Şahin Gül!
23 eylülde Bengal körfezinin Bangladeş kıyılarında doğup, 24 eylülde “deep depression” 25 eylülde de siklon statüsü kazanarak Hindistan Meteoroloji ofisi tarafından “Gül” (Gulab) ismi verilen tropik siklonik fırtına 26 eylükde Hindistanın doğu sahillerinden karaya vurdu ve gücünü kaybetmeye başladı. Ama nadiren karşılaşılan hava koşulları nedeniyle fırtına tüm Hint yarımadasını batıya doğru katedip 30 Eylülde yeniden Arap denizine kavuştu.. Bu tarafta mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık ve nem vardı zaten son iki üç haftadır, bunlar da bir tropik fırtınanın yakıtıdır, sönmek üzere olan bir ateşe benzin püskürtülmüşçesine fırtına yeniden güç kazandı, denize ulaştıktan sonra 12 saat içinde yeniden tropik firtina niteliğine kavuştu, ve Katarlı arkadaşların “Şahin” (Shaheen) ismini vermesiyle birlikte resmen “Şahin-Gül” olarak ilerleyerek Umman körfezine girdi. 1 ve 2 ekim boyunca gücünü arttırarak körfezin derinliklerine doğru ilerlemeye devam etti. 2 Ekim (dün) öğlen saatleri itibariyle Muscatta yağışlar ve şiddetli rüzgar etkisini göstermeye başladı, önce iki gün tatil ilan edildi, öğleden sonra saatlerinde de polisten sahilden 1 km mesafeye kadar olan tüm evlerin tahliye edilmesi emri geldi… Zaten durumun bu hale geleceği belli olduğu için biz önceden hazırlık yapıp çantaları vs hazırlamıştık. Atolye de bodrum katında olduğu ve ciddi bir su baskını riski olduğu için oradaki değerli şeyleri de üst katlara taşımıştım. Polisin (ve aklın/mantığın) buyruğu doğrultusunda biz de evi terkedip otele yerleştik.
Gece itibariyle yağış şiddetini arttırdı, seller başladı yollar kapandı, bu öğleden sonra yağışlar iyice şiddetlenecek gibi görünüyor.. Yağış ve deniz seviyesi durumuna bağlı olarak şanslıysam bilek/diz seviyesinde, şanssızsak da tavana kadar atolyeyi su basma ihtimali var.. Yarın sabaha neler olduğunu göreceğiz..
Bizim evden ve benim atolyemden çok daha önemli olan ise normal beklenen koşulların aksine, siklonun gücünü arttırırarak hiç beklenmeyen bir yerde karaya vuracak olması. Yıllardır bu bölgelerdeki kıyı erozyonu problemleri ile incelemeler tespitler ve raporlar yazdım, malesef hiçbiri dikkate alınmadı, haliyle hiçbir tedbir ve hazırlık da yapılmadı, önümüzdeki 24 saat içinde ne yazık ki pek çok kişi evsiz kalacak..
Kasırganın yolu ve etki alanı üzerinde 4 tane limanımız var, açık denizdeki dalgalar 8-12 m yüksekliğe ulaştı bile, bu yükseklikler tüm bu limanların tasarım dalgalarının epey üzerinde.. Bu da demektir ki tahminler tutar da kasırga bu şekilde devam ederse epey hasar görecek limanlarımız var ve kasırga geçtikten sonra da epey bir meşgul olmam gerekecek..
En büyük dileğim can kayıplarının en az seviyede olması..
An itibariyle durum:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol