Modelin yürür veya yüzer
hale gelmesi için bir de pervaneye ve motoru pervaneye bağlayacak şafta ihtiyacı var. Açıkçası halen pervaneyi tasarlamaya başlamadım bile. Ama tembellik edecek fazla vakit kalmadı, yarın onu da aradan çıkartmam lazım.
Şaft ve yatakları için torna başına geçtim. Planım elimdeki 3.2 mm çaplı pirinç çubuğun bir ucunu 3mm ye indirip M3 diş açmak pervaneyi de bi dişli tarafta somunlarla monte edip sıkıştırmaktı. Ama son anda hatırladım ki M3 paftam yok. 2, 2,5 ve 4mm var arada 3 yok! Ne yapsam diye düşünürken imperyal sisteme geçmeye karar verdim, nede olsa gemi de amerikan dimi. Elimde 4-40 pafta vardı, şaftın ucunu da 4-40 dişüstü çapına getirmek için yaklaşık 2.75 mm’ye indirdim:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Sonra da 4-40 diş açtım
Pervane ucu tamam olunca şaftın boyunu da ölćüp keserek nihai haline getirdim.
Şaft tamam olunca da kovanla arasındaki yatakları üretmeye giriştim. Malum kovan 6.4 mm dış çapa ve yaklaşık 6 mm iç çapa sahip. Şaft ise 3.2 mm çapta. Yani arada epey bir fark ve boşluk var. Bu yüzden kovanın her iki ucunda şaft çapında bir yatağa ihtiyaç var. Bu yataklar arasında kalan kovanın içine de gres doldurarak pervane şaftının su sızdırmazlığını sağlayacağım.
Yataklar için bir aluminyum çubuğu işlemeye başladım. İlk adımda 3.2 mm lik delik deldim merkezine:
Sonra da bu parçanın ucunu kovanın içine girebilecek hale getirdim
Bu şekilde şaft kovanınjn her ikiucuna birer tane yatak ürettim:
Şaft/yatak uyumu:
Ve yataklar yerlerine geçmiş haldeler:
Günün son işi olarak da eski kumandamda yeni bir model oluşturdum ve dümen servosuyla hız kontrolü alıcıya bağlayıp ayarlarını yaptım.
Model bu haliyle ve tüm ekipmanla yaklaşık 950 gram geliyor. Tasarımcıya göre modelin ideal deplasmanı 2.5 kilo olmalı. Bu da modele balast olarak 1.5 kg kadar kum veya kurşun koyabileceğim demektir
Bugünlük bu kadar, yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz