Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı
Evet modele dönecek olursak, önceki mesajda da yazdığım gibi, aşağı yukarı bu son aşamadan sonra çeşitli nedenlerle bu proje rafa kaldırıldı ve tekrar çalışılacağı günü beklemeye başladı. O dönemlerde özellikle yoğun bir şekilde planörlerle ilgilendiğim için, yaz ayları antreman uçuşları ve yarışmalar, aralarda yarışmada hasar gören modellerin tamiratları, bakımları, kış ayları yeni sezon için yeni planörlerin inşaası AR-GEsi ve nadiren de olsa uçurduğum motorlu modellerin hasarları tamiratları yada diğer inşaatım tüm boş vakti alıyordu. Zavallı Hurri ise sabırla sıranın ona geleceği günü bekliyordu...
2015 yılı başlarında gelen sürpriz bir iş teklifi sonucunda bir anda kendimizi iki aylık bebekle birlikte Umman'da bulduk. Başlarda açıkçası kalıcı olup olamayacağımızı bilemediğimiz için çok da fazla "yerleşecek" hareketler yapmadık, ben sadece birkaç plastik maket getirip aralarda kafa dağıtmak için bişeyler yaptım, zaten sadece iki kişi olarak bebek büyütmek geriye fazla da boş zaman bırakmıyordu. Biraz biraz buradaki süremizin daha uzun olacağı netleşmeye başlayınca da ufak ufak RK modelcilik için adımlar atmaya başladım. İlk iş olarak bizi ziyarete gelen babama yanında radyomu getirttim. Radyo sorunsuz bir şekilde gümrükten geçince çok rahatlamıştım, çünkü buraya radyo kontrollü her türlü uçan nesneyi getirmek (ithal etmek) kanunen yasak (babama sıkı sıkı tembih etmiştim, sorarlarsa "araba, gemi kumandası bu" de diye, onlar serbest
). Radyo geldikten sonra buradaki modelci grubundan ikinci el bir uçak aldım ve onlarla birlikte uçmaya başladım. Ha diyeceksiniz, yasak değil miydi nasıl uçuyorsunuz? Evet yasak, ithalat (posta ile getirtme dahil) yasak, uçurmak da yasak, ama biz askeri bir alanda, özel izinle, uçuş yapıyoruz. Bu tarz çelişkilere sanırım hepimiz aşinayız, bu taraflar da çok farklı değil
Tabi laf arasında (sorumsuz) "drone"culara da ufaktan bir giydirmek lazım sanırım ama faydası da yok... Herneyse, bu arkadaşlarla gide gele sohbet ede ede neyin getirilebileceğini neyin getirilemeyeceğini, gümrükten geçişin "püf noktalarını" vs vs öğrendim zaman içinde. Nihayetinde burada da kesin olarak bir inşaat yapmaya karar verdiğimde hurricane'i buraya getimenin en doğru seçim olacağını düşündüm. Zira henüz ortada kanat yok (kanat parçaları bir poşet içindeki sinirlerden ibaret) gövde desen kuyruk yapıştırılmadı, ana gövde tek başına çok da uçağa benzemiyor, kısacası havaalanı gümrüğünden geçirme olasılığım yüksek. Ayrıca üerindeki emek de toplasanız bir iki ay, şu an sıfırdan yapsam daha bile kısa sürer, en kötü durumda gövdeye el koyarlar, geri kalan "dahta" parçaları kurtarırız, diyerekten hadid dedim, vakit hurricane vaktidir... (Her işte bir hayır vardır derler, belki de bu modelin o halde kalmış ve rafa kalkmış olması buraya getirebilmek içindi
)
Yine de riski azaltmak ve dağıtmak için ilk seyahatimde sadece planları (evrak çantasında) kaputu, kuyruk elemanlarını, kanopiyi ve iniş takımlarını vede bir gemi maketi kutusu içine konmuş şekilde lazer kesim parçaları getirdim. Her bir parçanın ayrı bir bavul yada çantada olmasına dikkat ederek dağıttım. Ayrıca buradaki arkadaşların tavsiyeleri doğrultusunda gümrük memurunun soracağı sorulara da hazırlıklıydım, "aa bu uçmuyor ki", "statik model bu, duvara asacağım", "yahu nasıl uçsun bu motor var mı baksana" vb vb vb.. Neyse ki hiçbirisne gerek kalmadı, sorunsuz bir şekilde geçtik ve evde her şeyi yere serip mutlu mutlu seyreyledim dakikalarca...
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu parçaların buraya gelişleri 2016 yılının ağustos ayına denk geldi...