Sarven Bedikoğlu
Çalışkan Uye
Ya evet efsane bir hikaye, kulakları çınlasın ama daha efsanesi var abi, ben, Eşit miktar A+A karıştırıp donmasını beklediğimi ne çabuk unuttun. Hem bunu yaptığımda öyle yeni başlayan bir modelci de değildim....
Ne zaman epokisi muhabbeti olsa aklima çok sevdiğim bir arkadaşım gelir, burada olmadığı için ismini vermeyeyim Bu arkadaş ilk modelini (trainer) toplarken klavuza bakmış, kanat yarılarının birleşiminde A+B diye bir yapıştırıcı gösteriyor (epoksi). Sonra modelle birlikte aldiğı malzemelere bakmış, iki komponentli olan bir yapıştırıcı var, hah budur olsa olsa diyip bir tüpü bir kanat yarısına diğerini de öbür kanat yarısına sürüp kanatları biraraya getirip sabitlemiş. (Kanatların içine giren joineri da kullanmamış). Haliyle epoksi bir miktar yapışma sağlamış ama tahmin edersiniz ki ilk uçuşta hop kanatlar yukarıda birleşmiş
Başlangıcı böyle olsa da sonradan çok iyi bir modelci ve pilot oldu bu arkadaş merak etmeyin
Hata yapmak güzel şey, başkalarına neyi nasıl yapması gerektiğinin yanı sıra, neyi nasıl yapmaması gerektiğini de söyleyebiliyorsun.
Arkadaşlar ben bu Polidol PU Express aldım ama tüpünde baktım kurumaya başliyor hepsini şırıngalara doldurdum şırıngaların uc kapaklarını kapatıp hava almasın diyede mutfak jiletinleriyle tek tek sardım.1 sene model yapımina ara vermiştim hepsi kurumuş ziyan oldu.
Polidol PU Express sipariş ettim bu gün nasıl muhafaza ederim yardımcı olun lütfen
PU yapıştırıcıların belli bir raf ömrü var. O da muhtemelen şişesinin üzerinde yazıyordur. Genelde 1 sene kadar.
Ben Gorilla'nın PU yapıştırıcısı alıp, belki 1,5 sonra ilk defa ağzını açtığımda kurumuş olduğunu farkedip olduğu gibi çöpe atmıştım. Bu tarz yapıştırıcıları az miktarda alıp bittikçe yenilemekte fayda var.
Öte yandan PU yerine ahşap tutkalı (D2 ya da D3) ya da alifatik tutkal (tercihen titebond wood glue ya da titebond II) tavsiye ederim. PVA tutkal olarak da araştırabilirsiniz. Çok uzun raf ömrü var. Hafif jelleşse bile içine biraz su katıp, ısı tabancasıyla hafifçe ısıtıl içiye karıştırınca yine canlanıyor.
Son olarak da bulabilirseniz Ponal Express tutkal kullanıp. Hem kürlenme süresi çok kısa hemde çok başarılı bir yapıştırıcı. Zımparaya da geliyor.
PU yapıştırıcıları model uçaklarda bir türlü sevemedim, kürlenirken genleşmeleri benim kullanım alanlarıma pek hitap etmedi açıkçası.