Ömer Erkan
RcFanatik
- İlgi Alanı
- Uçak
Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı
Siz söylemeden o fırdöndüyü gördüm, zira bende gerçek amacı dışında bir yerde kullandım. Yani balıkçılıkla falan ilgili değil. Bildiğimiz basit fırdöndülerden farklı, rulmanlı falan bir şey onlar. Kullanım yerim ise, uçakla çekeceğim planörün (bir çekemedim gitti) çekme ipinde burulmaları önlemek için koymuştum.
Locktite konusuna gelince, bir uçakçı olarak hiç ısınamadım kendisine. Hatta heli denemelerimde bile kullanmışlığım yoktur. Çünkü tekrar açabilmek konusunda hiç güvenememişimdir kendisine. Sabitlemek için ise, ben yine de çıbıh'ın iki ucuna kontra somun yapar, üstüne de bir damla oje (hangi hanımefendiden isteseniz verir o damlayı) ile yetinirdim.
Özgür Evren Varol' Alıntı:...
Ben söylemeden o fırdöndüyü gördüyseniz helal olsun Ömer Bey Zira standart, gözümüzün aşina olduğu fırdöndüler değil o meretler, üreticisinin iddiasına göre 35kg çekme dayanımı olan şeyler, eh 10 kat abartmış bile olsalar benim için yeterli gelir
Fırdöndü olmadığı zaman aynen söylediğiniz gibi ayar yapmak ve sonra o ayarın orda kalmasını sağlamak bela oluyor. Genellikle bir kontra somun klevise dayanıp sıkıştırılıyor ama o daracık alanda bunu yapmak da her zaman kolay olmuyor. Ben genellikle ayarı yapıp, herşeyin tamam olduğundan emin olduktan sonra mekanizmayı servo yekesinden ayırıp, üzerindeki burulma gerilimini boşaltacak şekilde ters yöne çevirip tekrar yekeye takıyordum. Ama malum yaz kış sıcaklık değişimlerinde yada belirli kullanımdan sonra bu meretlerin yeniden ayarlanması gerekebiliyor, fırdöndü bu noktada kolaylık sağlayacaktır elbet.
Ve çıbıhı da doğru görmüşsünüz, iki ucu da dişli klevisi sabitleyecek hiçbişey yok. Fırdöndü koruma sağlayacak olsa bile niyetim klevise locktite sürüp kesin olarak emniyete almak. Eyyy heliciler, biz uçakçılar da yeri geldiğinde locktite kullanırız, hatta kırmızı ile mavi locktite farkını bile bilebiliriz, bu gibi şeyleri sizden öğrenecek değiliz
...
Siz söylemeden o fırdöndüyü gördüm, zira bende gerçek amacı dışında bir yerde kullandım. Yani balıkçılıkla falan ilgili değil. Bildiğimiz basit fırdöndülerden farklı, rulmanlı falan bir şey onlar. Kullanım yerim ise, uçakla çekeceğim planörün (bir çekemedim gitti) çekme ipinde burulmaları önlemek için koymuştum.
Locktite konusuna gelince, bir uçakçı olarak hiç ısınamadım kendisine. Hatta heli denemelerimde bile kullanmışlığım yoktur. Çünkü tekrar açabilmek konusunda hiç güvenememişimdir kendisine. Sabitlemek için ise, ben yine de çıbıh'ın iki ucuna kontra somun yapar, üstüne de bir damla oje (hangi hanımefendiden isteseniz verir o damlayı) ile yetinirdim.