Sen bunun ile ilgili bir önlem alacak mısın? Jet motorlu modellerde de bu problem yaşana biliyor mu?
Cengizhan, Sümer abi zaten gayet güzel detaylarını açıklamış, gereksiz tekrara girmeyeyim
Sümer abinin bahsettiği tel gibi süzgeç filtre zaten motorla birlikte standart olarak geliyor, ve kullanılması tavsiye ediliyor. Aslında benim uçuş yaptığım pist koşulları nedeniyle o merete en az ihtiyaç duyacak kişilerden birisiyim belki ama yine de kullanacağım, ne olur ne olmaz. Benim açımdan en önemli şeylerden birisi, modelin inşaatının tamamlanıp motoru nihai olarak takma vakti geldiğinde, hem basınçlı hava ile hem de elektrik süpürgesi emişiyle modelin içini iyice temizlemek olacak. Zira inşaat faliyetleri sırasında içerde kalmış ufak bir parça dahta yada tel vs artık ne ise, bir risk demektir. Ayrıca normal modellere göre, model içinde kullanılan herşeyin çok iyi sabitlendiğinden hiçbir küçük parçasının kopup gövde içinde serbest dolaşıma çıkmayacağından da emin olmak gerekli. Bunların hepsi potansiyel risk, ve bunları da düşününce filtreyi kullanmamak bana mantıklı gelmiyor. Aslında hava kanallarının tasarımında, kanalları arkaya doğru iyice uzatırken aklımdaki düşüncelerden birisi de buydu, kanallar türbinin emiş ağzını büyük oranda kapatsın ki emiş de çoğunlukla uçağın dışındaki havadan gerçekleşsin…
Bir de hava giriş yolu bu modelde olduğu gibi kıvrımlı ise, hava aynen burnumuzun kıvrımlarından geçer gibi geçip içerdiği partikülleri hava kanalında bırakacaktır
Abi söylediğin büyük oranda doğru olmakla birlikte, malumun akışkanlar bazen garip şekillerde davranabiliyorlar
yani bu etki kanalın yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilecektir, benim kanalımın şekli, çıkış ağzının yapısı ve türbinin yerleşimini düşündüğümde bu kadar emin olamıyorum açıkçası. Kanala giren parçacık boyutuna bağlı olarak, parçacığın motora girmesi ya da kanal çeperini takip edip motorun etrafından geçmesi değişkenlik gösterecektir. Emin olmak için CFD analizi yapmak lazım, ya da fazla kasmayıp filtreyi takmak lazım, ben ikinci yolu seçtim
Kesinlikle "Hava Kanalları" başlı başına güzel bir proje oldu
İşte azim, işte çalışma ve şahane bir sonuç
Bunlar da gerçekten güzel iş oldu
Teşekkürler Adminim, bu proje benim açımdan pek çok yeni şey öğrendiğim bir çalışma oluyor, o yüzden aldığım tatmin de sadece model yapıyor olmanın çok ötesinde
Buarada, daha önce bahsettiğim gibi hazır AB sınırlarına girmişken, normalde Ummana mal göndermeyen Alaman R-G kompozit malzeme üreticisinden ihtiyacım olacak olan cam elyafı, Kevlar (aramid) ve karbon kumaşları tedarik ettim. Bu avrupalıları da kıskanmadım değil hani, koca kutu, iki günde geldi ve sadece 11 avro nakliye bedeliyle
!!!
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol