Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Bu kadar emek sonrası insan bu modeli nasıl uçurur gerçekten merak ediyorum. Gerçi sen daha önce bahsetmiştin bu konudaki rahatlığını Evren Hocam ama ben İnan yerden kaldırmaya cesaret edemezdim [emoji16]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bu kadar emek harcayıp yerde bırakırsak o zaman yazık olur bütün emeklere :)

Özgür Evren Varol' Alıntı:
Bu kadar emek harcayıp yerde bırakırsak o zaman yazık olur bütün emeklere :)
Bak bu bakış açısını tuttum Hocam [emoji108][emoji106]

Gerçektende müthiş emek ve işçilik var.Kırımsız günlerde uçar inşallah.Eline sağlık Evren.

...
Sonra “çita” çıkarıcımı kullanarak 5x6.5 mm lik bir balsa “çita” çıkardım :) bu çıtayı da çıta makasıyla göz kararı 2 cm lik parçalara ayırdım...
...
Son olarak da hafif balsa macunu ile (Türkiyede nalbuarda yada yapı marketlerde “pamuk macun” olarak bulabilirsiniz) doldurup çok kaba ilk şekli verdim:
...

Evren bey, tower'da bu çıta çıkarıcıdan iki ölçü var; 6-3/4" ve 8-1/4" Sizdeki hangisi?

Bir de balsa macunu su bazlı mı, yoksa solvent falan mı. Çünkü su bazlı mikrofil macunun üzerine kaplama yapmaya çalıştığımda kaplamanın yapışkanlı yüzeyine toz şeklinde yapışıyor ve ayırıp düzeltmek istediğimde tekrar yapışmıyor.

Murat Evitan' Alıntı:
Gerçektende müthiş emek ve işçilik var.Kırımsız günlerde uçar inşallah.Eline sağlık Evren.

Teşekkür ederim Abi. İşin aslını isterseniz henüz yolun yarısındayız. Ölçekli modelcilikte inşaatı iki ana safhaya ayrılır, birisi inşşatın kendisi, ki ben bu modelde şu an bu aşamanın sonuna geliyorum, ikinci aşama da gavurların "finishing" dediği, detaylandırma aşaması. Esas emek yoğun aşama açıkçası ikinci aşama ve model tamamen bittiğinde görülecek olan şey de o aşamada yapılan emektir :) Kısacası, uçurarak değil ama detaylandırmada çuvallayarak şu ana kadarki emeklerin hepsini çöpe atmak da mümkün :eek:

Omer Erkan' Alıntı:
Evren bey, tower'da bu çıta çıkarıcıdan iki ölçü var; 6-3/4" ve 8-1/4" Sizdeki hangisi?

Bir de balsa macunu su bazlı mı, yoksa solvent falan mı. Çünkü su bazlı mikrofil macunun üzerine kaplama yapmaya çalıştığımda kaplamanın yapışkanlı yüzeyine toz şeklinde yapışıyor ve ayırıp düzeltmek istediğimde tekrar yapışmıyor.

Ömer Bey sanırım çıta çıkarıcısını değil makası kastettiniz. Kullandığım çita çıkarıcısı tek boy:

Makasta ise 8-1/4" ü kullanıyorum.

Ben bu mereti aldığımda (8 yıl önceymiş :) ) sadece tek boy vardı. Şimdi mesajınızı görünce kontrol ettim, 3 modele çıkmışlar. Şu an yeniden alacak olsam ya 8-1/4" i yada yeni çıkardıkları şu "ultimate" olanını alırdım:

Yeni olana bir de ayarlanabilir açı klavuzu koymuşlar, belli bir açıda çoklu kesim yapmak gerektiğinde pratik olacaktır. Bendekinde sadece 90 derece ve 45 derecelik kesimler için klavuz var, geri kalanları tabladaki çizgilere manuel olarak hizalayarak kesmeniz gerekiyor. Bir iki çıta keserken sorun değil ama çoklu kesimde her çıtayı hizalamak vs çok pratik olmuyor açıkçası.

Kullandığım balsa macunu su bazlı. Ben film kaplama yapmadığım için bahsettiğiniz problemi hiç yaşamadım. Ben doğrudan epoksi ve cam elyafı kumaş kaplayarak dış ortamdan izole ediyorum bu "pambıh" macunları :)

Bugün kanat filetolarının şekillendirmesine devam ederken bir yandan da kanat uçlarına giriştim. Aslında bunları 3 boyutlu yazıcıyla basıp kalıbını alıp fiberasstan, söküleybıl takıleybıl bir şekilde yapmak istiyordum ama bir türlü modellemesini yapamadım. Baktım olmayacak, konvansiyonel yönteme, yani dahdaya döndüm :) çok canım isterse dahtadan yapılma parçaların da kalıbını alabilirim gayet güzel bir şekilde...

Öncelikle plandan kanat ucunun üst görünümünü, en kesitini ve 13 numaralı sinirin (kanat ucunun başladığı yer) çizimlerini alıp 0.8mm kontraplaktan bu parçaları kestim ve gerekli hizalamaları yapıp birbirlerine yapıştırdım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu kontraplak parçalar şekillendirme sırasında sınırları gösteren referans olacaklar.

Sonra kontraplakların arasındaki hacimleri elimdeki en yumuşak ve hafif 6.4mm balsa levhadan kestiğim parçalarla doldurdum.

Sonrasında da bu kütükleri şekillendirmeye giriştim. Hani hep yazıyorum ya, önce testere, sonra rende, en son zımpara kullanılmalı diye, buyrun bu aşamaları burada görelim.

