LiPo Bataryalar , Bilinmesi Gereken Herşey

Yanılıyorsunuz hücre sayısının arttırılması(3S'ten 4S'e geçilmesi) çekilen akımı arttırmaz.Elektrikli motorlarda çekilen akımın artmasına veya azalmasına etki eden şey Pervane'nin çapıdır.Kapasite ve uçuş süresinden ziyade, kapasite ile batarya voltajı arasında eğrisel ilişki vardır.Sizin söylediğinizin aksine 3000mAh bataryanızın 1000mAh'ını kullandınız diyelim vadettiği kapasiteyi daha çabuk tüketecek bir durum söz konusu değildir.Aşağıdaki mAh-V grafiğinde inceleyebilirsiniz.3S 2200mAh bir bataryada, teorik olarak sabit 2200mA(2.2A) akım çekilirse 1 saat boyunca enerji verebilir demek.Ancak ne yazık ki bir çok marka LiPo bataryalar(özellikle Çin üretimi olanlar) üzerinde yazan mAh ve C değerlerinde çalışamıyorlar.Hesaplama ile uygulamada fark olmasının nedenlerinden biri de budur.Fakat, hesaplama yaparak bile yakın bir sonuç elde edebilirsiniz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Doğrudur hocam ben kendimi tam olarak ifade edememişim aslında, demek istediğim salında şuydu aynı motor 4s te kullanıldığında daha fazla amper çekiyor üretici verilerinde bu açıkça görülebiliyor pervane ebatı küçülsede devir ertıyor ve çekilen amper artıyor uçuş şartlarına göreceli olarak derken de şunu kastetmek istedim elimizin altındaki güç artınca sonuçta daha fazla kullanmış olacağız tabi gaz kolunu %30 da tutup yavaşça uçulacaksa süre kısalmayacaktır.
Örneğin sunnysky 1000 kv 2814 motor 3s 11x5,5 kombinasyonu 33A çekip 1760 gr itki 4s 9x6 kombinasyonu 38,5A çekip 1910 gr itki üretiyor aynı motoru 4s te kullanınca performans artışınıda beraberinde kullanılacağı için kapasite daha çabuk tüketilecektir diye düşünüyorum.
Batarya kapasitesinin bitmeis konusuna gelince elbette bu konuda uzman değil yaptığım araştırmalar ve izlediğim incelemeler sonucu şu ifadelerle karşılaştım aynı bataryadan 1-3 c civarı akım çekiliyorsa alınan kapasite 20c akım çekildiğinde alınanla bir olmuyor yüksek amper veirrken stres altında kalan batarya artık ısı artışından vs. verdiği kapasite düşüyor.

• Beğen
Tepkiler: CANKUT TAŞ
Aynı uçağı aynı tarzda uçuracak olursak, tabii ki 4S pil ile 3S'e göre daha az akım çekilecektir (güç = gerilim x akım).
Değerli hocam yanlış anlaşılmasın herhangibirşeyi iddia etmek için yazmıyorum sadece verileri inceleyerek anilz etmeye çalışoyorum belki eksik bildiğim birşeyler vardır. Bu konuda sunnysky 2814 1000kv motorun verilerine baktığımızda 3s ve 4s batarya kullanımında aynı amper aralıklarında aynı itki gücünü verdiğini görüyoruz anladığım kadarıyla yüksek voltajda pervane ölçüsü küçülmek zorunda kalıyor aynı itki gücünü üretmek için daha fazla devir çevirmesi gerekiyor, bu durumda 3s x pervane 4s x pervane kombinasyonlarında aynı itki gücünü aynı amperi çekerek üretebildiklerini görüyorum. Örneğin tabloya baktığımızda 1000 gr itki üretirken 3s 166 watt 4s 220 watt tüketiyor. (4s 10x5 pervanede 192 watt)
Dediğim gibi ben sadece verileri kıyaslıyorum sahada kullanımda neler değişir onu siz daha iyi bilirsiniz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

• Beğen
Tepkiler: CANKUT TAŞ