Selamlar herkese.
Artık küçük ama sağlam bir adım atmanın vakti gelmişti. En son M2 Evo'yu almıştım. Ve beni baya ileriye taşıdığını söyleyebilirim. Fakat model malum baya ufak. Bana hem şuan için ana model olabilecek hem de ileride antrenman modeli olabilecek bir model lazımdı. Uzun araştırmalar sonrasında kararımı verdim. Yeni modelim başlıkta da yazdığı gibi Omphobby M4 Max. M2 Evo'dan sonra yaptığım en mantıklı seçim bu diye düşünüyorum. Hemi de daha modeli elleyip koklamadan
Neden 380-420 boylarında bir model aldım? Çünkü modeli sırtıma atıp elektrikli biskletimle 30km yarıçapında her yere gidebilirim. Bunu 550 boy bir modelle yapmak pek mümkün değil. Aynı zamanda 1 tane 550 boy helikopter için alacağım pil ile 2.5 tane 420 boy helikoptere pil alabiliyorum. Yani maddiyat olarak çok daha uygun. Yedek parça fiyatları ciddi anlamda uygun. Ve en önemlisi Direct Drive olması ve bu sayede kırımlarda hasar görecek parçalar da oldukça az. Daha önce 2 boyda da helikopterim oldu. Arada uçuş hissiyatı olarak fark olduğu bariz. Ama vazgeçilemeyecek kadar değil. Ek olarak yukarıda saydığım avantajları göz önüne aldığımda 550 boy helileri neredeyse hiç düşünmedim diyebilirim. Ve M4 Max özellikleri itibarıyla normal 380-420 boylardaki modellerden de bir tık daha yetenekli diyebiliriz.
Neden M4 değil de M4 Max? derseniz çok basit cevabı var. Çünkü Goosky RS4 Venom çok daha şık ve benim gözümde M4 ile kıyaslaması bile yapılmadan alınabilecek bir model. Aynı zamanda RS4 Venom'un M4'ün motorundan daha iyi bir motoru var. Haliyle M4 direk kaybediyor. Soruyu 'Neden RS4 Venom değil de M4 Max?' diye değiştirdiğimiz zaman daha doğru oluyor. Cevabını bulmak için baya baya araştırdım. Çok gidip geldim ikisi arasında. Şöyle biraz özelliklerinden bahsedelim.
Goosky RS4 Venom
Bir kere tartışmasız daha şık benim gözümde. Her ne kadar uçuşta pil kabloları burun kısmından iğrenç şekilde sarksa da! Motoru T-motor üretmiş ve gerçekten bu boy bir heli için sınırsız gücü var diyebiliriz. 390mm pal çeviriyor. Uçuş ağırlığı 1400g civarı. Kit, motor, esc, servolar, Goosky'ın kendi ünitesi ve 1 tane pili ile 685 euro. Ünitede rescue olmadığı için kbardan farkı yok benim gözümde. Ama yine de gayet güzel fiyat. Hatta bayadır indirimde ve 650 euroya satılıyor.
Omphobby M4 Max
Şıklık biraz göreceli. İddialı değil ama kendine göre bir tarzı var. Ben bu tarz modeli saran kanopileri seviyorum. Kırımlarda koruyucu oluyorlar. Hedef de daha iyi uçabilmek. Yani bol bol kırım yaşamamız muhtemel. Bu yüzden şıklık noktasında iddialı olmaması da bir noktada avantaj. Motoru M4'e göre %30 daha büyük. Muhtemelen RS4 Venomun motorundan da en az %25 daha büyüktür. Sunnysky üretmiş bu motoru. RS4 Venomda olduğu gibi sınırsız gücü var diyebiliriz. M4 Max 420mm pal çeviriyor. Ve 1500g civarı uçuş ağırlığı var. Muadili SAB Raw 420 daha küçük motorla 1700g uçuş ağırlığına sahip. Haliyle M4 Max ile low rpm uçmak mümkün. Tabi ki 700 boy heliler ile kıyaslamak mümkün değil ama gayet tatlı pal sesi geliyor low rpmde; videolardan duyabildiğimiz kadarıyla. 1800rpmlerde uçmak mümkün. Motorun büyüklüğü ve helinin hafifliği sebebiyle uçuşta motor sesi de minumum düzeyde. haliyle pal sesi ön planda. Kit, motor, esc, ve servolar için fiyat 840 Euro. Pil ve ünite olmadığı halde RS4 Venomdan 155 euro daha pahalı.
Madem bu kadar karşılaştırdık; araya Sab Raw 420yi de sıkıştıralım.
Normalde 630 euro ama aylardır %20 indirimde ve 500 euro kit motor için istiyorlar. Fiyat fena değil aslında. Ama yedek parçalara baktığımız zaman fiyatlar kafadan sallanmış gibi. Çoğu mil 15 euro falan. Kısaca yedek parçalar ciddi pahalı. Motoru daha küçük ve uçuş sonlarına doğru sorun yaşayanlar var. Yaşamayanlar da var. Ama muhtemelen benim gibi acemi biri o motoru yanlış kullanımdan dolayı yoracaktır. Ağırlık dez avantaj. Kesinlikle çok şık. Ve Rs4 Venomdan daha iyi uçtuğunu söylüyorlar. Üretime girdi ve birkaç sene içinde üretimden kalktı. Genelde ilanlarda bu model. Belki daha iyi bir çalışma ortaya konsa tartışmasız en iyisi olabilirdi bu modeller arasında. Ama maalesef şuan için öyle değil.
(M4 Max vs RS4 Venom) Şimdi işin içine biraz duyguları karıştıralım. Low rpm seviyorum ve hedefliyorum. Tadını alabileceğim model kesinlikle M4 Max. Aynı zamanda hafif disk yükü ile daha düşük rpm ile aynı hissi alacağım için daha uzun uçuş süresi imkanım var. Yine M4 Max'ın çok daha hafif uçtuğunu söylüyorlar ki ağırlığından bahsetmiştim. Ek olarak M2 Evo üvey abi yerine öz abi tercih ediyor. Yani M4 Max bir kaç puan daha kazanıyor. Yedek parça fiyatları ikisinin de eşit. İlk satın almada belki biraz fazla para versem de ileride yaşanacak problemlerde ekstra ücret ödemeyeceğim. Ve son noktayı M4 Max'ın %10 luk indirime girmesiyle koydum. 755 euroya düştü. Rs4 Venomun indirimli hali 650 euroydu. Aradaki fark 100 euro +50 euro pil ve atsan atılmaz satsan satılmaz bir ünite. Hasılı M4 Max sipariş verdim. Henüz elime ulaşmadı. Yanında 4 tane Maniax 2200 mah 55c lipo ile ünite olarak brain 2 siparişi verdim. Onlarda da %10 indirim vardı. Toplam maliyeti 1150 euro civarına denk geldi. 43-44 bin lira ödedim. Tanıdık vasıtasıyla Türkiye'ye getirecem. İnşallah bir sıkıntı yaşamayız. Bana ulaştığında duruma göre unboxing yaparım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol