Volantex Firstar Modeli ile FPV

irfan buzdağlı' Alıntı:
Bu haftada isler kesat :) yine video yok
Dun yaptigim ucusta motordaki asiri titreme nedeniyle havadayken motor mountu yerinden cikti. Aslinda ucusun videosu elimde var fakat motordaki titreme nedeniyle goruntu cok can sikici. Asiri titreme ve jello var. O nedenle yuklemek istemiyorum ama istenirse onuda yuklerim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Resimdede goruldugu gibi havada yerinden cikan mount nedeniyle govde-kuyruk birlesim bolgesine yakin kisimdeda hasar var. Onun disinda hicbiryerde problem yok. Sansli bir dusus yasadim. Tam inise gececekken yere yakin mesafede olmasina ragmen son anda verdigim elevator sayesinde burun ustu cakilmadi. Hemen hemen govde uzerine indi sayilir. Caliliklar bolgesinde olmasida buyuk sans. Allahtan guvenlik konusunda tedbirliyimde simdilik tum ucuslari antrenman seklinde bos arazide yapiyorum.
Modelin artan agirligida ucusunu cok etkiledi. Nesimi abi 400un uzerindeki agirligiyla o modeli gizel ucurabiliyorsan onunde saygiyla egiliyorum :)

Geçmiş olsun İrfan. Bu olabildiğine göre motor mount çokta sağlıklı değilmiş. Peki motoru bu hale getirecek titreşimin nedenini bulabildin mi? Modelde hasar yok gibi birşey. Ucuz atlatılmış.

İrfan ben de daha video yayınlayamadım ama benim modelde bu tür sorunlar olmadı hiç. Motorun itişi de gayet güzel. Hiisediyorum çok yakında güzel bir video ile burada olacağım. :thumbup: :yuppi:

Ama bugünlerde değil. Geçen akşam deneme yaparken yeni kameraya yanlışlıkla biraz fazla elektrik verdiğim için sizlere ömür. Yeni kamera arayışı devam ediyor. Fatsharkın kamerasından alacağım galiba. Uçuş yapamıyorum diye ben de kendimi mavi sulara bıraktım Pazar günü. Hem yeni aksiyon kameramı deneyim dedim. Harika birşeymiş. Ben kafaya koydum bu kamerayı da Firstara takacağım. :halay:

konuyu baştan sona tamamen okudum..Siz modelden ziyade modifiye olayını aşmışsınız...Elinize sağlık...Nesimi bey özellikle siz bu modele baya emek göstermişsiniz.Aynı modelden bendede var.2 ayda 1 sorti ancak uçabildim...
Dün uçmak istediğimde bi sorunla karşılaştım..Kumandadan komut verdiğimde aileron elevatör ve rudder her üçü bir hareket ediyor...Servo ve uzantılarını birbirine değmemesi için ayırdım fakat problem devam etti..Sizce neden olabilir?

Modelde yaptğım tek modifiye

FERHAT GÜLPAK' Alıntı:
konuyu baştan sona tamamen okudum..Siz modelden ziyade modifiye olayını aşmışsınız...Elinize sağlık...Nesimi bey özellikle siz bu modele baya emek göstermişsiniz.Aynı modelden bendede var.2 ayda 1 sorti ancak uçabildim...
Dün uçmak istediğimde bi sorunla karşılaştım..Kumandadan komut verdiğimde aileron elevatör ve rudder her üçü bir hareket ediyor...Servo ve uzantılarını birbirine değmemesi için ayırdım fakat problem devam etti..Sizce neden olabilir?

Teşekkürler Ferhat Bey. Elimizden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyoruz.

Kutudan çıkan kumandayı kullanıyorsunuz sanırım. Bizim kullandıklarımıza göre basit bir kumandadır. Ama bu modeli rahatlıkla uçurmanıza yardımcı olur. Sorununuzun kumanda veya alıcıdan kaynaklı olduğu kesin. Kumandayı hiç kullanmadığım için de çok fazla yorum yapamıyorum. Bilgisayar mantığına göre bazen bütün sistemi kapatıp yeniden açmak işe yarayabilir. Böyle bir olayla havada karşılaşmamış olmanız da büyük şans olmuş diyorum...

[Sadece Ek olarak göster=1]İlk sorti uçıuşta böyle bir sorun yaşamadık...Havada karşılaşmadığım için çok şanslıyım söylediğiniz gibi...Orjinal kumandayı kullanıyorum...Bugün tekrar kontrolünü yapacağım...Orjinal pil ile uçuş süresini hiç deneme şansınız oldumu..?
Valla modelin hafif olması ve K.maraşında rüzgarının hiç eksik olmamasından dolayı modelden soğumuştum...Şimdi tekrar iştaha geldim..Tabi ben daha yolun başındayım..Sizin gibi modifiye için yeterli teknik bilgim yok ama bu modele sizin bu kadar emek verdiğinizi görünce bende yavaş yavaş birşeyler yapmak istiyorum. Zira benim modeldeki tek modifiyem sarı şeritler:D

FERHAT GÜLPAK' Alıntı:
[Sadece Ek olarak göster=1]İlk sorti uçıuşta böyle bir sorun yaşamadık...Havada karşılaşmadığım için çok şanslıyım söylediğiniz gibi...Orjinal kumandayı kullanıyorum...Bugün tekrar kontrolünü yapacağım...Orjinal pil ile uçuş süresini hiç deneme şansınız oldumu..?
Valla modelin hafif olması ve K.maraşında rüzgarının hiç eksik olmamasından dolayı modelden soğumuştum...Şimdi tekrar iştaha geldim..Tabi ben daha yolun başındayım..Sizin gibi modifiye için yeterli teknik bilgim yok ama bu modele sizin bu kadar emek verdiğinizi görünce bende yavaş yavaş birşeyler yapmak istiyorum. Zira benim modeldeki tek modifiyem sarı şeritler:D

Ferhat Bey yaz aylarında olduğumuz için hava muhalefetleri genellikle bu şekilde gider. Özellikle güneş sıcaklığını hissettirmeye başladığında rüzgarda çıkmaya başlar. Teknik detayına girmeyeceğim. Sabah erken saatlerde ve akşam üzeri güneş etkisini kaybetmeye başladığı zamanlarda hava durgun olur genelde. O saatlerde uçmayı deneyin. Sonbaharda öğlen saatlerinde de zaman zaman durgun hava bulabileceksiniz. Şanssızlığınız bu hobiye yaz aylarında başlamış olmanız. Zamanla güzel uçuşlar yapacağınıza eminim...

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Geçmiş olsun İrfan. Bu olabildiğine göre motor mount çokta sağlıklı değilmiş. Peki motoru bu hale getirecek titreşimin nedenini bulabildin mi? Modelde hasar yok gibi birşey. Ucuz atlatılmış.

İrfan ben de daha video yayınlayamadım ama benim modelde bu tür sorunlar olmadı hiç. Motorun itişi de gayet güzel. Hiisediyorum çok yakında güzel bir video ile burada olacağım. :thumbup: :yuppi:

Ama bugünlerde değil. Geçen akşam deneme yaparken yeni kameraya yanlışlıkla biraz fazla elektrik verdiğim için sizlere ömür. Yeni kamera arayışı devam ediyor. Fatsharkın kamerasından alacağım galiba. Uçuş yapamıyorum diye ben de kendimi mavi sulara bıraktım Pazar günü. Hem yeni aksiyon kameramı deneyim dedim. Harika birşeymiş. Ben kafaya koydum bu kamerayı da Firstara takacağım. :halay:
motor mountu cıkartmak istiyordum aslında iyi oldu biyerde ;)
Ama gerçekten dikkat etmek lazımmış modeli ne kadar güzel toplarsak toplayalım stok halinde bile biyerlerinde bu tip problemler olabiliyor.Neyse ben bu tip durumlara helikopterlerden alışığım :D
Titreşimin nedeni ise ilk olarak motor balansını hiç kontrol etmedim. her nekadar motor sıfır takılmış olsada mutlaka motorları balanslamak lazım. Ama buradaki sorun bu değildi. HK'dan ve towerhobbiesten almış olduğum APC pervanelerin balanslarınıda kontrol etmemiştim çünkü 40 gün once vermiş olduğum Du-Bro Tru Spin pervane balans cihazı hala elime ulaşmadı. ama sorunum bundan da değil :)
HK'dan almiş olduğum prop adapter titreşimin kaynağı. pervaneyi takmadan elimde çevirdiğimde bile kafa sallayan bu arkadas yüzünden oldu herşey. Siz bana thkdakini önermiştiniz ama hazır hkdan sipariş geçtiğim için ve o esnada zaman problemimde olmadığı için oradan aldım. Neyse sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. En kalitelisi neredeyse onu alıcam bukez ;) siz thk'nınkinden memnunsanız oradan alayım.
Yeni SJ4000ininz hayırlı olsun tekrar. Memnun kaldığınıza çok sevindim ama zaten çok beğeneceğinizi biliyordum. Sualtındaki performansıda gayet iyi.
bu arada sualtı çekimi için 2 kapağı mevcut. Birisinin ses alımı koruma içerisindeyken daha iyi ama derinlik ve süre bazında suya daha dayanıksız.derinlere dalmıyorsanız sesi daha iyi alan kapağı kullanabilirsiniz. Kamerayı firstara bağlarsanız bende bağlarım :halay:
FERHAT GÜLPAK' Alıntı:

öncelikle modifiyeniz çok güzel görünüyor elinize sağlık.
ben stok kumandayla ilk aldığımda 3-4 sorti uçmuştum
yükleyeceğim resimde en sağdaki SW.5 mix seçeneğini off konumuna getirip tekrar denermisiniz. Bakalım düzelecek mi

irfan buzdağlı' Alıntı:
Yeni SJ4000ininz hayırlı olsun tekrar. Memnun kaldığınıza çok sevindim ama zaten çok beğeneceğinizi biliyordum. Sualtındaki performansıda gayet iyi.
bu arada sualtı çekimi için 2 kapağı mevcut. Birisinin ses alımı koruma içerisindeyken daha iyi ama derinlik ve süre bazında suya daha dayanıksız.derinlere dalmıyorsanız sesi daha iyi alan kapağı kullanabilirsiniz. Kamerayı firstara bağlarsanız bende bağlarım :halay:öncelikle modifiyeniz çok güzel görünüyor elinize sağlık.

SJ4000 harika İrfan. Kamera ve vericiden yaklaşık 20 gr ağırlık kazanacağım. Mobiusla bu arkadaş arasında da 20 gr civarı fark var zaten. Yine aynı ağırlıkla modeli uçurmaya devam gibi görünüyor. Mobius'un son yaptıklarından sonra güvenim kalmadı gibi bir şey açıkçası. SJ4000 de böyle dengesizlikler olacağını sanmıyorum. Kanopide yaptığım değişiklik bu kamera için yeterli olacak diye düşünüyorum. Kapakla ilgili söylediğin doğru olabilir. Dün su altı çekimi yapmıştım. Sesler duyulmuyor. Ben o kapağı yedek olarak koydular diye düşünüyordum.

Pervane balansının önemini görmüş oldun yazmaya gerek yok ama asıl suçlu o değilmiş zaten. THK dan aldığım ürünlerle ilgili hiç şikayetim olmadı. Bendeki adaptörde balans problemi yok. Ama şu var ki senin kullandığın adaptör vida ile sabitleniyor. Bendeki pervaneyi sıkınca kendini mile sabitliyor. Şu an kullandığın çok sağlıklı bir sistem değil bence. Ne kadar düzgün yapsan da bir titreşim yapması muhtemel.

İrfan HK dan gelen gövde daha kaliteli gibi geldi bana. Kalıbı daha düzgün ve sanki bir iki ufak değişiklik yapılmış gibi içerde. Şu kamera işini de çözeyim o gövdeye yavaş yavaş aktaracağım parçaları. Herşey daha güzel olacak...

Akşam eve gidince mix 'i of yapmayı deneyeceğim hocam..Peki thrttle elewatör vs ye ait diğer sw anahtarlarını hangi durumlarda ve neye göre ayarlıyoruz..

Nesimi Sakmak' Alıntı:
SJ4000 harika İrfan. Kamera ve vericiden yaklaşık 20 gr ağırlık kazanacağım. Mobiusla bu arkadaş arasında da 20 gr civarı fark var zaten. Yine aynı ağırlıkla modeli uçurmaya devam gibi görünüyor. Mobius'un son yaptıklarından sonra güvenim kalmadı gibi bir şey açıkçası. SJ4000 de böyle dengesizlikler olacağını sanmıyorum. Kanopide yaptığım değişiklik bu kamera için yeterli olacak diye düşünüyorum. Kapakla ilgili söylediğin doğru olabilir. Dün su altı çekimi yapmıştım. Sesler duyulmuyor. Ben o kapağı yedek olarak koydular diye düşünüyordum.

Pervane balansının önemini görmüş oldun yazmaya gerek yok ama asıl suçlu o değilmiş zaten. THK dan aldığım ürünlerle ilgili hiç şikayetim olmadı. Bendeki adaptörde balans problemi yok. Ama şu var ki senin kullandığın adaptör vida ile sabitleniyor. Bendeki pervaneyi sıkınca kendini mile sabitliyor. Şu an kullandığın çok sağlıklı bir sistem değil bence. Ne kadar düzgün yapsan da bir titreşim yapması muhtemel.

İrfan HK dan gelen gövde daha kaliteli gibi geldi bana. Kalıbı daha düzgün ve sanki bir iki ufak değişiklik yapılmış gibi içerde. Şu kamera işini de çözeyim o gövdeye yavaş yavaş aktaracağım parçaları. Herşey daha güzel olacak...
Elimdeki hasarli modellere bakinca banada kaliba daha iyi gorundu :)
Pervane adaptorundede ayni fikirdeyim. Vidalar takilmadiginda adaptorde milimetrik duzeyde hafif hareket oluyor. Ne kadar duzgun yapmaya calissamda duzgun olmayacagi kesin.
Thkda bahsettigimiz adaptor linktekimi?
https://thkmodelucak.com/store/product/1314-22serper-adp-27yp05

FERHAT GÜLPAK' Alıntı:
Akşam eve gidince mix 'i of yapmayı deneyeceğim hocam..Peki thrttle elewatör vs ye ait diğer sw anahtarlarını hangi durumlarda ve neye göre ayarlıyoruz..
Diger anahtarlar konrolleri tersine ceviriyor. Ornegin siz pozitif elevator verdiginizde model yukselir. Anahtari terse cevirirseniz siz pozitif verdiginizde servo terse calisarak model negatif elevator alir. Eger daha once ucus yaptiysaniz ve stick komutlari dogruysa diger 4 switche dokunmayin

Benim alıştığım komut sisteminde elevatör çektiğimde(kastettiğiniz sanırım negatif konum) model kalkar.Şansıma iki kumandamda sw leri hiç kontrol etmeden kullandım..:D..Rudder ve ailerondaki mantığı nedir? Yönlerde neden değişim gereği duyulsun?

irfan buzdağlı' Alıntı:
Elimdeki hasarli modellere bakinca banada kaliba daha iyi gorundu :)
Pervane adaptorundede ayni fikirdeyim. Vidalar takilmadiginda adaptorde milimetrik duzeyde hafif hareket oluyor. Ne kadar duzgun yapmaya calissamda duzgun olmayacagi kesin.
Thkda bahsettigimiz adaptor linktekimi?
https://thkmodelucak.com/store/product/1314-22serper-adp-27yp05

Doğrudur linktekini kullanıyorum...

FERHAT GÜLPAK' Alıntı:
Benim alıştığım komut sisteminde elevatör çektiğimde(kastettiğiniz sanırım negatif konum) model kalkar.Şansıma iki kumandamda sw leri hiç kontrol etmeden kullandım..:D..Rudder ve ailerondaki mantığı nedir? Yönlerde neden değişim gereği duyulsun?

Reverse ayarı genelde bütün kumandalarda mevcuttur. Servoların yerleşimine göre hareket değişeceği için kullanılması gereken durumlar olabilir.

Sağdaki çubuğu kendinize çektiğinizde elevatör yukarı kalkar. Sağa ittiğinizde sağ aileron kanatçığı yukarı kalkar sol aşağı iner. Soldaki çubuğu sağa ittiğinizde rudder sağa doğru döner. Bu kumanda yüzeyleri üzerine çarpan hava akımına göre uçağı hareket ettirir. Bu mantıkla düşündüğünüzde çalışmasını daha iyi anlayabilirsiniz.

FERHAT GÜLPAK' Alıntı:
Bazen servolar ters yone calisir. Bu ayarlarla duzeltirsiniz.
Mesla bizim kuyruga aldigimiz servolarda rudder ile elevatorde hangi servo hangisiydi diye kontrol etmeye gerek yok iki servoda ayni ama linkler farkli taraflarda. Yanlis servoyi taksaniz bile bu sekilde switchle duzeltebiliyorsunuz. Throttleda ise bazen escdede ters calisma olabiliyor. Ya ters firmware yukleyeceksiniz ki ugrastirici ve teknik bilgi isteyen bir is. Yada bu sekilde kanali terse cevireceksiniz

Nesimi Sakmak' Alıntı:
SJ4000 harika İrfan. Kamera ve vericiden yaklaşık 20 gr ağırlık kazanacağım. Mobiusla bu arkadaş arasında da 20 gr civarı fark var zaten. Yine aynı ağırlıkla modeli uçurmaya devam gibi görünüyor. Mobius'un son yaptıklarından sonra güvenim kalmadı gibi bir şey açıkçası. .....

sj4000 hayırlı olsun Nesimi bey. Bu kameradan Real time görüntü alabiliyor musunuz? Yani fpv kamerası olarak kullanabiliyor musunuz? Yoksa fpv için ayrı kamera kullanıp bunu sadece kayıt amaçlı mı kullanıyorsunuz?