[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Türker Akgün' Alıntı:
O kadar uğraşmaya zaman harcamaya değmez Serkan, al bir Spektrum kurtul bu eziyetlerden derim. :laugh: :lol:

Mordo Ortasi' Alıntı:
Ah! bir anlasa spektrum un nimetlerini,Hepimiz rahat edecez... :halay: :halay: :halay:

Abiler bu son gelişmelerden sonra sizlere katılmaktan kendimi alıkoyamıyorum..

Başkalarının de işine yarayabileceği düşüncesi ile katılma nedenlerimi buradan paylaşıyorum.

1- Hanım gecen gün pazardan çok güzel bir hadron çarpıştırıcı almış (malum cern de yaşıyoruz)

2- 6 aylık Oğlum Utku geçen gün Baba benim neden kendi uzayım yok, ben de kendi uzayıma çıkmak istiyorum dedi (malum nasa da sizin markayı kullanıyor)

3- Fenerbahçe mi Galatasaray mı ne biri birini 6-0 yenmişti (Malumunuz Türkiye de yaşıyoruz)

Şimdi bu üç nedenden dolayı ben de kulanılabilirlik ve fonksiyonları bir kenara bırakarak, Hitec ve Futabanın yıllardır sunduğu özelliklerin bir kısımını yeni yeni sunmaya başlayan, ve bunu da bir marifetmiş gibi anlatan, Hala daha o var mı bu var mı gibi sorulara yok yanıtını aldığımız marka olan sizlerin ve gönüllerimizin markasına geçmek konusunda sizlere katıla katıla gülüyorum.

Yıllardır yüzlerce model ünite var hepsi anormal, bi tek yeni çıkan spirit normal ki biz kumanda değiştirecez. Hoş bizim için halihazırda bir problem de mevcut değil, sadece ünitenin eksikliğine dikkat çekmek istemiştim ben.

Şimdi olayı başka yerlere çekmeden yorumdan çok gerçek deneyimlerimizi yazalım ki alacak kişilere gerçekten yol göztersin..

İlker Sönmez' Alıntı:
Ben şimdilik helicommandı satıp 2 tane spirit almaktan vazgeçtim. Hel biraz daha deneyelim. Dediğim gibi ayarsal birşey olmadığına vs emin olalım. Titreşimi ortadan kaldıralım Bir ara video da çekelim.

Ben de aynı düşünceden vazgeçmiş bulunuyorum.. Üniteyi yaklaşık bir 10 pil kadar denedim.
Kurtarma modu ile ilgili çok deneme ve video var. Zaten ünitenin rescue modu üzerinden satış ve reklam yaptığı da düşünülürse ben yararlı olacağını düşündüğüm başka konulara değineceğim. Elimde deneme amaçlı kullandığım bir Heli var ne zaman yeni bir ünite alsam onda denerim. Daha önce denediğim ünitelerin sıralaması şöyle.

1- Bavarian Demon Ölü Helikopteri diriltir. Kuyruk hiçbir şekilde tutmayan ayrı bir modelim vardı. Alamanyadan update edilip gelen demonu taktım amacım rescue vs diğer şeyleri kısa süreli deneyip sonra 700 e takmaktı. Bi baktım 10 larca şey denediğim heli taş gibi uçuyor. Sonrasında bu heliyi de deneme helisi yaptım ki kuyruk ve head stabilitesi açısında üniteleri kıyaslayabileyim.

2- Numara İkondur. Normal helide iyi iş çıkarttı. Kuyrugu denediğim ikinci helide çok ince ayarlar ile heli uçabilir duruma geldi ama bu konuda HC3sx le yarışamaz.

3-Brain her ne dadar ikonun aynısı dense de bence ikon Brainden bir tık daha önde.

4-Tarot fbl. Fiyatına göre mükemmel. İkinci deneme helikopterimde kuyruk zorluyor artık çok zevk vermiyor.

5-3gx normal ünite olarak iyi. Ama mekanik ayarlarınızın ve elektroniğinizin iyi olması gerekiyor.
İlk helide uçuş diğer ünitelere göre biraz yavaş hareketli. Özellikle tarottan sonra biraz sağır gibi,
geliyor.
Ikinci helide kuyruk tutturmak imkansız halde. Hiçbir şekilde tutmuyor.

6- Spirit. Mormal uçuş iyi hareketler ne çok sert ne cok hızlı. Tarot ve 3gx in arasında. Ikinci helide kuyruk tutturmak imkansız.

Şu ana kadar kullandığım üniteler içinde kuyrugu sorunsuz tutan bir tek 3sx dir bir de ikon uçulacak seviyede tuttu. Yani normal fbl özellikleri açısından da değerlendirirsek. Benim deneyimim yukarıdaki sırayı oluşturuyor.

Rasim Öztürk' Alıntı:
Ben horizonu çok da gerekli görmüyorum. Zaten yeterli gelseydi ikon/brain neyimize yetmiyordu... spiritle macera aramaya gerek yoktu... bi tek rescue olsun, bana bişey olmaazzz :D

Rasim hocam burada önemli olan bizim neyi gerekli görüp neyi görmediğimiz değil. Ünitenin ne vad edip ne verdiğidir. Yani ne pilotlar var ki kendisi rescue. Bu adam da kuyruk ve diğer konulara bakar ilk önce. 500 dolara normal fbl ünite alır sadece. Ama hakkını da verir. Bu pilotun spiriti değerlendirirken rescue benim için önemli değil demesi olmaz misal.. Bizim için önemli olmasa da forum kullanıcılarına ve alacaklara yol göstermesi açısından değerlendirilmelidir bence.

Sonuç olarak yüksek fiyata sahip olup da sadece fbl olan sistemleri denemedim hiç. Umarım Pilotajım o seviyeye gelirse denerim birgün. Kullandığım modeller arasında da yazdığım farkları paylaşmak istedim. Aralarında Sadece Demon uzak ara önde geldi benim için. Umarım deneyimlediğim şeyler sizler için de yararlı olur.

Deneyimler için teşekkürler %p :saygilar:

Serkan güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık.

Sadece sıralama sırasında Fiyat / Performans kısmını es geçmişsin gibi geldi bana ya da ben öyle anladım :)

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Serkan güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık.

Sadece sıralama sırasında Fiyat / Performans kısmını es geçmişsin gibi geldi bana ya da ben öyle anladım :)

Evet Abi Fiyat performans olarak yapamadım. Çünkü onun için daha fazla deneyim gerekir kanımca. Sadece şunu diyebilirim. Fiyat performans da 1 numara alırken tarottur. Kullanırken Demondur. Demon eskiden parasını çıkartmaya çalışıyordu şimdi artık stiği her çektiğimde cebime para koyuyor. Muhtemelen ilerleyen zamanlarda Spirit içinde aynı şey geçerli olacaktır. Ben sadece nacizane normal fbl özelliklerini karşılaştırdım.

Serkan bence FBL üniteler olarak böyle bir sıralama yapmak çok zor.

Çünkü üniteyi iyi tanıyan bir kullanıcı hassas bir ayar yaparak senin 1 sıraya koyduğun ünitenin performansına hatta daha yukarısına ulaşabilecektir büyük bir ihtimalle.
Test için kullandığın moldelin sınıfı bile tamamen analizi göreceli hale getiren bir etkendir bana göre. 450 sınıfı bir heliye taktığında başka birşey hissedersin, 700 sınıfı bir heliye taktığında çok başka. Bazı ünitelerin default ayarları 450 sınıfında daha iyi sonuç verirken bir başkasınınki 700 sınıfında daha iyi sonuç verebilir. Örneğin birinci sıraya koyduğun üniteni default parametreleri acaba senin test için kullandığın modelin sınıfı ile daha iyi örtüşecek şekilde ayarlanmış olamaz mı ?

Tareq ilk kez Türkiye'ye geldiğinde sormuştuk " 3GX FBL ünite hakkında ne düşünüyorsun? " diye bize " Alan (Szabo) onu bir şekilde uğraşıp ayarlıyor, o zaman gayet performanslı uçuyor ama ben o üniteyi ayarlayabilecek kadar zeki değilim. Brain takıyorum, 10 dakika ayar yapıp uçuyorum " demişti. :laugh:

Be demek değildir ki senin tecrübelerine saygı duymuyorum, aksine bence çok faydalı bir paylaşımda bulunmuşsun, eline sağlık. :saygilar: Bunları okuyup kendi filtrelerinden geçirecek ve faydalanacak bir sürü modelci arkadaşımız olacaktır. :RCKolik:

Türker Akgün' Alıntı:
Serkan bence FBL üniteler olarak böyle bir sıralama yapmak çok zor.

Çünkü üniteyi iyi tanıyan bir kullanıcı hassas bir ayar yaparak senin 1 sıraya koyduğun ünitenin performansına hatta daha yukarısına ulaşabilecektir büyük bir ihtimalle.
Test için kullandığın moldelin sınıfı bile tamamen analizi göreceli hale getiren bir etkendir bana göre. 450 sınıfı bir heliye taktığında başka birşey hissedersin, 700 sınıfı bir heliye taktığında çok başka. Bazı ünitelerin default ayarları 450 sınıfında daha iyi sonuç verirken bir başkasınınki 700 sınıfında daha iyi sonuç verebilir. Örneğin birinci sıraya koyduğun üniteni default parametreleri acaba senin test için kullandığın modelin sınıfı ile daha iyi örtüşecek şekilde ayarlanmış olamaz mı ?

Tareq ilk kez Türkiye'ye geldiğinde sormuştuk " 3GX FBL ünite hakkında ne düşünüyorsun? " diye bize " Alan (Szabo) onu bir şekilde uğraşıp ayarlıyor, o zaman gayet performanslı uçuyor ama ben o üniteyi ayarlayabilecek kadar zeki değilim. Brain takıyorum, 10 dakika ayar yapıp uçuyorum " demişti. :laugh:

Be demek değildir ki senin tecrübelerine saygı duymuyorum, aksine bence çok faydalı bir paylaşımda bulunmuşsun, eline sağlık. :saygilar: Bunları okuyup kendi filtrelerinden geçirecek ve faydalanacak bir sürü modelci arkadaşımız olacaktır. :RCKolik:

Kesinlikle katılıyorum, default ayarlar sanki ünitenin karakteristiği gibi görünebiliyor.
- Mesela 3gx kuyruk tutturmak imkansız denmiş ancak ben 450 de 3gx ile efsane kuyruk performansı alıyordum. 50.lik yakıtlıda motor stop etmeye yaklaşacak kadar bayıltabilirsem kuyruk kaçırıyordu. Çok da kolay ayarlamıştım.
- AR7200bx'i trex500pro dfc de kullanıyorum, ayar yapması çok rahat, gayet de iyi tutuyor.
- Kbar'ı 450 'ye taktım, kuyruk ayarlarını oturtana kadar canım çıktı. 6s 45C-90C pille kullanıyorum 450'yi 20 uçuşta ayarladım kuyruğunu :'( ( tecrübesizlikten değil yanlış anlaşılmasın :laugh: 3s lipo kullanan heli ile ayarlamaktan çok daha zor )

Ama default ayarlara yakın uçarsanız kbar'ın fast forward flight konusunda direk üstün olduğunu görebiliyorsunuz. Ha bunu diğerleriyle yapabilir misiniz, bence kesinlikle yapılır. Önemli olan ayarlaması..
Spirit'i de çok merak ediyorum, rescue özelliği çok cezbediyor :laugh:

