Zafer SAHIN' Alıntı:Arkadaşlar, asıl amacımızın, hobimizin şu anda içinde bulunduğu durumdan nasıl çıkacağına dair yapıcı eleştiriler üretmek olması gerektiğine inanıyorum. Memleketteki laftan anlamayan ya da anlamak işine gelmeyen insan sayısı yüksek olabilir, param var istediğimi yaparım diyenler bu işin bu duruma gelmesinde önemli rol oynamış olabilir ama eldeki imkanları kullanarak bu hobi için maksimum ne üretebiliriz bunun üzerinde düşünmek lazım.
1 - Yasağa, yasak ile karşılık verilmesine taraftar değilim. Bazı densizler yüzünden kendimin "DJI Görgüsüzleri" ile aynı sınıfta olmasını kabul edemiyorum. Bu forumda, multiler ile uğraşan çok değerli MODELCİ arkadaşlarımız, abilerimiz ve kardeşlerimiz var. Bu bazı densizler yüzünden bu değerli modelci arkadaşlarımızın emeklerinin başa gidebileceği düşüncesi beni üzüyor. Bakın, modelci diyorum, 2000 doları cebine koyunca, Taksim Meydanında, Atatürk Havaalanında uçan kendini bilmezlerden bahsetmiyorum.
2 - Bu iş yasaklayarak olmaz, bu iş eğitim vererek, bilinçlendirerek, bir kültür aşılayarak olur. Zaten çok fazla hasar almış ve bir çok farklı kesim tarafından çok farklı manalarda algılanan(zengin adam işi, parayı cebine koyan hanzo işi, terörist işi, sapık işi, çocuk işi v.b.) bu hobinin, gerçek değerini bulması hemen olmayacaktır. Ama bunun da başka bir yolu olduğuna ben inanmıyorum. Öfke ile hırs ile hareket ederek, karşıyı eleştirerek değil sadece ve sadece tenkit ederek bu yolda mesafe alamayız. İnsanlarıda kendimize inandıramayız. Gerekirse, tüm konuların başına çok daha detaylı manifestolar(güvenlik, insana saygı, modelcilik kültürü, eğitime ve araştırmaya verilmesi gereken önem v.b.)koymak bir adım olabilir. Şu anda mevcut resmi makamların, eğitim ve bilinçlendirme kısmında yetersiz olduğuna inanıyorsak, elimizi taşın altına koyarak bu işi kendimizin yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
3 - Kendi içimizde ortak bir karara varmalıyız. Bu ortak bilinç oluşmadan, başkalarına bir karar deklare etmenin zaten bir manası olmaz.
4 - Ortak kararlar çerçevesinde, yasal yolları kullanarak resmi organlara başvurmalı ve kendi amaçlarımızı ve taleplerimizi iletmeliyiz. Gerekirse ısrarcı olmalıyız ama öfke ve nefret üzerinde yürüyen bir söylem kullanmamalıyız. Bu toprakların insanları olarak gaz ile çalışmaya son derece müsait bir yapımız var, gazı yiyince gerekirse güneş sisteminin bile dışına gideriz ama gazımız bitince, mutfaktan bir bardak su almak zul gelir. Bu sebeple herşeyin bir anda olmayacağını gözönüne alarak, bu çabanın bir anda sonuca ulaşmayacağını, uzun ve istikrarlı süreçler neticesinde sonuç elde edilebileceğini hesaplayarak hareket etmek de gerekecektir.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar... Ama tekrar belirtmek istiyorum, bence gaz ile hareket etmek faydamıza değil ...
Böyle bir ayrımın yapılmasına ben de karşıyım. Bunlar daha önce de konuşuldu. Ama şu da var. Daha birkaç gün önce bu forumda quadını asfalta düşüren bir arkadaş vardı.Selçuk TUNÇER' Alıntı:Drone cular ve modelciler diyerek bizi saf dışı bırakmanıza ayrım yapmanıza şahsım adına alındım ve kırıldım açıkçası. Sorumluluk bilincinde hobisini icra eden insanlar olarak Drone yapıp uçuyoruz, hobimizi icraa ediyoruz, ohhh Drone culara ders olsun demek çok genel bir tabir oluyor. Sorumsuzca kullanılan herşey zararlıdır. Elma soyduğumuz bir bıçakla da can yakabilir insanlar. Güvenlik önlemleri alınmalı ve kurallar çerçevesinde herkes hobisini özgürce yaşamalı.
Kerem Avcı' Alıntı:1 - ............ tenha mahalle araları, boş park ve top sahaları, boş araziler niye yasak?
2 - .............kardeşim uçuracaksanız şurada uçurun demeleri çok mu zor?
3 - .............kullanıcı nereden bilsin nereler yasaklı bölgeleri
4 - .............camın önüne saksı koymakta yasak olsun.
5 - .............risk faktörü diye bişey vardır o limitler arasında kalınacak şekilde yasak koyarsın.
6 - .............minicik bir tehlike var diye yasak koyulacaksa yerimizden bile kıpırdayamayız.
Kerem Avcı' Alıntı:bu kadar sıkı yasakları yanlış buluyorum. aşırı hıza, kırmızı ışıkta geçmelere v.s bile verilen para cezaları ortadayken ben bir drone kullandım diye niye 10.000 tl ye kadar para cezası veriyorum? bu bildiğin kullanıcıların gözünü korkutarak, suçluluk psikolojisine sokup kullanmalarının önüne geçmeye çalışmak. tamam havaalanları, askeriyelerde uçurulmasın. toplu yerlerde, merkezlerde de uçurmayalım da tenha mahalle araları, boş park ve top sahaları, boş araziler niye yasak? valilikler ve belediyeler o kadar projeye milyonları döküyorken 1-2 araziyi düzeltip kardeşim uçuracaksanız şurada uçurun demeleri çok mu zor? kullanıcı nereden bilsin nereler yasaklı bölgeler. hayır yani topta oynamayalım oda tehlikeli sonuçta bir bebeğin suratına gelmesi de sıkıntı yada camın önüne saksı koymakta yasak olsun. böyle olmaz ki. risk faktörü diye bişey vardır o limitler arasında kalınacak şekilde yasak koyarsın. minicik bir tehlike var diye yasak koyulacaksa yerimizden bile kıpırdayamayız.
Ozgur Korkmaz' Alıntı:Geçenlerde Mersin/Erdemli belediyesine ait DJI Phantom marka drone uçuran bir görevli gördüm bir yerin açılışı için havadan çekim yapıyordu gayet profesyoneldi, etrafına meraklı halk doluşmuştu. Her ne kadar profesyonel olsa da her an bir sıkıntı oluşabilir ve üstlerine düşebilirdi. Görevli bir an konsantrasyonunu kaybetti veya farklı birşey oldu sanırım, aniden drone hızla alçaldı, kontrolü geri aldı ama ya düşseydi? Kısacası bence dikkatsiz, rc araçları oyuncak olarak gören, ilk gördüğü yerden parasıyla drone alan, kendinden başkasını düşünmeyen ve tabiki profesyonel kullanıcıları da içeren bu yasaklar oldukça gerekli. Türker abinin başka bir konuda dediği gibi droncu terimi bu hobiyi bitirme noktasına getirdi. Yani droncuların sebep olduğu bu yasaklar gayet yerinde ve gerekli. Bence.
Mustafa C.' Alıntı:Yanlış anlamayında trafikte bu kadar bilinçsizce ehliyet dağıtan binlerce kişinin ölümüne sebeb olan yetkililer, bir çoğu 0,5 kg altı olan ve daha elle tutulur türkiyede belki 10-15 i geçmeyen dronlara kazalarına aldıkları önlem ,bence düşmek yaralanmaya sebebiyetten çok özel hayat ve güvenlik sebebidir diye düşünüyorum.Bunun içinde kameralı ve kamerasız kullanım için ve açıklamaları çok daha detaylı yasalar çıkartmalıdır .