[DIY]: Arduino ile Rectract - Iniş Takımı Uygulaması
Son birkaç haftada konu ile ilgili gelişmeler oldu. Onları kısaca toparlayayım.
Öncelikle profesyonel plaketler geldi Çin'den.
[attachimg=1]
[attachimg=2]
Hemen iki tanesini lehimleyip hazırladım. Büyük bir hevesle Sea Fury'ye monte ettim. Ve fiyasko... Modüller kendi kendilerine sürekli çalışıp çalışıp duruyorlardı. Bir uçuşta pilin boşalmasına yol açtılar. Bir türlü çözemedim sorunu.
Üzerinde çok çalıştım. İkinci uçuş gününe çalıştığından emin olduğum bir sistemle gittim. Yine fiyasko!!!
Oturup sorunu analiz edince alıcının yaklaşık 3.3V çıkış darbelerini işlemcinin HIGH level olarak algılayamadığını farkettim. Ancak önceki projelerin hiçbirinde böyle bir sorun yaşamamıştım. Yurt dışında iki foruma yazdım. Orada da epey tartıştık.
Sonunda alıcı ile modüllerin arasına sinyali 5V düzeyine çıkaran minik bir modül ekledim ve sorun çözüldü.
Ancak bu sefer de akım kontrolü saçmalıyordu. Günlerdir kafa patlatıyordum. Bu gece iki adet sıfır entegre alıp kodu yükleyip taktım ve sorunsuz çalıştığını gördüm. İnanılır gibi değildi! Sonuçta anladım ki kullandığım iki chipi bir şekilde bozmuşum. Onları çöpe atıp rahatladım.
Ancak...
Bu konuyu araştırırken öğrendim ki birçok yeni nesil Futaba alıcının çıkışı 2.7V'muş. Halbuki Attiny85'in en az 3.3V darbelere ihtiyacı var.
Bu arada onu da yazayım. Servo testerin çıkışı 4.5V olduğu için onunla hiçbir sorun yaşanmıyor!
Kısaca Futaba sistemlerde sorun yaşanmaması için iki çare var. Ya modülün beslemesi 5V yerine 3.3V yapılacak ki bu çok kolay. Ya da alıcı ile modül arasına sinyal yükseltici konulacak. Bu sinyal yükselticiyi uzatma kablosu içine gömebiliyorum. Tek direnç ve tek transistör. Ama sinyalin polaritesini de değiştirdiği için artık pozitif yerine negatif darbeler geliyor sisteme. Ben de olur da bu parçayı kullanmam gerekir diyerek koda başlangıçta gelen sinyali analiz edip normal ya da reverse olarak çalışma özelliği ekledim.
Halen bir hatta birbuçuk senedir çalışan epeyce modülüm var. Özellikle akıllı kill switch, elektronik switch, devir göstergesi, ayarlı servo yavaşlatıcısı gibi ürünlerden sattıklarım bile oldu. Ama görüyorum ki öğrenmenin sonu yok. Bir hamam böceğinden az daha büyük bir Attiny85 bile insana neler öğretiyor.