Aslında çok da uzak değil scaleden ama tabii biraz daha ince detaya girmek lazım
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Evet benim de soylemek istediğim tam olarak bu işte
Buarada bu koltuk panterlerde kullanılandan farklı onu da belirtelim. Resimdeki grumman’ın ilk koltuklarından birisiymiş. Temelde benzeseler de önemli farklar var. Benim “na-skeyl” koltuk daha çok benziyor
şimdi bu koltuk sevdasını bırakıp arkaya ilerleyelim
Yatay stabın tamamlanması elevatör servolarının montajını bekliyordu. Servolar elime geçince bir kez daha montaj alternatiflerini gözden geçirdim ve ilk düşündüğüm yöntemin en uygun olduğuna karar verdim. Bu yôntem aslında bizim F3J yarışma planörlerinin servolarını kanatlara monte etmekte kullandığımız ve kendini ispatlamış bir yöntem. O kanatlarda, özellikle çıkış anında flap servolarına binen yük çok yüksek ihtimalle tüm RC hava modellerinin içinde en yüksek yüklerden birisidir.
Bu yöntemde servoları bazen direk kanat iç yüzeyine epoksi ile yapıştırırdık. Ama bu yöntem servo değiştirirken sorun çıkarabildiği için çoğu zaman bir çerçeve kanada yapıştırılır, servo da bu çerçeve içine oturtulup vidalar ile sabitlenir. Burda da bu çerçevenin bir benzerini elimdeki servolar için tasarladım ve bastım:
Bu çerçeve daha önceden karbon kapladığım yüzeye yapıştırılacak, servo da bu çerçeve içine aşağıdaki gibi oturacak:
Esas mesele bu çerçevenin nasıl bir malzemeden yapılacağı. Başka bir model olsa açıkçası bu bastığım parçayı kullanırdım, ama bu model için kullanmak, hem de elevatör gibi en kritik kontrol yüzeylerinden birinde kullanmak ne kadar mantıklı olur bilmiyorum. Eğer illa 3D yazıcıyı kullanacaksam PETG kullanarak bu çerçeveyi yapmak bir seçenek olabilir, zira PETG gayet sağlam bir malzeme, ama ciddi bir dezavantajı var, yapıştırıcılarla arası iyi değil. Yani bu çerçeveyi PETG den basarsam stabdaki karbon yüzeye yapıştırmak bir mesele olabilir. Çerçevede delikler açıp epoksinin içine girmesini sağlamak gibi yöntemlerle bu yapışmanın gücünü arttırmak mümkün ama yine de çekincelerim var (bir deneme düzeneği kurup böyle bir yapışmanın ne kadar kuvvette koptuğunu ölçmek gibi bir niyetim var). O yüzden en azından şimdilik niyetim konvansiyonel malzeme yani dahta
kullanmak.
Plastik çerçeveyi şablon gibi kullanarak 3mm 5 kat kayın kontraplaktan levhalar kestim ve her biri iki kat olacak şekilde iki tane kaba parça oluşturdum.
Bunlar yarın dikkatle ve çok temiz bir şekilde kesilerek (tek rakibim lazer kesim
) çerçeveler oluşturulacak. Eğer servonun boşluksuz oturmasını sağlayabilirsem, o zaman hiç PETG ile uğraşmadan doğrudan bu çerçeveleri yerlerine yapıştırır devam ederim. İçime sinmezse PETG dayanıklılık testine giderim. En azından artık servoların yeri belli olduğu için elevatörde kontrol yekelerinin, menteşelerin vs yerlerini belirleyebilir buralara gelecek blokları yapıştırarak işlere devam edebilirim...