Gerçek lövye ile model uçurmak

Şimdiki planım sisteme küçük bir gösterge eklemek. Bunu öncelikle model seçimi için kullanmak istiyorum. Yani farklı uçakların endpoint, expo, subtrim, reverse datasını işlemcideki EEPROM'a kaydedip daha sonra istediğim modeli seçip uçmayı amaçlıyorum. Bir zamanlar Banggood'dan şunu almıştım:

[attachimg=1]

128 * 64 piksel OLED gösterge. En iyi yanı, Artı ve eksi dışında sadece iki pin gerektiriyor. İnanılmaz bir tesadüf, hazır kütüphaneler (evet HAZIR KÜTÜPHANE!!!) default olarak A5 ve A6 uçlarını kullanıyor ve bende bu uçlar boşta! :) A4'ü de bir butona bağlayıp model seçimi için falan kullanabilirim. Daha bir iki işlev için uç artıyor. :D Ekranı da lövyenin bir köşesine monte ettim miydi fıstıklar gibi olur.
İşte ön çalışmalar...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ekli dosyalar

• SKU187245a.jpg
    SKU187245a.jpg
    10.4 KB · Görülme: 200

Sümer bey, bu işin sonunu hiç iyi görmüyorum! Yarın, öbürgün gerçek uçağa kadar gider gibi geliyor... :-\

Bugün çok güzel bir havada Piper ve lövye seti ile iki sorti keyifle uçtuk hatta touch and go bile yaptık. Tabii ki yine safety pilotumuz vardı. Sistem kendini kanıtladı diyebiliriz. Bir tek rudder pedalı sorunu var. Potansiyometreye doğrudan yüklendiği için sık sık potansiyometre şaftı kırılıyor. Buna bir çözüm üreteceğim.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Şimdiki planım sisteme küçük bir gösterge eklemek. Bunu öncelikle model seçimi için kullanmak istiyorum. Yani farklı uçakların endpoint, expo, subtrim, reverse datasını işlemcideki EEPROM'a kaydedip daha sonra istediğim modeli seçip uçmayı amaçlıyorum.
Tam da tahmin ettiğimiz gibi bu işin sonu gerçekten hiç de iyiye gitmiyor abi :lol: :lollol:

Şaka bir yana model seçim ekranı ile proje 1 tık seviye atlamış olacak bence :)

Sümer Yamaner' Alıntı:
128 * 64 piksel OLED gösterge. En iyi yanı, Artı ve eksi dışında sadece iki pin gerektiriyor. İnanılmaz bir tesadüf, hazır kütüphaneler (evet HAZIR KÜTÜPHANE!!!) default olarak A5 ve A6 uçlarını kullanıyor ve bende bu uçlar boşta! :)
Abi neler diyorsun "KÜTÜPHANE" falan :lol: Aman zafer hocam duymasın :lollol:

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bugün çok güzel bir havada Piper ve lövye seti ile iki sorti keyifle uçtuk hatta touch and go bile yaptık. Tabii ki yine safety pilotumuz vardı. Sistem kendini kanıtladı diyebiliriz. Bir tek rudder pedalı sorunu var. Potansiyometreye doğrudan yüklendiği için sık sık potansiyometre şaftı kırılıyor. Buna bir çözüm üreteceğim.
Hem iniş, hem kalkış gittikçe alışıyorsun abi :halay: Yine de bana inişler, kalkıştan daha başarılı gibi geldi :D

Gerçek uçaktan pedal kullanma alışkanlığım olsa da modelde alışmak zor. Bir de bu sistemin rudder pedalları şimdilik çok yumuşak. O nedenle kalkışta aşırı komut verebiliyorum. Rudderi düzeltince ve biraz daha alışınca daha iyi olacak.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Projede ilk büyük yenilik ekran eklenmesi idi. Kullanım ve bağlantı kolaylığı açısından ideal ekran minik OLED ekranlardı. Elimdeki ekran 128 * 64 piksel tek renkli bitmap bir ekran. I2C denilen yöntemle sisteme bağlanıyor. Bu da iki sinyal, artı ve eksi besleme olmak üzere sadece dört kablo demek. Ancak ne yazık ki uygun kütüphanelerin kullanılması şart. Kütüphaneci arkadaşlarım beni tam olarak anlamayabilir ama bir acemi olarak ben hazır kütüphanelerin arka planda neler yaptığını bilmezsem rahat edemiyorum. Çünkü lövye sisteminin kodu Timer1'i ve buna bağlı karşılaştırma interruptunu tamamen kontrol altına alıyor. Seri iletişim kütüphanesi eğer bu timer'ı kullanıyorsa çakışma olacak ve kullanamayacağım demektir. Ne yazık ki benim açımdan bu tür çakışmalarla ilgili dokümantasyona ulaşmak ve bunları anlamak da oldukça zor. Sürekli kendi kodumu yazma çabalarımın temel nedeni bu ama bazı durumlarda kütüphane zorunlu oluyor.
Sisteme ekran eklemenin amacı, ilk aşamada model seçimi yapabilmek. Model datası EEPROM'a ayrıca yüklenecek. Bir sonraki aşamada bazı buton kombinasyonları ile programlama moduna girip endpoint, reverse ve expo değerlerini düzenleyebileceğimi düşünüyorum. Bugün bunun temel algoritmasını hazırladım. Kullanım tarzını belirledim. Örneğin tam gaz açılıp, her iki rudder trime birlikte basılıp bir de elevator down trim verilirse sistem programlama moduna girecek. Sonra aileron trim butonu ile EPA / REV / EXPO seçenekleri arasında dolaşılırken elevator trim butonları ile de değerler değiştirilecek. Sonunda throttle idle + her iki rudder trim + elevator down trim kombnasyonu ile değerler EEPROM'a yazılacak.
İşte tüm bunların ilk adımı sisteme OLED göstergeyi bağlamak ve sonra da temel çalışmasını kontrol etmekti. Atmega328'in SDA ve SCL uçları gerekiyor. Bunlar A04 ve A05 aslında. Ben de bu analog girişleri zaten kullanmıyorum. Bu iyi haber! :)
Bağlantıları yaptım. Ekranı minik plastik kutuya yerleştirdim. İçine LiPo'nun 7.4 V'unu 5V'a düşüren minik bir entegre de ekledim. Sonra gerekli kütüphaneleri ve kısa bir kodu ana programa ilave ettim. İşte sonuç...

[attachimg=1] [attachimg=2]

Demek ki;
1- Elektronik bağlantılar sorunsuz.
2- Kütüphane, timer, interrupt çakışması yok.

Bu güzel haberlerden sonra bu gece sadece bu halini izlemekle yetineceğim. Daha çok yolum var. Koşmadan ağır adımlarla ilerlemeliyim. :D :D :D

Ekli dosyalar

• pic0001.jpg
    pic0001.jpg
    70.3 KB · Görülme: 112
  • pic0002.jpg
    pic0002.jpg
    65.5 KB · Görülme: 112

Bütün bunlar bir de janjanlı bir kutuya kondu mu tamamdır, piyasaya sürülebilir! Gelsin paracıklar! Sümer bey, eleman lazım mı? Hani paraları saymaya, istiflemeye falan?...

Pres ütü almayı planlıyorum. :D :D :D
Plaket delecek, lehim ve kablolama yapacak asistana ihtiyacım var. Yoksa çağ atlayıp SMD teknolojisine geçeceğim! :D

Az önce küçük bir ekleme daha yaptım. Trimleri restelemek için kullanılan buton kombinasyonumuz vardı. Trim restlenince kısa süreli "Trims Reset" mesajı çıkıyor. Ayrıca çıkış sinyalinin invert eden kombinasyonumuz vardı. Sinyal invert edilirse "Signal Inverted" yazıyor ve ondan sonra ana ekran da invert edilmiş oluyor. Bu şekilde ekrana bakınca sinyalin düz mü ters mi olduğu anlaşılıyor. Bu işlev çok gerekli mi bilmiyorum ama JR/Spektrum'da sanırım sinyal ters. Trainer girişlerinde ters sinyal gerekebilir diye böyle yapmıştım. İleride iptal edebilirim.

Sümer Yamaner' Alıntı:
...... Kütüphaneci arkadaşlarım beni tam olarak anlamayabilir ama bir acemi olarak ben hazır kütüphanelerin arka planda neler yaptığını bilmezsem rahat edemiyorum. Çünkü lövye sisteminin kodu Timer1'i ve buna bağlı karşılaştırma interruptunu tamamen kontrol altına alıyor. Seri iletişim kütüphanesi eğer bu timer'ı kullanıyorsa çakışma olacak ve kullanamayacağım demektir. Ne yazık ki benim açımdan bu tür çakışmalarla ilgili dokümantasyona ulaşmak ve bunları anlamak da oldukça zor. Sürekli kendi kodumu yazma çabalarımın temel nedeni bu ama bazı durumlarda kütüphane zorunlu oluyor.
Eğer anlamaya çalışmak gibi bir durum var ise, hazır kütüphane kullanımı gerçekten büyük bir eziyet olabiliyor. Netice de başkasının kendi bakış açısı ile yazdığını deşifre etmeye çalışıyoruz. Kritik olmayan uygulamalar da ise büyük kolaylık. Al, tak ve kullan şeklinde :D

Sümer Yamaner' Alıntı:
... Bu güzel haberlerden sonra bu gece sadece bu halini izlemekle yetineceğim. Daha çok yolum var. Koşmadan ağır adımlarla ilerlemeliyim. :D :D :D
Abi "Koşmayan" halin bu ise "Koştuğun" halini düşünemiyorum :D

Sümer Yamaner' Alıntı:
Pres ütü almayı planlıyorum. :D :D :D
Abi SON ÜTÜCÜLÜĞÜM iyidir benim, değerlendir istersen :lol:

OLED göstergeye hakim olma çalışmaları, görsel açıdan hoş görünen bir sonuç verdi. :)

Ekranın dört kenarı boyunca dört nokta kumandaların konumuna göre hareket ediyor. Üstte aileron, sağda elevator, solda throttle ve altta rudder. Gösterge bir piksel. Bunların hemen iç kısmında aynı hatta hareket eden iki piksellik trim göstergeleri de var. Onlar da trim komutları ile hareket ediyorlar. Kısaca, daha ileri adımlara hazır olduğumu söyleyebilirim artık... :)

Hoş kelimesi bence hafif kalır abi, şahane olmuş şahane :halay:

Bu gidişle yakında LCD ekranli kendi kumandani yapacaksın gibi geliyor bana :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Aslında Zafer'in gazı ile Arduino'dan başlayınca doğal olarak Atmel taraftarı oldum ama gördüğüm kadarıyla Arduino Nano boyutlarında çok daha yüksek performanslı farklı işlemcili kartlar da mevcutmuş. Arduino IDE C temelli olduğu için kodların birkaç değişiklikle nakli de mümkün olacaktır. Yani bir gün daha yüksek kapasiteli bir işlemci hatta belki çift işlemci ve daha yükzek çözünürlükle analog digital konverterler ile daha hassas bir sistem oluşturmak işten değil. Ama hazırı varken uğraşmaya değer mi bilmiyorum.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Aslında Zafer'in gazı ile Arduino'dan başlayınca doğal olarak Atmel taraftarı oldum ama gördüğüm kadarıyla Arduino Nano boyutlarında çok daha yüksek performanslı farklı işlemcili kartlar da mevcutmuş. Arduino IDE C temelli olduğu için kodların birkaç değişiklikle nakli de mümkün olacaktır. Yani bir gün daha yüksek kapasiteli bir işlemci hatta belki çift işlemci ve daha yükzek çözünürlükle analog digital konverterler ile daha hassas bir sistem oluşturmak işten değil. Ama hazırı varken uğraşmaya değer mi bilmiyorum.
Beni esas testleri ve çıkacak sorunlar için harcanacak zaman düşündürüyor abi. Dediğin gibi netice de yapmasına rahatlıkla yaparsın ama değer mi o kadar zaman harcamaya ben de bilemedim şimdi :rolleyes: