Tek Rakibim Amerikan Donanması! :D

Mahallemizin delisi bu modeli bitirip, 10 günde yüzer hale getirebilir mi ?

• Kullanılan toplam oy
    23
  • Anket kapatılmış .
Ne olursa olsun , bizim delimiz en sağlam deli, bundan şüphesi olan varsa anlık bir gafletine ya da dalgınlığına verebilirim ;D
Ha , konu ben olaydım , bir yıl değil 3-5 yıl bile süre verebilirdiniz ama , @Özgür Evren Varol 'dan bahsediyoruz , füzeleri gönder başkannnn ;D:lol:

Günün güncellemelerine başlayalım...

Bugünün planında gövdenin kaplamasının tamamlanması vardı. Gövde yanları planda 4.5mm balsa ile kaplansın denmiş, ben burda bir kırtasiyede 4mm lik balsa bulup ellerinde kalan son iki levhayı kapıp geldim.
Gövdenin arka kısmında balsa levhalar su yönü dikey olacak şekilde kullanılıyorlar. Gerekli kaplama yüksekliğini ölçüp elimdeki levhaya çizdim, bir levhadan toplam 10 tane parça çıkıyor, bu da arka yarı için yeterli olur:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu parçaları kestim:

Ve gövde yanlarındaki yerlerine yapıştırmaya başladım, ilk olarak orta kısımda buruna doğru daralmanın başladığı yerin hemen gerisinden başladım ve her iki tarafa da ikişer levha yapıştırdım.

Gövde arkasının yanları tam kapanmadan önce servonun ve motorun modele montajını da aradan çıkartayım dedim. Servo kolay, iki dahta parçası eşit boyda kesilip tabana yapıştırıldılar. Birisi üçgenle desteklendi diğerine servonun kablosu için bir çentik açıldı ve bir çıta ile yandan desteklendi:

Motorun montajı için şaft kaplinini yapmam gerekliydi. Elimde şu vardı:

Bunlar 10 sene önce Hurricane’in flapları için aldığım şeyler, hatta hani şu Sümer abinin ödülü kazanmasını sağlayan şeyler :)

Bir tarafı 3 diğer tarafı 3.2 mm olan bir kaplin. İşin güzel yanı kaplinler demonte. Benim hem motor hem pervane şaftım 3.2 mm çaplı. İki seti harmanlayıp her iki ucu da 3.2mm olan bir kaplin yaptım. Doğal olarak bir tane de her iki tarafı da 3mm olan kaplinim oldu. Onu da kullanırız elbet biryerlerde

Bu kaplinlerin boylarını poslarını ölçüp motoru model içinde koymam gereken yeri, yüksekliği ve açıyı belirleyince hemen bir motor montaj yatağı tasarladım ve 3D yazıcıyla bastım:

Motoru monte edip model üzerindeki hizalamasına bakıp son ölçümleri yaptım.

Bu son hizalama ve ölçümler sonucunda motor montaj parçasının modele yapıştırılacak kısmının tasarımını da tamamlayıp bastım:

alttaki parça modele yapışarak sabitlenecek, üstteki parça da alttaki parçaya vidalanarak sabitlenecek, gerektiğinde güvertedeki açıklıktan sökülüp takılabilecek.

Dikkatli hizalama çalışmaları sonrasında alt yatak yerine yapıştırıldı:

Hem servo hem de motor montajı netleşince gövde yanlarını kaplamaya devam ettim. Önce arka tarafı tamamladı

Sonra öne geçtim. Ön tarafta parçalar gövdenin kıvrımlarını daha rahat takip edebilsin diye lif yönlerini hücum kenarına, pardon :) baş bodoslamaya paralel olacak şekilde kestim:

Tüm kaplama bitince de modeli ve zınpara bloğunu alıp balkonun yolunu tuttum. Balsa tozunu da çok özlemişim...

Zımpara sonucu modelin gövdesi gayet güzel bir hal aldı. Sanki koy beni suya gideyim der gibi bir hali vardı :) hatta Deniz de bir ara hadi gidip yüzdürelim dedi, dahtaların bu halleriyle suya girmelerinin ne gibi sonuçlar doğuracağını anlatınca, “tamam o zaman, gece ben uyurken dahtaları o özel boyanla boyayıp korumaya al, yarın gidip yüzdürelim!” diye buyurdu ;D

Modelin burnunun en ucuna (baş bodoslama) sert ağaçtan (ıhlamur kullanacağım) bir çıta yapıştırıp yontarak ve zımpara ile şeklini verince gövdenin ana inşaatı bitmiş olacak. Nihai tesviye, köşelerin yuvarlatılması vs bitince de (yarın) tüm gövde iki üç kat dolgu verniği ile doyurulup sudan etkilenmez hale getirilecek ve boyamaya başlanacak.

Modelin yürür veya yüzer :) hale gelmesi için bir de pervaneye ve motoru pervaneye bağlayacak şafta ihtiyacı var. Açıkçası halen pervaneyi tasarlamaya başlamadım bile. Ama tembellik edecek fazla vakit kalmadı, yarın onu da aradan çıkartmam lazım.
Şaft ve yatakları için torna başına geçtim. Planım elimdeki 3.2 mm çaplı pirinç çubuğun bir ucunu 3mm ye indirip M3 diş açmak pervaneyi de bi dişli tarafta somunlarla monte edip sıkıştırmaktı. Ama son anda hatırladım ki M3 paftam yok. 2, 2,5 ve 4mm var arada 3 yok! Ne yapsam diye düşünürken imperyal sisteme geçmeye karar verdim, nede olsa gemi de amerikan dimi. Elimde 4-40 pafta vardı, şaftın ucunu da 4-40 dişüstü çapına getirmek için yaklaşık 2.75 mm’ye indirdim:

Sonra da 4-40 diş açtım

Pervane ucu tamam olunca şaftın boyunu da ölćüp keserek nihai haline getirdim.

Şaft tamam olunca da kovanla arasındaki yatakları üretmeye giriştim. Malum kovan 6.4 mm dış çapa ve yaklaşık 6 mm iç çapa sahip. Şaft ise 3.2 mm çapta. Yani arada epey bir fark ve boşluk var. Bu yüzden kovanın her iki ucunda şaft çapında bir yatağa ihtiyaç var. Bu yataklar arasında kalan kovanın içine de gres doldurarak pervane şaftının su sızdırmazlığını sağlayacağım.

Yataklar için bir aluminyum çubuğu işlemeye başladım. İlk adımda 3.2 mm lik delik deldim merkezine:

Sonra da bu parçanın ucunu kovanın içine girebilecek hale getirdim

Bu şekilde şaft kovanınjn her ikiucuna birer tane yatak ürettim:

Şaft/yatak uyumu:

Ve yataklar yerlerine geçmiş haldeler:

Günün son işi olarak da eski kumandamda yeni bir model oluşturdum ve dümen servosuyla hız kontrolü alıcıya bağlayıp ayarlarını yaptım.
Model bu haliyle ve tüm ekipmanla yaklaşık 950 gram geliyor. Tasarımcıya göre modelin ideal deplasmanı 2.5 kilo olmalı. Bu da modele balast olarak 1.5 kg kadar kum veya kurşun koyabileceğim demektir :thumbup:

Bugünlük bu kadar, yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz:RCKolik:

Eline sağlık hocam. :saygilar: Yanlız şimdi o kovana bir de gresörlük lazım.:evil:

Valla yapsam mı yapmasam diye düşünüyordum, sizin mesajınız sonrası yapmak farz oldu :evil:

Önce kovana 3mm lik bir delik delindi:

Bir adet 3.2 mm lik aluminyum borunun ucu konik bir şekilde sivriltildi:

Bu boru kovandaki deliğe çevirttire çevirttire adapte edildi ve CApon ile yapıştırıldı

Borunun üst ucu bir dahta parçası ile arka duvardan desteklenerek sabitlendi

İlerleyen aşamalarda birleşim yerini metal epoksisi ile sıvayarak hem sızdırmaz hale getirip hem de ek yerini güçlendireceğim. Sonrasında bir şırınga ve uygun çaplı hortum vasıtası ile kovana gres pompalayacağım :thumbup:
Gaz için teşekkürler Levent Bey :saygilar:

Son düzenleme:
füzeleri gönder başkannnn ;D:lol:

Arka tarafındaki 25’lik roket rampasını yaptım oturttum. Koordinatlar belirlendi, kişi başı 5’er roket yollanacak. Artık sinkovları raidleri hazırlasınlar kendilerini korumak için :lollol::lollol::lollol:

Baş bodoslama için iki adet 12x6 mm lik ıhlamur çıta kesilip yerlerine yapıştırıldılar:

Önce testere sonra rende ile bu çıtalara girişilip kaba şekilleri verildi:

An itibariyle model nihai tesviyeye hazır! Ama ancak öğleden sonra el atma imkanım olacak. Akşam yapılacak zımpara mesaisi sonrasında model verniklenecek. Yarın ilk kez suya indirilip balastlama yapma şansım olabilir :thumbup:

Baş bodoslama için iki adet 12x6 mm lik ıhlamur çıta kesilip yerlerine yapıştırıldılar:

Önce testere sonra rende ile bu çıtalara girişilip kaba şekilleri verildi:

An itibariyle model nihai tesviyeye hazır! Ama ancak öğleden sonra el atma imkanım olacak. Akşam yapılacak zımpara mesaisi sonrasında model verniklenecek. Yarın ilk kez suya indirilip balastlama yapma şansım olabilir :thumbup:
Valla adam deli çıktı :lollol::lollol::lollol::saygilar: