[DIY]: Arduino ile Rectract - Iniş Takımı Uygulaması

Abi sahadayken bu konuyu enine boyuna konuşuruz diye düşünmüştüm ama ikimizin de kırımları engel oldu.
Mekanik olanlar bir süre sonra 'saçmalayacaklar' diyorsun. İtiraz edemem. Bunu sadece senden değil çok fazla kişiden duydum. Ama nedenini hala bilmiyorum. Bir AT6 TEXAN 'ım var. O uçağa büyük masraf yapmayacağım ve hazır üzerindeki retractları kullanmayı planlıyorum. Montajı düzgün bir şekilde yapılırsa neden olmasın? Ne kadar kötü olabilir? Hep beraber göreceğiz. Ben sadece riskleri asgari seviyede tutmak istiyorum. Bakarsın tatmin ve güven verici sonuçlar alırım, 120'lik uçağımda da kullanmaya karar veririm !?

Deniz Tanrıverdi' Alıntı:
Abi sahadayken bu konuyu enine boyuna konuşuruz diye düşünmüştüm ama ikimizin de kırımları engel oldu.
Mekanik olanlar bir süre sonra 'saçmalayacaklar' diyorsun. İtiraz edemem. Bunu sadece senden değil çok fazla kişiden duydum. Ama nedenini hala bilmiyorum. Bir AT6 TEXAN 'ım var. O uçağa büyük masraf yapmayacağım ve hazır üzerindeki retractları kullanmayı planlıyorum. Montajı düzgün bir şekilde yapılırsa neden olmasın? Ne kadar kötü olabilir? Hep beraber göreceğiz. Ben sadece riskleri asgari seviyede tutmak istiyorum. Bakarsın tatmin ve güven verici sonuçlar alırım, 120'lik uçağımda da kullanmaya karar veririm !?

Kesinlikle kullanabilirsin. Ben de çok kullandım. Ama sonra HK'nin elektrikli retractlarını keşfedince kesinlikle terkettim mekanikleri. Mekanikler kısa sürede boşluk yapıyorlar ve durup dururken katlanma gibi alışkanlıklar ediniyorlar. Ancak bundan en büyük etken bilinçsiz montaj. Mekanik retract için çok önemli ve hiçbir yerde bulamayacağın bir püf noktası var. Akşam aklıma gelirse evden ilgili dosyayı gönderirim. Olmadı sen hatırlatırsın.

Sümer Yamaner' Alıntı:
.... Mekanik retract için çok önemli ve hiçbir yerde bulamayacağın bir püf noktası var. Akşam aklıma gelirse evden ilgili dosyayı gönderirim. Olmadı sen hatırlatırsın.
Buraya da link verir misin abi, şimdi merak ettim doğrusu :rolleyes: Kimbilir belki bir gün bana da lazım olur ;D

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Buraya da link verir misin abi, şimdi merak ettim doğrusu :rolleyes: Kimbilir belki bir gün bana da lazım olur ;D

Birkaç örnek...

https://hobbyking.com/en_us/digital-servoless-retractable-system-1pc.html

https://hobbyking.com/en_us/servoless-retract-with-metal-trunnion-33mm-x-35mm-mount-2pc.html

https://hobbyking.com/en_us/turnigy-90-degree-all-metal-servoless-outward-operating-retract-unit-180-size-1pc.html

https://hobbyking.com/en_us/servoless-steerable-nose-retract-with-metal-trunion-for-large-models-51mm-x-43mm-mount.html

https://hobbyking.com/en_us/all-metal-servoless-90-degree-retract-for-large-models-10-12kg-w-10mm-pin.html

Sümer Yamaner' Alıntı:
Kesinlikle kullanabilirsin. Ben de çok kullandım. Ama sonra HK'nin elektrikli retractlarını keşfedince kesinlikle terkettim mekanikleri. Mekanikler kısa sürede boşluk yapıyorlar ve durup dururken katlanma gibi alışkanlıklar ediniyorlar. Ancak bundan en büyük etken bilinçsiz montaj. Mekanik retract için çok önemli ve hiçbir yerde bulamayacağın bir püf noktası var. Akşam aklıma gelirse evden ilgili dosyayı gönderirim. Olmadı sen hatırlatırsın.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Birkaç örnek...

https://hobbyking.com/en_us/digital-servoless-retractable-system-1pc.html

https://hobbyking.com/en_us/servoless-retract-with-metal-trunnion-33mm-x-35mm-mount-2pc.html

https://hobbyking.com/en_us/turnigy-90-degree-all-metal-servoless-outward-operating-retract-unit-180-size-1pc.html

https://hobbyking.com/en_us/servoless-steerable-nose-retract-with-metal-trunion-for-large-models-51mm-x-43mm-mount.html

https://hobbyking.com/en_us/all-metal-servoless-90-degree-retract-for-large-models-10-12kg-w-10mm-pin.html

