[DIY]: Arduino ile Rectract - Iniş Takımı Uygulaması
Tufan kardeşim yoğun bir şekilde mekanik sistemlere daldı. Sürekli retract mekanizmalarını geliştiriyor. En son metrik yerine inch ölçülü diş ve sonsuz vida kullanmak için set aldı. Cıva çeliği ile çalışmaya başladı. Şimdi ise trapez diş açma yollarını araştırıyor. Diğer yandan yeni yeni motor ve redüksiyonlar bulup test ediyor.
Ben de geri kalmamak için röleli sistemin tam istediğim gibi çalışmasından cesaret alarak yeni versiyonlara doğru yola çıktım.
Dün akşam ESM'nin yüzlerce liralık kontrol modüllerinden birini açıp inceledim. Bir kanalı bozuktu zaten. Yani çöpe gidecekti. Adamlar neredeyse beni kopyalamışlar!!!
İki retractı tek plakette toplasalar da aslında iki ayrı kontrolcü var. Bu benden kopya!!!
Sonra, Attiny85 ayarında 8 pinli bir mikrokontrolör kullanmışlar. Doğrudan benden kopya!!!
Tek başarıları SMD teknolojisi nedeniyle çok küçük bir boyutta işi bitirmeleri. Kopya çekmedikleri tek yer de röle yerine kullandıkları MOSFET'ler. MOSFET olarak çiftli P/N içeren IRF7307 modülleri kullanmışlar. Benim bir ters bağlantım sonucu bu modüllerden birisi kavrulmuş. Her ne kadar henüz bizim piyasada bulamasam da AliExpress'te 10 tanesi 1.98 USD. Yani onarımı mümkün.
Tabii ben taklit eden değil edilen olmayı tercih ettim!
Atmega328 işlemci ve L298 çift kanal motor sürücü kullanan yeni bir plaket tasarladım. Bir iki güne birkaç prototip üretip test edeceğim. Kodu zaten iyi çalışan tek kanallıdan adapte ettim. Bakalım ESM bu uygulamayı ne zaman taklit edecek.
[attachimg=1]