Yukarıda görünen kütüklere önce testere ile giriştim. Testerenin işi bittiğinde elimde şöyle birşey kalmıştı:

Kaba, ama son şekli andıran bir yapı... testere olay mahalini terkeder terketmez rende göreve başladı, sonuç:

Sınırlara oldukça yaklaşılmış, daha yuvarlak hatlara sahip ama hala düzgün olmayan bir yüzey...

Sırayı tabiki zımparalar aldı. Önce blok zımpara (80 takiben 150 numero) sonra 150 numero elde “freehand” en son olarak da 240 numero sünger zımpara...

Sağda solda kanal ufak çentikler macun uygulaması sonrasında düzeltilecekler. Zaten nihai şekillendirme bu parçalar kanada tutturulduktan sonra yerlerinde yapılacak.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Bu ön şekillendirme sonrasında, aileron menteşe pimlerinin geçeceği delikleri de açtıktan sonra kanat uç parçalarını yerlerine birkaç noktadan ince CApon ile “puntolayarak” geçici olarak tutturdum. Nihai şekillendirmeden sonra bu parçalar tekrar sökülüp içleri olabildiğince boşaltılıp (hafifletme) tekrar ama bu sefer kalıcı olarak yapıştırılacaklar.

Kanat uçları ve aileronlar da gelince tam bir uçak oldu sonunda bu da...

Moderatör tarafında düzenlendi:

Kanat uçları ve aileronlar da gelince tam bir uçak oldu sonunda bu da...
Aynen %p Maiden gittikçe yaklaşıyoruz :bravo: :halay:

...Baktım olmayacak, konvansiyonel yönteme, yani dahdaya döndüm :) çok canım isterse dahtadan yapılma parçaların da kalıbını alabilirim gayet güzel bir şekilde...

Evren hocam uçak değilde dahdadan heykel yapıyorsun sanki. :bravo: Maşallah el mahareti de üst seviyede, sanatsal bir yapıt oluyor. :coolxf: :saygilar:

Sumer abi daha gormemis sanirim, olmamis "0" derdi [emoji1]

Emre Kaman' Alıntı:
Sumer abi daha gormemis sanirim, olmamis "0" derdi [emoji1]
Yok yaa. Ümitsiz vaka. Ben karışmıyorum artık. [emoji38]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Uçak resmen ortaya çıkmışta neredeyse uçacak.Vallahi tebrikler 10 numara duruyor herşey.

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Aynen %p Maiden gittikçe yaklaşıyoruz :bravo: :halay:

Sayın adminim, teorik olarak, servoları kontrol yüzeylerine bağlarsam bu meret şu an uçar durumda diyebiliriz :) Ama sanırım anlamsız bir hareket olur :D, az daha sabır diyelim. 2017 bitmeden maiden yapma şansımız yüksek görünüyor... 2018 de detaylandırma yılı olur artık.

Türker Akgün' Alıntı:
Evren hocam uçak değilde dahdadan heykel yapıyorsun sanki. :bravo: Maşallah el mahareti de üst seviyede, sanatsal bir yapıt oluyor. :coolxf: :saygilar:

Teşekkür ederim :)
Ne yalan söyleyeyim, dahtaları yontarken kendimi mermerden Davud heykeli çıkartan Michelangelo gibi hissetmedim değil :p :p :p Ama el becerimin üst seviyede olduğuna katılmıyorum, o kadar becerikli olsam o kontraplaklara ihtiyacım olmazdı :) sadece tecrübeli ellere ve zaman içinde "deneye-yamula" öğrenilmiş tekniklere sahibim :)

Sümer Yamaner' Alıntı:
Yok yaa. Ümitsiz vaka. Ben karışmıyorum artık. [emoji38]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Akıllı adamın hali bi başka oluyor :halay:

Murat Evitan' Alıntı:
Uçak resmen ortaya çıkmışta neredeyse uçacak.Vallahi tebrikler 10 numara duruyor herşey.

Teşekkürler :)

Haftasonu model üzerindeki çalışmalarım çoğunlukla iniş takımlarının ve iniş takımı yuvasının detaylandırılması üzerine yoğunlaştı... Fotoğraf ve açıklamaları birazdan paylaşırım, ama önce yine bir mini yarışma yapalım mı ne dersiniz? :halay: :halay: :halay:

Önce kurallar:

Az sonra bir fotoğraf paylaşacağım, bu fotoğraftaki objenin modelde ne için kullanılacağını doğru tahmin eden ilk kişi ödüle hak kazanacak. Ödül bir adetle sınırlıdır.

Herkesin sadece 1 (yazıyla "bir") tahmin hakkı olacak, ona göre iyi düşünüp taşınıp cevabınızı yazın :coolxf:

Yarışma bu cuma (17 Kasım 2017) saat 23:59 (TSI) a kadar sürecektir. Eğer bu saatte hala doğru bilen çıkmaz ise ödül bana kalacak :D

Ödül 1/48 ölçekli Hurricane plastik modeli olup yarışmayı kazanana sunulacak olan 3 boyama/bitirme alternatifinden seçilen halde bitirilecek ve teslime edilecektir. Yarışma düzenleyicisi ödül modelin tamamlanma tarihi hakkında hiçbir taahhütte bulunmamaktadır :coolxf:

:RCKolik: :RCKolik: :RCKolik:

Düzenleme: Yarışma süresi bittiğinde hala hiçkimse tam doğru cevabı verememiş olursa, ancak eğer yeterince yakın cevap verdiğine kanaat getirdiğim bir yarışmacı olursa, ödülü ona verebilirim.

Doğru bir cevap verilmediği sürece verilen cevaplara herhangi bir yorum yapmayacağımı da bildiririm :RCKolik: :RCKolik: :RCKolik: