Ali Haydar tekrar eline emeğine sağlık gerçekten sonuçlar çoğumuz için fazlasıyla yeterli ve verimli görünüyor. Bende ilk fırsatta yüz yüze gelip hemde 500 de pilleri denemeyi dört gözle bekliyorum pil işi çok sıkıcı. Çok konuda aydınlattın aslında beni görüşmelerde ama yüz yüze daha iyi olacak benim açımdan. Hala çok cahilim li ion konusunda. İlk aklıma gelenler şarj konusu bizdeki şarj aletleri bunu halledebilecek nitelikte ancak balans kablosu da var mı bu pil paketlerinde ölçümü sahada aletlerle yapmak mümkün olacak mı bizdeki lipo ölçerlerle veya farklı bir ürün var mı bunun için bir de pillerin paketini oluştururken en boy oranının fazla oluyor gibi kanopi altında yer kısıtlı bunları farklı tarzda paketleyebilir miyiz? Mesela kanopi yan kısımdaki alandan " U " şeklinde bir paketle faydalanabilir miyiz?
Birde baştan sona bir li ion punta vs. İşlemleri konusu gelir gibi görünüyor bilgi amaçlı
Teşekkür ederim abi tekrardan. Siz yeter ki uçun
Abi lionu aslında lipodan ayıran pek bir şey yok. Aynı + ve - kutup. Aynı balans kabloları. Tek fark hücreler dikdörtgen değil de silindirik
Lionları puntolarken u şekli vermek mümkün tabi. Veya farklı bir şekil. Ölçüleri alıp solid worksda çizilebilir.
Lion puntolama işlemi aslında gayet basit. Video da çekilebilir tabi.
Puntolama işleminde kullanılacak şeritler önemli. Yurt dışında adamlar bu tarz yüksek amper işlemleri için bakır şeritler kullanıyorlar. Yani 0,1mm nikel şerit ile pilin arasına 0,2mm bakır şerit kullanıyorlar. 0.2mm bakır şeriti de 20mm eninde kullanıyorlar. Böylece kesit ciddi anlamda artıyor. Ve bakır kullanıldığı için direnç hem daha düşük oluyor hem de nikele kıyasla 4 kat daha fazla amper taşıyabiliyor. Direnç düşük olduğunda pilin voltaj çökmesi kısmen daha düşük oluyor ve tabi ısınma da aynı şekilde azalıyor. Fakat 0,3mm punto atacak makineler 35k civarında
Ben 10mm enindeki 0,12mm kalınlığındaki nikel şeritleri üst üste 5 tane puntolayarak yaptım. Ne pil ne de şeritler ısınmadı. Ama tepesinde sürekli pervane dönüyor. Kapalı ortamda belki daha fazla zorlandığında pillerden daha fazla şeritler ısınır mı bilemiyorum. Üst üste daha fazla şerit atmak mantıklı mı ileride sorun olur mu onu da bilemiyorum. Ama yapılan bir uygulama bu. Lionlarla uğraşım hobi düzeyinde olduğu için net bilgim yok. Ama adamlar dediğim gibi bakır şerit ile tek seferde işi hallediyor.
Mesela aşağıdaki videoda 6s2p bataryanın çıkışlarını puntoluyor. Fotoğrafta pilin alt tarafını göstermeye çalıştım. Sarı olanlar bakır levhalar. Siyahlar - kutup kırmızılar + kutup.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Adamdaki makine 0,4mm bakırı nikel ile pil arasına koyduğu halde ne kadar güçlü şekilde puntoluyor. Trde 35k civarı işte bu makine. Aslında bu makineden satın almak istiyorum ama şuan değil
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol