendirme sırasında bu şablonlarla kontrol ederek ilerledim.

Planda tasarımcı 7, 12 ve 13 (uç) numaralı sinirlerin çizimlerine hücum kenarının şeklini de eklemiş. Şablonları bu çizimleri kullanarak bilgisayarda tasarlayıp bastırdım:
...

Olmadı bir 3B (üç boyutlu) bir yazıcımız şöyle şablonlar basalım. :( Hücum kenarı kesitlerini hala parmaklarımı kıvırarak zımpara ile vermeye çalışıyorum... (kıskançlık için olan bir gülen yüz bulamadım, koyacaktım yoksa).

Emre Kaman' Alıntı:
...
Allahtan hayatimda hic duymadigim detaylara giriyorsun da, kendime "helicisin sen, tozsa karbon tozu var, balsa neymis" diyip bulasmiyorum [emoji23][emoji23]

Ah Emre ah! Sen anlamazsın. O balsa tozunun yerini beyaz toz bile tutmaz! :p

Foruma birkaç gündür sadece cepten bakıyordum, bazı mesajlar görünmüyordu bile "content not available" gibi anlamsız bir uyarı mesajı çıkıyor bazı mesajların yerine... Herkese de cevap veremedim bu arada kusura bakmayın :)

Hazır bilgisayardan bakarken hızlı bir geri dönüş yapalım...

Burak Küçükerol' Alıntı:
Manfred dayıma kaşkol bile bağlamışlar, scale modelcilik böyle bir şey olsa gerek :D :D :D

Kaşkolsuz manfred olmaz ki :) kaşkolsuz birinci dünya savaşı avcı pilotu olmaz, olsa bile uzun süre hayatta kalamaz, boynu tutulur sonra kafasını çeviremediği için düşmanı göremez, vurulur, ölür. Bir nevi doğal seleksiyon...

ahmet atıcı' Alıntı:
:laugh: :laugh:
Evren bey 1.ve 2. resimde zanlı olay mahallinde görünüyor,3.resim de ise ordan ayrılmış. :laugh:
Diğer tarafta ise durum farklı,hani oradan da kırık matkaba denk geldi diyeceğim kadar yol bile almamış.Bu durumda her zaman başıma gelen olay yine sıvanma olayı matkaba öyle yapışıyor ki matkabın malzemeye batmasına engel oluyor.Tabi Levent abinin dediğini de yabana atmamak lazım . :saygilar:

Ahmet bey, fotoğrafların ham halleri (24MP) elimde mevcut oradan tekrar bakıp kontrol edeceğim, açıkçası ben görsel olarak zanlının varlığını teyid edemedim. ikinci fotoğrafta orada olması imkansız, zira o fotoğrafta görünen ön yüzdeki dairesel ve derin çizik zanlının olay mahalinden kaçarken yolaçtığı çiziktir. Parçanın alnını tornalarken her devirde bir olacak şekilde bir takırtı ve makinada da eş zamanlı bir sarsıntı var idi, besmelli kalem aluminyumdan daha sert bir cisme çarpıyordu. Bir noktada bu takırtı bir nevi rahatlama takıntısı oldu, o anda durdurdum ve bu dairesel kesiği farkettim. İçerdeki şey, artık herne ise, kalemin kuvvetiyle yerinden çıkmış ama parça da dönmeye devam ettiği için kalemle parça arasında sıkışıp üç metal içinde en yumuşak olan aluminyumu ezerek kendisine firar yolu açmış olarak değerlendirdim... Görsel olarak henüz teyid edememiş olsam da zanlının kırık matkaptan başka bişey olması çok olası değil... Zira mikroskobik birşeyden bahsetmiyoruz burda, kesitteki 4 mm lik matkabın ulaşabildiği en derin yer ile parça yerinden çıktıktan sonra net bir şekilde görünen, klavuz deliğinin ulaştığı yer ortada, dikmenin o bölgedeki dış çapı 11.5 mm, yani en azından 2-3 mm lik birşeyden bahsediyoruz. Ayrıca fotoğraflarda tornada açmaya çalıştığım eksenel delikte de matkabın tam bu noktaya kadar ulaşıp daha fazla ilerleyemediği de görülmekte. O delme sırasında da alın tornalamadakine benzer şekilde devirle eş frekanslı bir takırtı geliyordu, ben de çok zorlamadım açıkçası.

Diğer tarafın neden delinemediği ise hala muamma :) yanlış hatırlamıyorsam iki yada üç farklı matkapla denedim anca fotoğrafta görüldüğü kadar ilerleyebildim. Dahası, yeni dikmeyi işleyince aynı matkapla o dikmeyi çok rahat bir şekilde deldim... İnşaata renk katan öğretici bir tecrübe olmuş oldu bu da :)

Kadir Kurt' Alıntı:
Tv de bir programda görmüştüm. Telefondan bir tarama uygulamasi ile kendilerini taratıp 3d yazıcıdan kendi modellerini basıyorlardı.
Evren bey o kadar emekle bu modeli inşa ediyorsunuz pilot figürü olarak kendinizi koyarsaniz tam olur :)

Teşekkür ederim, açıkçası cep telefonu uygulamalarından haberim yoktu ama birkaç farklı açıdan çekilmiş fotoğraflarla bilgisayarda yapılabildiğini biliyorum. Sonuçta telefon dediğimiz de bilgisayardan farklı değil, yapabilmesine şaşmamak lazım. Ciddi ciddi düşündüğüm birşeydi ama dediğim gibi Sümer abinin kafasını bir pilot gövdesine oturtmak daha mantıklı geliyor :coolxf: uçak kaza kırım yaşarsa suçlayacak birisi olması lazım dimi :rolleyes:

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Ben şahsen bilmiyorum Evren Hocam :rolleyes: :islik:

Sayın adminim, fıkra şudur :

Komutan emir erini çağırmış
- Bana çabuk bir Lazer yazıcı bul getir.
- Emredersin komutanım.
Bir Saat sonra emir eri yanında başka bir er ile gelmiş.
-Lazer yazıcıyı getirdim komutanım.
-Hani nerde lan?
-Komutanım bu arkadaş laz bir erdir ve bizim bölükte yazıcıdır!
-Ulan iyiki scanner istememişiz be!

:)

Aman Evren Hocam dikkat. Fazla balsa tozu kafa yapmasın [emoji23]

Yapsın yapsın yapmayacaksa kalitesiz balsa demektir :D

Deniz Tanrıverdi' Alıntı:
Senin oradaki havaları bilmem ama bu konuyu takip ettikçe bana sıcak basıyor....

:agreed: :saygilar:

İyi ya, sizin o taraflarda havalar soğudu iyice, içini ısıtıyordur, takibe devam et :laugh: yanına bir fincan da kahve al sıcak sıcak ohh :RCKolik:

Emre Kaman' Alıntı:
Pek belli etmesem de basindan beri konunun takipcisiyim. Arada bir canim cekmiyor da degil...

Bu konu, bilemedin bir sonraki inşaatımın konusu bittiğinde hepiniz uçakçı olacaksınız :lol: :lol: :lol: :RCKolik:

Omer Erkan' Alıntı:
Olmadı bir 3B (üç boyutlu) bir yazıcımız şöyle şablonlar basalım. :( Hücum kenarı kesitlerini hala parmaklarımı kıvırarak zımpara ile vermeye çalışıyorum... (kıskançlık için olan bir gülen yüz bulamadım, koyacaktım yoksa).

Ah Emre ah! Sen anlamazsın. O balsa tozunun yerini beyaz toz bile tutmaz! :p

Ömer bey, aslında hücum kenarını şekillendirirken yaptığım şey sizinkinden çok farklı değil. Tamamen el ile çalışıyorum, önce rende ile 5-6 köşeli bir kesite indirgiyorum çitayı, sonra uzun zımpara bloğumla köşeleri yumuşatıyorum, gözle görünmese de zımpara sonunda çita muhtemelen 15-20 köşeli bir kesite kavuşuyor. En son olarak da ya sünger zımpara ile ya da elimde o yoksa zımpara kağıdını elimde tutup parmaklarımla kabaca gerekli yuvarlaklığı verip zımparalayarak kösesiz eğrisel kesite ulaşıyorum. Şablonlar ise sadece genel kontrol için, %100 aynısı olduğunu da söyleyemem, zaten imkansız gibi birşey, sonuçta sinirler inşaat sırasında ister istemez şekil değiştiriyor, üzerine kaplama da geliyor, tam olarak plandakine bire bir uyması imkansız gibi birşey, en azından benim işçiliğim ve sabırım ile imkansız diyebilirim, yapan varsa helal olsun :) Önemli olan profilin genel olarak verilebilmesi ve bu profilin kanat boyunca uniform olması... Farkındaysanız şablonlar ile nihai ulaşılan kesitin karşılaştırmasını paylaşmıyorum :) Sümer abi orda hazırda bekliyor, hemen "olmamış bu" diye yazacak paylaşırsam :)

Şablonlar için de 3D yazıcıya gerek yok, hatta her ne kadar tasarımı yapıp baskıya hazır hale getirmiş olsam da, bakıyı başlatmak 2 günümü aldı. Resmen vicdan muamelesi yaptım kendi kendime. "tembel herif, 3d baskı ile şablon yapmak da neyin nesi, planın fotokopisini çek, kes ilgili kısmı yapıştır bir balsa artık parçasına, kes balsayı al sana şablon" diye kendime kızdım sürekli, ama iki gün geçip o kadar basit şeyi yapmayınca "tamam anlaşıldı yapmıycan, daha fazla zaman kaybetme, başlat şu baskıyı" diyerekten tembelliğime yenik düştüm :D

...Bu konu, bilemedin bir sonraki inşaatımın konusu bittiğinde hepiniz uçakçı olacaksınız :lol: :lol: :lol: :RCKolik:

Sen bu helicileri bir Sümer abiye sor Evren hocam. :laugh: 2 konu sonra seni airwolf yaparken görüyorum ben aksine. :lollol: :lol: :lol:

Türker Akgün' Alıntı:
Sen bu helicileri bir Sümer abiye sor Evren hocam. :laugh: 2 konu sonra seni airwolf yaparken görüyorum ben aksine. :lollol: :lol: :lol:

Airwolf hayır, Super Cobra evet :)

Türbin motorlu ultra detaylı bir süper cobrayı sıfırdan, tabiri caizse "el yapımı" olarak yapınca hepiniz hobiyi bırakırsınız :D boş duramayacağınız için de uçaklara geçersiniz :p planım bu şimdilik.

Baktım bu da olmuyor, cobraya "live ammunition" koyarım o zaman kesin :coolxf: :coolxf: :coolxf:

Foruma birkaç gündür sadece cepten bakıyordum, bazı mesajlar görünmüyordu bile "content not available" gibi anlamsız bir uyarı mesajı çıkıyor bazı mesajların yerine... Herkese de cevap veremedim bu arada kusura bakmayın :)
Evet ne yazık ki bu şekilde iki sorun yaşanıyor Tapatalk kullanımında :

-- Bazı mesajlar hiç gözükmüyor
-- Bazı mesajların içeriğinde "content not available"

Tapatalk her iki sorun ile ilgili en az 2 konu açıp, 4-5 defa güncelledim ama herhangi bir geri dönüş olmadı ne yazık ki :-\ :embarras: :angry:

Kanat filetolarının gövde tarafındaki sınırları belli olunca servoların konektörlerinin yerlerini kesip biçmeye geçtim. İç taraftan daha önceden işaretlediğim “teorik” konumları iğneler yardımıyla kontrol edip, filetolarla çakışmadıklarından emin olunca kestim, konektörleri bu açıklıklara yerleştirip sıcak silikon marifetiyle sabitledim...

Sonra filetolarla devam ettim. Önce kanat üstündeki merkez hattı işaretledim, sonra da bu merkez hattı ve planda verilmiş olan çizimleri referans alarak ve bir esnek cetvel yardımı ile filetoların kanadın dış tarafına doğru olan sınırlarını işaretledim:

Kısmen balsa kısmen de hafif macun ile şekillendirilecek olan filetoların etekleri bu kademeli hatta sonlanıyor olacak...

Sonrasında da hücum kenarı ile kaput arasındaki boşluk üzerinde çalışmaya başladım. Öncelikle parça parça balsalar kullanarak iç sınır olacak olan ve gövde ile öpüşen alanı oluşturdum.

Bunların üst yüzeylerini kabaca eş seviyeye getirip 2.4mm balsa levha ile kapattım:

Son olarak de gövdeyi maske bandıyla korumaya alıp önce testere sonra oyma bıçakları en son olarak da zımpara ile girişip tam birleşim yerini gövde ile eş seviyeye getirdim:

Gövdeyi ayırdığımda manzara şu şekilde:

Dış yüzeylerin nihai şekillendirmesi ve fiber kaplama sonrasında içeriye de küresel bir dremel zımpara ucu ile girişip hem görüntüyü güzelleştiririm hem de gereksiz ağırlıkları atarım muhtemelen...

Evet ne yazık ki bu şekilde iki sorun yaşanıyor Tapatalk kullanımında :

-- Bazı mesajlar hiç gözükmüyor
-- Bazı mesajların içeriğinde "content not available"

Tapatalk her iki sorun ile ilgili en az 2 konu açıp, 4-5 defa güncelledim ama herhangi bir geri dönüş olmadı ne yazık ki :-\ :embarras: :angry:

Tapatalk uygulamasını kullanarak “yahu bu tapatalkı da sevemedim gitti” yazsam ayıp olur mu [emoji23][emoji23][emoji23]

Tapatalk uygulamasını kullanarak “yahu bu tapatalkı da sevemedim gitti” yazsam ayıp olur mu [emoji23][emoji23][emoji23]

Yok canim neden olsun [emoji23][emoji23]

Filetolarla devam...

Plan, eldeki resimler ve Sümer Abinin 24 mikyaslı plastik modelini kullanarak kanat filetolarının kesitini kabaca belirleyip bu kesite sahip olan minik balsa parçalar kesip (dikkat edin, 3b baskı değil, balsadan kesiyorum, bugün günümdeyim yani :) ) belirli aralıklarla yapıştırdım. Bunlar hem dolgu hem de sonrasındaki şekillendirme için referans olacaklar...

Sonra “çita” çıkarıcımı kullanarak 5x6.5 mm lik bir balsa “çita” çıkardım :) bu çıtayı da çıta makasıyla göz kararı 2 cm lik parçalara ayırdım...

Sonra bu parcalari da tek yan jiletle üçgen kesitli olacak şekilde ikiye ayırdım. Daha kalın olanları ön kısımlara ince olanları arkalara doğru yerleştirip yapıştırdım.

Son olarak da hafif balsa macunu ile (Türkiyede nalbuarda yada yapı marketlerde “pamuk macun” olarak bulabilirsiniz) doldurup çok kaba ilk şekli verdim:

Şekil verme sırasında ressam spatulaları kullandığım için kendimi Picasso gibi hissetmedim değil, amma velakin gerçekte elimde mala ile sıva yapmaya daha yakındım [emoji12][emoji12][emoji12]

Modeli öylece kurumaya bıraktım. Yarın macunlarla zımparaları tokuşturup neler olduğunu görürüz :) muhtemelen orda burda kalmış olabilecek çukur noktalar için bir kat daha macun çekmek gerekecektir.

Bu kadar emek sonrası insan bu modeli nasıl uçurur gerçekten merak ediyorum. Gerçi sen daha önce bahsetmiştin bu konudaki rahatlığını Evren Hocam ama ben İnan yerden kaldırmaya cesaret edemezdim [emoji16]