Tek Rakibim Amerikan Donanması! :D

Mahallemizin delisi bu modeli bitirip, 10 günde yüzer hale getirebilir mi ?

• Kullanılan toplam oy
    23
  • Anket kapatılmış .
Dünün raporu:
Hiçbir şey yapılmadı :lollol::lollol::lollol: saat 19 da uyuyakalınca 10 günlük meydan okuma planında düşünülen 3 “yedek” günün ilkini kullanmış olduk ;D;D;D

Ama merak etmeyin, bugün ilk iş bir hafta sonra modeli suya indireceğim rampaya gidip teftişte bulundum :) herşey yolunda :thumbup:

Gelelim günün raporuna!

Rampa teftişini takiben pervane şaft/kovanı ve dümen şaftı/kovanı olabilecek şeyleri belirlemek için ıvır zıvır kutusuna dalış yapıldı ve bir adet 6.4 mm dış çaplı aluminyum boru ile bir adet 3.2mm çaplı pirinç çubuk pervane kovan/şaft ikilisi olarak seçildi. İdeali kovanın pirinçten şaftın çelikten olması olurdu ama eldekiler bunlar anca. Dümen için de bir adet 4-40 pushrod teli ve bu telin içine cuk oturduğu bir aluminyum boru bulundu. Yine ideali pirinç ve paslanmaz çelik olurdu ama bunlar da iş görür.

Önce dümenle işe giriştim. Dümen şaftının geçeceği yeri işaretleyip deldim:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Aluminyum boruyu boyuna göre kestim:

Yerine yerleştirip yapıştırdım:

Üç tane üçgen destek kesip bu borunun etrafına yapıştırarak destekledim: (foto ileriki aşamalardan)

Dümen kovanı hallolunca pervane kovanına geçtim. Pervane şaftı gövde tabanı ile dar bir açı yapacak şekilde gövdenin içinden dışına çıkıyor. Böylesine dar açılı bir deliği düzgünce delmek için bir klavuz tasarladım ve 3D yazıcı ile bastım:

Modelde şaftın çıkması gereken yeri işaretledim:

Klavuzun kenarlarına yerleştirdiğim merkezleme çentiklerini kullanarak hizalayıp mandallarla gövde tabanına sabitledim:

6.5 mm lik matkap kullanarak da gövde tabanındaki deliği deldim (foto temsilidir, delme sırasında klavuz işkencelerle sıkı sıkıya sabitlendi)

Sonuç gayet temiz bir delik oldu (Gel de 3D yazıcıyı sevme!)

Delik delme işi hallolunca kovanı hazırladım. 6.4mm dış çaplı aluminyum borunun bir ucunu 11numara bıçak ile sivrilttim:

Bu boruyu işkencelerini henüz sökmediğim klavuzdan geçirip B3 bölmesine kadar ittirdim ve burada hafifçe bastırıp çokça çevirerek bölmeyi deldim:

B3 bölmesindeki delik delinince boruyu uygun boyda kestim (sivriltilmiş kısmı da kesip atarak) ve yerine yerleştirip yapıştırdım:

Kovan pirinç olsa dert olmazdı ama aluminyum malum yumuşak, alt kısım biyerlere çarptığında yamulmasını engellemek için bir destek parçası eklemek niyetindeyim ilerde.

Pervane şaft kovanı yerine yapışınca tekrar dümene döndüm.

Dümen için NACA 0010 simetrik profili kullanarak bir “pala” tasarladım ve 3D yazıcıda birkaç yeke ile birlikte ABS kullanarak bastım.
Palanın içerisine 4-40 kumanda çubuğunun girmesi için bir delik açtım ve çubuğun dişli tarafını bu deliğe “vidaladım”. İlk seferde sonuma kadar vidalayarak diş açtım, sonrasında yarısına kadar geri çekip dişlerin üzerine orta CApon sürüp hızlıca yeniden sonuna kadar vidaladım. Böylece şaft ile dümen palasının her daim birlikte hareket etmesini sağladım (diye umuyorum :) ) Bu şaftın boyunu da ayarlayıp fazlalığını kestim.

Yeke de set uskurlar için üzerlerindeki deliklere diş açıldıktan sonra 2-56lık klevis geçirildi.

Dümen şaftı kovan içinden geçirilip yeke şaftın ucuna takıldı ve yeke ile palanın dikliğine dikkat edilerek sıkıştırma vidaları ve yine orta CApon kombinasyonu ile kalıcı olarak sebitlendi!
kontrol çubuğunun da boyu ayarlanıp kesildi, ucuna L büküm yapıldı ve bir servo yekesinden geçirilip kilitleme parçası takıldı.

Servo arka taraftaki pencerenin altında biryerlere yerleştirilecek, ama dümenin olduğu yere bir daha erişim olmayacak, o yüzden gövde yanlarını kapatmadan önce arka taraftaki her şeyin nihai olarak tamamlanmış olması gerekliydi. Şimdi bu işler tamam olduğundan yarın gövdenin yanlarının kaplanmasına başlayacağım. Servo ve motor yerleşiminin detay tasarımı ve montajı gövde yanları kaplandıktan sonra da yapılabilecek işler :thumbup:

Motor montajı için ufak bir teaser gelsin ama :)

Bu gidişle 10 günde bitecek gibi :) Keşke ankette oy değiştirebilme seçeceğini aktif etseydim :lollol:

Son pişmanlık fayda etmez adminim!

Bana inanmayanların görüşlerine saygım sonsuz ama bu yine de o 5 kişinin IP adreslerinden koordinatlarını belirleyip destroyerin güdümlü füzelerinin hedefleme sistemlerine girmeyeceğim anlamına gelmiyor! ?