Yurtdışı Kargo Takip : Ürün şu an nerede ?? Gümrüğe takıldı mı acaba ??
EN SON GÜMRÜK KANUNU İÇİN GENELGE: MUTLAKA OKUNMASINI TAVSİYE EDİYORUM.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
BURADA YAZDIGINA GORE:
75 EURO ALTINDA OLANLARIN TİCARİ OLUP OLMADIGINA BAKILMAZ İFADESİ VAR bu da aynı parçanın adet sayısını önemsiz yapar.
Yeni genelgemizde ayrıca yılda 5 kere yada 2 ayda bir ifadeleri de yok.Ama bu ifadelerin kalktıgını da ayrıca yazarak bize söylemiyor.Aslında söylüyor da sadece yılda 5 defa olayının kalktığını görebiliyoruz.Çünkü o ifade bir önceki genelgede vardı ve bu yeni genelgemizin sonunda o eski genelgenin kalktıgı yazmakta.
2 ay konusu nerden çıktı acaba
daha eski bir genelgede mi vardı
diye merak edecek olursak o zaman geçmişe yolculuk başlar
..
.
EN SONDA YAZAN PARAGRAF BİZE 6-7-2011 TARİHLİ 2011/39 SAYILI GENELGENİN HIZLI KARGOYLA GELEN EŞYANIN GÜMRÜK İŞLEMLERİNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİ KALDIRILMIŞTIR YAZIYOR.İşte o kalkan genelgeki yazanlar bunlardı:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
mesela şu vardı:
Kararın 45 inci maddesi kapsamında uygulanan muafiyet, bir takvim yılında en fazla beş kere kullanılabilir ifadesi vardı bu da kalkmış oldu.
Buradan hareketle evet o genelge kalktı ama ya daha önceki bir başka genelgede 2 ay ifadesi vardıysa ve hala kaldırılmadıysa????
o zaman şu anda kalkmış olan en son genelgenin kendisinden önceki kaldırdığı diğer genelgeye bakalım mı??
Evet en son kalkmış olan 6-7-2011 TARİHLİ 2011/39 genelgenin altında yazan ifadedye göre: 2011/23 sayılı olanı kaldırmış
Açalım bakalım o 2011/23 de neler varmışta kalmış.Yaw kalmış niye açıyoruz demeyin amaç o genelgenin kendisinden öncekini nasıl etkilemiş olduğunu bakmak.Karışık biraz ama bu devlet işleri fırçalatır dişleri
Yeri gelmişken diyeyim yaw o kadar değişiklik oluyor ama her değişikliğin sonunda son haliyle bir bütün olarak kanunun tamamı son şekliyle neden yayınlanmıyor
Onu işte yapana yayınlayana bir sormak lazım...
Neyse bakalım o 2011/23 e
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Hah burda o 150euro yazmakta
Şimdi bu genelgeden sonra cıkanlara bakarsak 150euroyu 75 cevirenlerinde kalkmış oldugunu ve enson cıkano başta verdiğim genelgede ise 75 euro ifadesinin yer almadıgını gözlemleyebiliriz.Demeyin o zaman 150 devam ediyo diye hayır hayır 75e devam ediyo.
Bana kızmayın ben devam ettirmiyorum
Bunu anlamak için aslında genelgeleri bu şekilde incelerken diğer taraftan da 2009/15481 sayılı bakanlar kurulu kararını eskiye ve yeniye dogru incelemekte gerekiyor..
işte bu şekilde arkadaşlar araştırmak zaman istiyor.. Devamını getirmek isteyen varsa formül belli
Merak eden varsa dediğim gibi hem genelgeleri hemde kanun metni ile bakanlar kurulu kararlarını da incelemek gerekiyor.
Son olarak şunu söylemek isterim.Benim güzel ülkemin güzel insanlarını yönetenler.
Nasıl ki son cıkan genelgeler yayınlanıyorsa o genelgenin yanına bir link konarak etkilemiş oldugu kanun ve kararların son hallerinin linkleri de konulmuş olsun.Böylece vatandaş daha rahat bulur aradığını. O nasıl olacak acaba keşke yapılası bir şey isteseydim...
Ama yinede ben bir link daha vereyim.Bu sözüne ettiğimiz genelgelerin bizi ilgilendiren posta gümrük işlemleri ve muafiyetleri olarak esas konusu olan 2009/15481 sayılı bakanlar kurulu kararı bize net bilgiyi verir.
işte o kararın son halini buyrun:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Tarihi eski gelmesin gözünüze metni alta dogru okudukca neresinin ne zaman ne şekilde değişmiş olduğu en son yeni tarih ve bilgileride veriliyor.yapmanız gereken metinde 5.kısım dan itibaren okumaktır.Ben yinede metin içinden bir alıntı yapayım buyrun:
Posta veya hızlı kargo yoluyla gelen eşya
MADDE 45-(1)
(20/8/2011 tarihli ve 28031 sayılı R.G.’de yayımlanan Bakanlar KuruluKararı ile birinci fıkra değiştirilmiştir.)
Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 75 Avro’yu geçmeyen eşyaya muafiyettanınır.
(2) (8/4/2011 tarihli ve 27899 sayılı R.G.’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ikinci fıkra eklenmiştir.)
Muafiyetin aynı kişi tarafından kullanılmasının süreklilik arz ettiğinin tespiti halinde muafiyetin kullanımına sınırlama getirilebilir.
Buraya bir şey demeden geçmek istemiyorum.Bu kanunu hazırlamış olan sayın vatandaş bu kanunu hazırlarken bu ifade ile kastın ne olabilir bunu herkes farklı yorumlamaz mı.
Kaç kereden sonra süreklilik.Eğer sayısı belli değilse kanunda madem neyin sürekliliği?? Kime göre süreklilik.. Madem belirt sayıyı herkes bilsin ona göre hareket etsin demi ama
(3) (20/8/2011 tarihli ve 28031 sayılı R.G.’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile üçüncü fıkra eklenmiştir.)
Birinci fıkra kapsamındaki eşyanın cins, nevi, nitelik, miktar ve kıymetine ilişkin düzenleme yapmaya Bakanlık yetkilidir
Bulabildiğim bu metinden daha yenisini bulan gören duyan olursa alıntı yaparak alta ekler konun takibi kolaylaşır sanırım..
Sonuc 75 euroya kadar olanlar için 5 defa sınırı yok ama süreklilik durumu muallak..
75 in üzeri zaten vergilendiriliyor ve henüz bunun içinde net bir sınırlayıcı sayı yada limit göremedim.Hukuki olarak ucu açık görünüyor..
Ben gümrükte çalışıyor olsam bu kanunla net bir şekilde hareket edemezdim.Diyelim paketi tuttum süreklilik var diyerekten.Adamda gitti dava açtı mesela bu benim onuncu paketim dedi ve mahkemede şimdiye kadar Türkiye'ye bir baskası tarafından daha fazla paketin girip girmediğinin araştırılması için gümrük kayıtlarından emsal istedi ve hakim de tamam dedi.Eee bakacaklar ki bir başka vatandaş diyelim yirmi kere getirmiş ama süreklilik yaftasını yememiş.Eee ne olacak emsal olacak dava sonucu sizce ne olacak.Ne bileyim mesela yani
Alllah gümrükte çalışanlara kolaylık versin kimbilir ne durumlarla karşılaşıyorlardır.Siz gümrük memuru olsanız nasıl hareket ederdiniz arkadaşlar bir sorun kendinize
Vatandaş olmakta zor bu ülkede demedi demeyin.Durmadan karar değiştiren her yaptıgınıda kısa sürede beğenmeyip gene değiştiren ve son seçimi genelde pek belli olmayan bir halimiz var sanki.