Bugün ise bir delilik yapayım diyerekten enteresan bir maceraya giriştim (sonum hayrola!)
Modelin motor kısmındaki paneller (daha önemlisi altlarında kalan iskelet yapısı) için bir fikrin peşine balıklama daldım belirsizliklere
Önce kaputun üst parçasının tesviyesini tamamladım ve tesviye sırasında kaybolan perçin ve panel çizgisi detaylarını yeniden parçanın üzerine işledim. Sonrasında 0.25mm lik sitiren levhadan kestiğim bir şeridi kaputun arka iç tarafına yapıştırdım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Benzer şekilde yan panelleri de aynı işleme hazırlamaya başladım. Bu panellerin üzerlerinde bir delik var (bir tarafındaki delik gerçek uçakta motoru elle çalıştırmak için yer ekibinin el krankını soktukları delik ama öte taraftaki neyin nesi bilemedim
)
Malesef bu delikler aklımdaki işlem için ciddi bir problem, kapatılmaları gerekli. Ama bir ihtimal bu parçaları şeffaf olarak kullanmam gerekebilir düşüncesi ile parçalara zarar vermeden kapatmanın yollarını ararken şeffaf parça yapıştırıcısı ile bu delikleri "cam" yapmak geldi aklıma. Bir kürdan ile beyaz tutkalın kuzeni olan bu yapıştırıcı deliklere uygulandı. Delik tam kapanınca da kurumaya bırakıldı. (kuruyunca şeffaf oluyor bu meret)
Delikteki "cam" kuruyunca üst paneldeki gibi bir sitiren levhayı da bu panellerin arka taraflarındaki açılı kısıma yapıştırdım. Bu yapıştırmayı da olabildiğince az temas alanı ile yapmaya çalıştım ki olur da geri dönüp bu parçaları kullanalım dersem fazla zarar vermeden parçayı eski haline (şeffaf) geri getirebileyim.
Sonraki adım olarak her üç paneli de önce ayrı birer balsa kaideye yapıştırdım, sonra hepsini de bir ortak balsa levha üzerine yapıştırdım. Artık bu aşamada işi bilenler ne yapmaya çalıştığımı anlamış olmalı
evet, bu panellerin silikon kalıplarını alıyorum
Kalıp almakta kullanılacak silikonun dökülebilmesi için bir havuz benzeri yapıya ihtiyacımız var. Ama bu havuzun yan duvarlarının sonradan kolaylıkla sökülebilmesi gerekli. Eski bir takvim kartonu bu iş için biçilmiş kaftan, o zaman biz de onu kesip biçer havuzumuzu oluştururuz.
Hazır silikon ortaya çıkacak, şu 1/48 ölçekli Me-262 parçasının da kalıbını alalım, elbet lazım olur
Havuz tamamen kapatılıp maske bantları ile sızdırmazlığı sağlandıktan sonra kalıp silikonu sahneye çıktı. Kullandığım ürün Türkiye'de kolaylıkla temin edilebilen, hobbytime tarafından kendi markalarıyla satılan bir ürün.
Hesaplamalarıma göre 200 gram silikona ihtiyacım olacak diyip bir plastik kaba 200 gram silikon döküp üzerine de belirtilen oranda sertleştiricisinden ekleyip hızlıca karıştırdım.
Bu silikon gayet güzel iş gören bir silikon, ama hoşuma gitmeyen tek bir yanı var, çalışma süresi çok kısa, 15 dk içerisinde tüm dökümün yapılması gerekli. Daha önce kulladnığım silikonlar çok daha uzun çalışma sürelerine sahiplerdi, acele etmeden kabarcıkların çıkmasını bekleyip sonrasında aheste aheste dökmek mümkün oluyordu. Bu silikon daha hızlı donacak şekilde formule edilmiş, diğer silikonlarda 24 saat sonra kalıp açılabilirken bu meretle 6 saat sonra kalıbı açabiliyorsunuz...
Karıştırdığım silikonu havuza doldurdum ve hesaplarımın yanlış olduğunu gördüm
yan panellerin tepeleri hala ortadaydı, mecbur hızlıca ilave bir 50 gram daha hazırlayıp her iki kalıbı da yeteri seviyeye kadar doldurdum.
Duruma göre bu geceyarısı veya yarın sabah itibariyle kalıpları açabilecek hale gelecek silikon. Sonrasında, tabi eğer kalıp düzgün çıktıysa, kalıplara poliüretan reçine (hızlı döküm reçinesi) dökerek kitten çıkan panellerin kopyalarını üretebiliyor olacağım. Niyetim bu kopyalar üzerinde çalışarak (orjinali berbat etme riski olmadan) biraz da ilave sitiren levhalar profiller çubuklar vs kullanarak motor kısmındaki yapıyı oluşturmaya çalışmak. Nasıl sonuçlanacak bu delilikler hep birlikte göreceğiz