Teşekkür ederim. Linklerdeki ürünlerden haberim var, benzerlerini edindim bile. Benim "abi" (180'lik) P47 için almıştım, sonra yanlış olduğunu düşünüp bir-iki set daha aldım. Sonra fazla geldi diye onlara uçak da aldım :D .
Küçüklerini rahmetli Avios Seafury'de kullanıyordum (hayatta kaldılar). Artakalanları ( :p ) da benim 120'lik Seafury ve "ortanca" (120'lik) P47 için planlıyorum. Ve onların kutusundan da mekanik retract çıktı. Üstesinden gelebileceğim bir şeyse neden kullanmayayım diye düşünüyorum.
Bugün farkettim; bir tanesinin "files" sekmesinde montajı ile ilgili bir dosya var ama henüz ilgilenemedim. Bahsettiğin püf noktaları onlar mıdır?

EDİT:

Kumandamda servo hareketinin hızını ayarlayabilmem çok kolay (ve kullanışlı). Yani mekanik retractlardaki göze de hoş görünmeyen o sert açılıp kapanma hareketi de çok yumuşak olacak. Bu servo yavaşlatmayı ilk defa pazar günü uçurduğum köpük P47'deki iniş takımlarında uyguladım ve servonun da daha az zorlandığını düşünüyorum. Havadayken yavaş kapanan retractın görüntüsü de muhteşem.

Gerçek retract servosu kullanırsan kumandadan istediğin kadar yavaşlat, o bildiğini okur. Üstesinden gelmenin (kısmen de olsa) bir yolu yukarıda anlattığım Y kablo beslemesinde retract için 4.8 V yani düşük gerilimli pil kullanmak.

Normal servolar retract için kullanılabilir mi? Büyük uçaklarda önerilmez. Köpük hafif uçaklarda olabilir. Retract servoları tam 180 derece dönecek şekilde tasarlanmışlardır. Bunun sonucunda her iki uçta kilitlenme etkisi yaparlar. Ayrıca elde edilmesi gereken hareket mesafesini normal servonun kısıtlı hareketi ile sağlamak için çok uzun yeke kullanmak gerekebilir.

Şu an evdeyim ve ilgili dokümanı arıyorum. Bulunca paylaşırım. O zaman zaten olay kafanda netleşecek.

Dropbox üzerinden paylaşmaya çalıştım. Bak bakalım açılıyor mu...

Açtım, indirdim, okudum, anladım! Kafamda birçok ışık yandı. Bunların hepsinin bir üstünden geçmem lazım...
Abi sen süpersin ya, çok teşekkür ederim. Yeni sorularla geleceğim muhtemelen
:saygilar: :-\ :eek:kuyun:

Retract kontrolcüsünün son versiyonu. Giderek daha profesyonelleşiyor. :)

[attachimg=1]

Ekli dosyalar

• pic04001.jpeg
    pic04001.jpeg
    45.3 KB · Görülme: 69
Kısaca bu versiyonun artılarını öğrenebilir miyiz abi ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Kısaca bu versiyonun artılarını öğrenebilir miyiz abi ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sorunsuz çalışıyor. Daha ne olsun.
:)

Şaka bir yana birazdan PC başına geçince ayrıntılı yazarım.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Son haftalarda Tufan Öke arkadaşımızın retractlardaki mekanik modifikasyonları sonucunda çalışmalarım tekrar ivme kazandı. Tufan benim Sea Fury'yi yeniden hayata döndüren arkadaşım. İnanılmaz becerikli. Şu sıralar Karaköy piyasasından bulduğu redüksiyonlu elektrik motorlarını kullanarak pnömatik retract sistemlerini elektrikliye dönüştürme çalışmalarını büyük bir başarı ile sürdürüyor.
Diğer yandan ben de başka bir arkadaşımın 50 cc Focke Wulf'ü için retract kontrolcüsü yapmaya çalışıyorum.
Ancak işim zor hatta çıkmaza girdi. Strut boyu o kadar uzun, strut ve teker o kadar ağır ki motor 5 Amper falan çekmesine rağmen retractı kapatamıyor. Zaten o nedenle daha büyük röleli bir sisteme geçmiştim. Sonunda yukarıda paylaştığım fotodaki modül çıktı ortaya. Ama Focke Wulf için uygun değil yine de. Açıyor ama kapatamıyor! :D
Retractlar şöyle bir şey...

[attachimg=1]

Kısaca Focke Wulf konusunda (şimdilik) pes ettim ama Tufan'ın elektrikli dönüşümleri için üretimin tam hızla sürmesi gerekiyor. İşte önceki mesajda görülen en son prototip. ESM'nin standart retractlarında ve dönüşümü yapılan retractlarda mükemmel çalışıyor.
Şimdi asıl olay geliyor...
TU154'ünü gördüğünüz ve A340 yapım aşamalarından haberdar olduğunuz Bülent Deveci'nin retractları pnömatikten elektrikliye dönüştürülüyor. Elektronik kumanda sistemi çözüm ortağı da doğal olarak Sumeronics RC! :D ELde ettiğim know how ile umarım güzel bir kontrol devresi üreteceğim.
Diğer yandan profesyonel baskılı devre ürettirme konusunda arayışlara girdim. Makul fiyata ürettirebilirsem işim çok kolaylaşacak ve üretim hızım çok artacak. Eğer bunu becerebilirsem diğer ürünler için de baskılı devreleri seri olarak ürettirip çok daha kaliteli bir ürün gamı oluşturacağım.
Havadisler bunlar işte... :D

Ekli dosyalar

• pic04001.jpeg
    pic04001.jpeg
    37.6 KB · Görülme: 51
Sümer Yamaner' Alıntı:
Son haftalarda Tufan Öke arkadaşımızın retractlardaki mekanik modifikasyonları sonucunda çalışmalarım tekrar ivme kazandı. Tufan benim Sea Fury'yi yeniden hayata döndüren arkadaşım. İnanılmaz becerikli. Şu sıralar Karaköy piyasasından bulduğu redüksiyonlu elektrik motorlarını kullanarak pnömatik retract sistemlerini elektrikliye dönüştürme çalışmalarını büyük bir başarı ile sürdürüyor.
Diğer yandan ben de başka bir arkadaşımın 50 cc Focke Wulf'ü için retract kontrolcüsü yapmaya çalışıyorum.
Ancak işim zor hatta çıkmaza girdi. Strut boyu o kadar uzun, strut ve teker o kadar ağır ki motor 5 Amper falan çekmesine rağmen retractı kapatamıyor. Zaten o nedenle daha büyük röleli bir sisteme geçmiştim. Sonunda yukarıda paylaştığım fotodaki modül çıktı ortaya. Ama Focke Wulf için uygun değil yine de. Açıyor ama kapatamıyor! :D

[attachimg=1]

Kısaca Focke Wulf konusunda (şimdilik) pes ettim ama Tufan'ın elektrikli dönüşümleri için üretimin tam hızla sürmesi gerekiyor. İşte önceki mesajda görülen en son prototip. ESM'nin standart retractlarında ve dönüşümü yapılan retractlarda mükemmel çalışıyor.
TU154'ünü gördüğünüz ve A340 yapım aşamalarından haberdar olduğunuz Bülent Deveci'nin retractları pnömatikten elektrikliye dönüştürülüyor. Elektronik kumanda sistemi çözüm ortağı da doğal olarak Sumeronics RC! :D ELde ettiğim know how ile umarım güzel bir kontrol devresi üreteceğim.
Diğer yandan profesyonel baskılı devre ürettirme konusunda arayışlara girdim. Makul fiyata ürettirebilirsem işim çok kolaylaşacak ve üretim hızım çok artacak. Eğer bunu becerebilirsem diğer ürünler için de baskılı devreleri seri olarak ürettirip çok daha kaliteli bir ürün gamı oluşturacağım.
Çok güzel hareketler bunlar ve müthiş haberler eline sağlık abi.

HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sümer Yamaner' Alıntı:
... Kısaca Focke Wulf konusunda (şimdilik) pes ettim ama Tufan'ın elektrikli dönüşümleri için üretimin tam hızla sürmesi gerekiyor. İşte önceki mesajda görülen en son prototip. ESM'nin standart retractlarında ve dönüşümü yapılan retractlarda mükemmel çalışıyor.
Tufan kardeşimiz yeni bir ivme verdi, tam gaz geliştirmelere devam diyorsun yani abi :thumbup:

Sümer Yamaner' Alıntı:
Biz bu duruma şaşırdık mı pekş :eek: elbette hayır %p Daha iyisini zaten arasa da bulamaz :bravo:

Sümer Yamaner' Alıntı:
Çok güzel gelişmeler bunlar abi, daha ne olsun. Bu arada inşallah gönlüne göre baskı devre yapan bir yer bulursun :) Dediğin gibi hem zaman hem de kalite olarak ürünleri 1 tık yukarı taşıyacak güzel bir gelişme olur :yuppi:

Sümer Yamaner' Alıntı:
...Açıyor ama kapatamıyor! :D

Sümer abi bir karışıklık olmuş o strutta bence, polis jopu değil mi o . :lollol: Yazık o harcanan amperlere, heli uçururduk biz onunla. :laugh:

Yeni devre gayet profesyonel gözüküyor :coolxf: Bunların bir koleksiyonunu yapmak lazım bence, neydi ne oldu diye. %p

Bu hızla giderse 1 seneye kalmaz ayfone 3S kabiliyetinde birşey olacak zaten. :D