Goldberg TIGER II - EP // Low Wing Trainer // Plandan Yapım
Gerçi üzerinden uzun süre geçmiş ama merak eden arkadaşlarımız olur düşüncesiyle dilim döndüğünce planları A4'e çıkartma konusunda anlatmaya çalışayım. Eksik yerler varsa seve seve tamamlarım.
PDF olarak dosyamızı açıyoruz. Eğer dosyamız PDF değil ise, önce PDF'e çeviriyoruz. (bu anlatım PDF üzerinden ilerlemektedir.)
ctrl+p kısayolu ile yazdırma sayfasına geldiğimizde;
(1) no ile gösterilen "Poster" seçiyoruz. Aşağıdaki gibi menü değişiyor ve ekranı kontrol ediyoruz. Döşeme ölçeğimiz
(2) %100 olmalı. Daha küçük boyutta model yapılacaksa değiştirilebilir. Bu konuda Can %80 oranını kullanmış mesela. Çakışma ölçüsü önemli
(3) buna daha sonra geleceğim. Program bu değerlerde bir baskı için bize kaç sayfa kullanılacağı gibi önizleme sunuyor
(4). Mesela benim örnek aldığım planda her biri 1049,87 mm x 890,91 mm olan iki sayfalık çizim mevcut. Her bir sayfayı 15 adet A4 kağıdına basacağını belirtiyor. Yönlendirmeyi
(5) değiştirerek daha az kağıt kullanımı ile baskı alabilmek de mümkün olabiliyor. Kontrol etmekte fayda var.
Çakışma ölçüsü
(3) önemli demiştim. Şöyle ki;
A4 kağıdının baskı standardında kenar boşlukları olur. Biz bu işlemi yaparken, kağıdın kenar boşluğundan dolayı yazdırılamayan bölümler oluyor. Bu durumda uç-uca eklemek çok zahmetli olabiliyor. Buraya gireceğimiz değer ile bunun önüne bir nebze de olsa geçmiş oluyoruz.
Ama yine de en garanti yöntem bu tarz projelerde bir kılavuz ölçü bulunur
(6) . Bundan faydalanmak elzemdir. Planları çıkarttığımızda ilk yapacağımız iş, bu kılavuzdaki cm ölçüsünü, bir cetvel ile ölçmek olacaktır. Eğer bire-bir uygunluk varsa, model üzerinde çalışmaya başlanabilir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol