Herkese merhaba,
Nihayet fırsat buldum ve yapmış olduğum uçağın, yapım aşamalarını sizlerle paylaşmak istedim. Belki yeni başlayan yada başlayacak olan arkadaşlara yol göstermesi açısından faydası olur.
"Her şeyden önce belirtmek isterim ki, 2007 yılında modelcilikle ilk kez tanıştığım zamanlarda, saygıdeğer "Cem ZIRH" Bey'in "ÇAYLAK" modeli bir hayaldi benim için. Şuan ise gerçek olan bu model tamamen "ÇAYLAK" modeli baz alınarak hazırlanmıştır. Bu sebeple modelciliğe katkılarından dolayı, "Cem Zırh" Bey'e teşekkürü borç bilirim."
Önsöz kısmını yazmazsam içim rahat etmeyecekti, artık modelimize başlayabiliriz.
*Modele ait planı mesaja ekliyorum, ister ölçülerden yararlanıp kendiniz çizebilir, isterseniz A0 boyutunda çıktısını alıp kullanabilirsiniz.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Modelin yapımında, köpüğü kesmek için sıcak tel kullandım. Bu düzenekle alakalı internette pek çok bilgi bulunmakta bu sebeple çok ayrıntıya girmek istemiyorum. Kendi kullandığım ekipmanı ise diğer bir mesajımda paylaşmıştım.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
-- 3 cm kalınlığındaki straforumuzu maket bıçağıyla uygun ölçülerde kesip, yanlarına kanat profillerini tutturarak, sıcak tel yardımıyla kanadımızı kesiyoruz.
-- Zımpara sonrasında, aileronları kesip, gri bant kullanarak menteşe yapıyoruz.
-- Ardından kanat uçlarından 5 cm yukarıda olacak şekilde kanadımızı epoksi ile yapıştırıp dihedral oluşturuyoruz.
Ayrıca ben kanadı desteklemek için, kanadın üst tarafından olacak şekilde, çıta kullanmayı tercih ettim.
-- Aileron servolarını da kanat altında uygun yerlere oyuk açarak yapıştırıyoruz ve pushroad bağlantılarını sağlıyoruz.
-- Uçağın gövdesini hazırlarken, gövdeyi plandan uygun ölçülerde strafor üzerine çizip maket bıçağıyla kesiyoruz.
Ben gövdeyi hazırlarken, planın dışına çıkarak, 3 cm kalınlığındaki strafordan iki adet gövde kestim ve bunların iç kısımlarını düzgünce çıkartıp, iki parçayı birleştirdim.
Böylelikle elektroniğin ve pilin yerini, ağırlık merkezi ayarlarken, gövde içinde rahatça değiştirebildim.
-- Gövdede, kuyruğa doğru incelen bir form kazandırmak için; gövde üstünde karton şablonlar hazırlayıp, bunları referans alarak sıcak tel ile kesim yaptım.
-- Elevatör ve Rudder için "5mm kapron" kullanarak, plandaki ölçülerde kestim ve elevatörün ortasını bir adet çöp şiş ile destekledim. Sonrasında ise yine gri bant kullanarak menteşeleri yaptım.
-- Gövdenin her iki parçasını da yapıştırdıktan sonra, kanat lastiklerini bağlamak için gövdeyi delerek çubukları geçirdim ve yanlardan destekleyerek yapıştırdım.