Gerçek lövye ile model uçurmak

Sümer Yamaner' Alıntı:
....Sistem artık o an aktif olan uçağın adını da gösteriyor.
Sistem gittikçe mükemmelleşiyor :halay:

Sümer Yamaner' Alıntı:
Ters uçuş sonrası inişe gelirken... Dikkatli bakarsanız pilotumuzun halini göreceksiniz... :p
Abi adamın içi dışına çıkmış :lol: :lollol:

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bariz bir şekilde kalkışlar da inişlerde gün geçtikçe mükemmelleşiyor :bravo:

Elinize sağlık, hayaldi gerçek oldu. İtiraf etmeliyim ki böyle bir proje yapılabilir mi diye kuşkum oldu. Ancak Sümer Bey'in videolarda da görüldüğü üzere rahat ve kendinden emin uçuşları tüm övgüleri hak ediyor.

Dünyada benzer bir çalışma var mı -hazır piyasa sistemleri hariç - diye merak ediyorum.

Paylaşımınız için teşekkürler.

Sümer bey, sistem artık oturmuş görünüyor! Uçuşlar çok güzel! Ancak benim dikkatimi çeken pilot koltuğu oldu. Esas maharetin pilot koltuğunda olduğunu düşünüyorum. Özellikleri, maliyeti falan nedir acaba? :lollol:

Atmega328 işlemcisinde 1024 byte EEPROM mevcut. Her bir model için 32 byte veri saklanması gerekiyor. Ben 25 model ile sınırladım şimdilik (Dur yahu 30 da oluyor). Model verilerini EEPROM'a yazdım ve okunabilirliğini kontrol ettim. Bunu becerene kadar göbeğim çatladı ama sonunda oldu.
Her bir modelin dört kanal endpointleri, üç kanal expo değerleri, reverse değerleri ve trimleri saklanıyor. Ayrıca 12 hane model ismi de var.
Şimdi ilk aşamada buton kombinasyonları ile model seçimi ve model adının ekrana yansıtılmasını ekleyeceğim koda. Sonraki aşamada ise yine buton kombinasyonları ile reverse, endpoint ve expo değerlerinde değişiklik yapma imkanı sağlamaya çalışacağım. Bakalım nasıl olacak...

Süperrrr... :)
Önce kısa bir kod atıp işlemcinin üzerindeki EEPROM'u bir nevi formatlıyoruz. 30 model için hazırlıyoruz. Her bir model "MODEL - 01", "MODEL - 20", "MODEL - 23" gibi önceden adlandırılıyor.

Şu an elimde iki modele ait (Piper Cub ve Sedona trainer) parametreler var. Bu parametreler sahada denenip uygulanarak doğrulandılar. Tek tek model ayarlaması için yine kısa bir kod yazdım. O koda modelin adını, kaçıncı sıraya yazılacağını, endpoint, expo ve reverse verilerini giriyorum ve karta yüklüyorum. EEPROM'da sadece ilgili 32 byte'ı değiştiriyor.

Daha sonra ana programa ek yaptım. Her iki rudder trim butonuna birlikte basıp iki saniye kadar basılı tutarsam sistem model seçim moduna giriyor. Ekran invert ediliyor ve rudder trim tuşları ile ileri geri model seçimi yapılıyor. Sonra her iki rudder trim tuşuna birlikte basılıp seçim onaylanıyor. Yeni aktif model de EEPROM'da özel bir hücreye kaydediliyor. Artık yeni seçilen modelin parametreleri geçerli oluyor. Trimler dahil olmak üzere geri yükleniyor.

Kısa bir videoda daha iyi açıklayabileceğim...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sümer Yamaner' Alıntı:
Süperrrr... :)
Önce kısa bir kod atıp işlemcinin üzerindeki EEPROM'u bir nevi formatlıyoruz. 30 model için hazırlıyoruz. Her bir model "MODEL - 01", "MODEL - 20", "MODEL - 23" gibi önceden adlandırılıyor.
Gerçekten harika olmuş abi :halay: Bu iş nerede sonlanacak merak ediyorum :D

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Gerçekten harika olmuş abi :halay: Bu iş nerede sonlanacak merak ediyorum :D
Ben biliyorum. :laugh: :lollol:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sümer Yamaner' Alıntı:
Türker alacağın olsun. Bana bu uyduruk şeyi mi layık gördün! :p
Haklısın Sümer abi sen bundan çok daha güzelini yapacaksın bencede. ;D

Ama iyi gelmedi mi bunu görmek, seninki şu haliyle bile bundan çok daha havalı ve üstelik işlevsel. :thumbup:

Motivasyon olsun diye koymuştum. :laugh:

Orhanlı ekibinden sevgili Bülent Tunçay abimin oğlu Aykut modelcilikle biraz ilgilense de daha çok elektronik, elektromekanik gibi işlerde yetenekli. Bir B737 kokpiti tasarlamakla meşgul. O arada 3D yazıcılarla da haşır neşir. Bu kolu yapıp getirmiş. Gaz kolu da olur flap kolu da.

[attachimg=1]

[attachimg=2]

Ekli dosyalar

• 20151119_123208 1.jpg
    20151119_123208 1.jpg
    89.2 KB · Görülme: 53
  • 20151119_123213 2.jpg
    20151119_123213 2.jpg
    93.5 KB · Görülme: 53

Bu arada tamamen butonlarla kontrol edilen ve temel ayarları yapılan yazılım sürümü de hazır. İnşallah bu akşam test edilip ince ayarları ve düzenlemeleri yapılacak.
Uygulama yöntemi tam olarak şöyle planlandı:

------------------------------------------------------------------------------------------------------

RESET TRIMS

ELEVATOR TRIM DOWN + THROTTLE TRIM UP (WAIT 3 SECONDS)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

INVERT SIGNAL POLARITY

ELEVATOR TRIM UP + THROTTLE TRIM DOWN (WAIT 3 SECONDS)

MODEL SELECTION

RUDDER TRIM LEFT + RUDDER TRIM RIGHT (WAIT 3 SECONDS)

SELECT MODELS : RUDDER TRIM L/R

SAVE & EXIT : RUDDER TRIM L + RUDDER TRIM R

PROGRAMMING MODE

THROTTLE LOW + AILERON TRIM R + RUDDER TRIM L + RUDDER TRIM L (WAIT 3 SECONDS)

FUNCTION SELECT (EPA - EXPO - REV) : ELEVATOR TRIM UP/DOWN

CHANNEL SELECT (AIL - ELEV - THR - RUD - CH5 - CH6) : AILERON TRIM L/R

CHANGE VALUE : RUDDER TRIM L/R

SAVE & EXIT : RUDDER TRIM L + RUDDER TRIM R

Kol bence cok basarili, cok beğendim :halay:

Manualde yavaş ortaya çıkmaya başlamış.

Aklıma gelen bir fikri paylaşayım sen değerlendir abi. Bu metni ekranda göstermek mümkün mu? Yanı bir neyi HELP tuşu/ tuş kombinasyonu basınca bu yazıları yukarı aşağı hareket ile okuyabilirse super olur. Malum arada bir kullanılan özellikleri hatırlamak zor oluyor. Manual bakmak yerine ekrandan okunabilirse cok sık olur diye düşündüm ben :D

Sent from my iPhone using Tapatalk