Türker abi zaten ben de Mehmet abinin fiyat performans mı sorusuna Hayır dedim aslında seninle aynı şeyi söylüyoruz. sıralama ilerledikçe üniteler kötüleşmiyor Ben ayarlayamıyorum artık . Sıralamadaki tek kriter kolay kurulmak ve kullanım aralığını genişliği. Misal bir ünitenin kuyruk gain 67 de titriyor 57 de salınyor 63 de tutuyor. Birinin ise 95 de titriyor 51 de salınmıyor bile neredeyse. head gain içinde aynı şeyler geçerli. Tabiki ince ayarla farklı olabilir. Ben zaten benim durumda insanlara yol göstersin istedim. Yoksa adam var 3gx i benim Demon kullandığım daha iyi kullanıyor. Demek istediğim ünitenin iyiliği kötülüğü değil reelitesidir sadece

3gx de kuyruk tutmaz demedim. Yıllardır millet ne kullanıyor yoksa. Sadece kuyruğun tutması çok zor olan 250 aling var elimde bunun kuyruk özelliklerine göre sıraladım. Demon cok geniş aralıklarla cok iyi tuttu. Aynı do anım bi başkası çok kötü mesela. 3gx ile hiç tutturamadım. Bu modele has kıyaslama yaptım yoksa. Benim içinde bu yeterli. Kuyruk kaçmasın Rescue iyi calısSın. İleride alan gibi ucarsam 3gx en iyisi de olabilir. :)
Her modelin ince ayarları var ve iyi olabiliyor sadece demoNda bu aralıklarla çok geniş ne Ayararsan tutuyor gibi..

Neyse bu arada. Elimde hiç acılmamış bir adet spirit var. Türkiyeye girmiş, dagıtıcıya verilmiş. Yarın yada en geç öbür gün Elimde olacak. Ben kullanmaktan vazgectim. Almak isteyen varsa kapalı kutu da aldığım fiyata verebilirim. Kolay gelsin..

Erhan'dan aldığım Spiriti bu gün model üzerine monte edip ayarlamak istedim. Üniteye yabancı olunca tabi biraz zorlandım. Rasimin o kadar emek verip anlattıklarını uygulamadan sonra daha net anladım. Daha önce okurken çoğu şeyi anlamamıştım. Tekrardan kendisine teşekkür ediyorum.
Ayarlarken şöyle bir sorunla karşılaştım. Üniteyi dsmx satellite ile bindledim. Ayarları yaparken cyclic servolar normal hareket ediyordu ama kuyruk servosu nerede ise görünmeyecek kadar az hareket ediyordu. Tam rudderde bile slider 2mm kadar hareket ediyordu. Diagnostic ekranında rudder kanalını uçlarda +100 -100 yapmama rağmen ve rudder limit ayarını maksimuma getirmeme rağmen durum değişmedi. Rudder servosunu ünite üzerinde diğer servoların yerine taktığımda sorun yoktu.
Çok uğraştım en sonunda alıcı ile kullanmaya karar verdim. Alıcıyı taktım satellite kullanmadan ve düzeldi. Başka sorunlarım da var ama üstesinden gelirim sanırım.
Tabi alıcı kullanınca gyro gaini kumandadan değiştiremicem.

80'ler dizisinde uzun sakallı bir adam var hep gelecekten haber verip duruyor , misal evlere ilk defa telefon bağlandığında , ileride herkes telefonunu cebinde taşıacaka falan diyor . Ahalide yok artık diyor :) Bende herkes bir gün helicommand (yada muadili) kullanacak diyordum ahanda neredeyse oldu. :lol:
Şimdi gelecekle ilgili yeni kehanetler yapma zamanı :)

Cahit Kaş' Alıntı:
.....Tam rudderde bile slider 2mm kadar hareket ediyordu. Diagnostic ekranında rudder kanalını uçlarda +100 -100 yapmama rağmen ve rudder limit ayarını maksimuma getirmeme rağmen durum değişmedi. Rudder servosunu ünite üzerinde diğer servoların yerine taktığımda sorun yoktu.
Çok uğraştım en sonunda alıcı ile kullanmaya karar verdim. Alıcıyı taktım satellite kullanmadan ve düzeldi. Başka sorunlarım da var ama üstesinden gelirim sanırım.
Tabi alıcı kullanınca gyro gaini kumandadan değiştiremicem.
Allah Allah ?? Yanlışım yoksa Mevlüt arkadaşımızın Forza direkt Satellite bağlıydı ?? Sanki sendeki sorun başka bir şey gibi geliyor bana Cahit ??

İlker Sönmez' Alıntı:
80'ler dizisinde uzun sakallı bir adam var hep gelecekten haber verip duruyor , misal evlere ilk defa telefon bağlandığında , ileride herkes telefonunu cebinde taşıacaka falan diyor . Ahalide yok artık diyor :) Bende herkes bir gün helicommand (yada muadili) kullanacak diyordum ahanda neredeyse oldu. :lol:
Şimdi gelecekle ilgili yeni kehanetler yapma zamanı :)
Bakalım yeni kehanet ne olacak, merakla bekliyoruz Ilker Hocam :laugh:

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Allah Allah ?? Yanlışım yoksa Mevlüt arkadaşımızın Forza direkt Satellite bağlıydı ?? Sanki sendeki sorun başka bir şey gibi geliyor bana Cahit ??
Bakalım yeni kehanet ne olacak, merakla bekliyoruz Ilker Hocam :laugh:
Tek satellite kullanmıştım ama onunla alakalı olduğunu sanmıyorum. Dsm2 veya dsmx olayı veya kuamandadaki frame rate ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Frame ratenin ne zaman 11 ne zaman 22 seçilmesi gerektiğini bilmiyorum. Ya da satellite arızalı diyeceğim ama diagnostic ekranında rudder komutu ile 100 değerlerini görüyorum

Cahit Kaş' Alıntı:
Tek satellite kullanmıştım ama onunla alakalı olduğunu sanmıyorum. Dsm2 veya dsmx olayı veya kuamandadaki frame rate ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Frame ratenin ne zaman 11 ne zaman 22 seçilmesi gerektiğini bilmiyorum. Ya da satellite arızalı diyeceğim ama diagnostic ekranında rudder komutu ile 100 değerlerini görüyorum
Gyro gainini eskiden artı yap bakalım değişecekmi

ERHAN YILMAZ' Alıntı:
Gyro gainini eskiden artı yap bakalım değişecekmi
Gain zaten 60 da idi. O halde problem çıkardı. daha önce de alıcı kullanıyordum. Satelliteyi çıkarıp alıcıyı takımca sorun kalmadı.

Spirit fbl ünitenin manuelinde 22. Sayfada şöyle bir not var.

NOTE For proper operation of the unit, it is necessary to check the values of aileron, elevator and rudder channels. These three channels must be centered at approximately 0%. The unit automatically detects the neutral position during each initialization. Do not use subtrim or trim functions on your transmitter for these three channels, as the Spirit FBL unit will consider these as an input command. Ensure all subtrims and trims are zeroed.

Şimdi biz %0 elde etmek için bu ünitede subtrim kullanmayacak mıyız.

Onu ben o şekilde değil de şu şekilde anladım.

Bir fiziksel trimler var sticklerin yanında, altında... Onlar merkezde olacak... Bir de dx9 gibi kumandaların system setup'ında bir trim daha var. Yeni model tanıtınca 5/5/5/5 gibidir bunlar... Bunları da 0/0/0/0 a getiriyorum.

Yoksa tabii ki merkezleri servo menüsü içindeki subtrim ile ayarlıyorum ama ünite bu konuda da çok iyi geliyor. Kbar bu konuda kötüydü mesela 30-40 gibi değerler isteyen kanallar olabiliyordu. Bunda maksimum 5-10, çoğunda gerekmiyor bile veya 1-2, artıda ekside...