Merhaba Arkadaşlar,
Ben en son, yarış dronumu yaparken bu forumu bulup üye olmuştum ve o konuda da sağ olsun buradaki arkadaşlar bana yardımcı olmaya çalıştılar ve çok değerli bilgiler öğrendim. İlk dronumu yaptım ve şimdi oğlum uçuruyor. Şu anda da kendime 2. bir tane yapıyorum.
Drone öncesinde de baya araştırmalar yaparak, 3D printer toplamıştım. O printer'ı yaparken ne tarzda bir printer yapmam gerektiği konusunda baya araştırma yapmıştım. Gözlemlediğim kadarıyla genelde hazır printer alan arkadaşlar cartesian tarzında printerları, genelde daha uygun fiyatlı olduğu için tercih ediyorlar. Bu tipte olan, Ender marka 3D Pirnter kullananların da genelde memnun olduğunu gözlemledim.
Ben yaklaşık 2 yılı aşkın bir zamandır 3D printer ile uğraşıyorum. İlk yapmaya karar verdiğimde cartesian veya Delta tarzı değil de, Core XY tarzı bir printer yapmaya karar verdim.
Bu arada yanlış anlaşılma olmasın, ben 3D Printer konusunda kesinlikle uzmanım demiyorum. Yazdıklarım araştırp öğrendiklerime dayanarak bana göre doğru olanlar. Bir başka arkadaşa göre tercihler farklı olabilir. Benim söylediğim ona göre doğru da olmayabilir.
3D Printer türlerinin farkını kısaca şu şekilde açıklayabilirim ;
Cartesian : Bu tipte printer da baskı yapılan platform değil de, filament eritilen extruder bölümü yukarı aşağı (Z ekseninde ) ve Sağa-sola (X yönünde ) hareket ediyor. Baskı tablası ise öne-arkaya (Y ekseninde ) hareket ediyor.
Core XY : Bu tipte printer da ise, Baskı tablası (platformu) yukarı aşağı (Z ekeseninde ) hareket ediyor. Extruder (filament eriten bölüm) ise, Öne-arkaya ve sağa-sola ( Yani X ve Y eksenlerinde ) hareket ediyor. Ben araştırdığım zamanlarda, bu tipte printerların genelde daha stabil çalıştığı yönünde bilgi almıştım bu nedenle bu tipte bir printer olan Hypercube Evolution printer yapmaya karar vermiştim. Gördüğüm kadarıyla da daha pahalı olan hazır printerlar da genelde Core XY tarzında olanlar. Örneğin Ultimaker markası gibi.
Delta : Baskı tablası hareket etmiyor. Tüm yöndeki (X, Y ve Z ekseni ) hareketler yukarıdan aşağıya doğru sarkan kollu bir yapıda oluyor. Printer'ın kendisi silindir veya üçgen prizması şeklindeki oluyor genelde. Bu yapıdaki printerlar yanlış bilmiyorsam çok ağır ve büyük baskılar yapmak için tercih ediliyor. Ben araştırırken kimse bana delta model printer yap önerisinde bulunmamıştı.
3D Printer türlerinden kısaca bahsettikten sonra, yaşadığım bazı tecrübelerden de biraz bahsetmek istiyorum.
Ben okunmayacak derecede çok da uzun yazı yazmak istemiyorum. (Bu bile çok uzun oldu
) Bu nedenle sizin merak ettiğiniz sorular varsa, elimden geldiğince bilgim ölçüsünde fırsat buldukça cevap yazmaya çalışacağım. Az da olsa benim de sizlere katkım olabildiyse ne güzel.
Hepinize kolay gelsin.